czwartek, 29 września 2011

Kotleciki Z Cukinii







Opis: Jeśli chodzi o cukinię, to jest takie danie, którym zaraził mnie, a potem moją córkę mój mąż. Mam na myśli właśnie te kotleciki z cukinii. My specjalnie kupujemy do tego cukinię, ponieważ robimy te kotleciki prawie w ilościach hurtowych, ale można również wykorzystać cukinię, na którą nie mamy pomysłu i leży w naszej lodówce.
Pokroić, posolić, zamoczyć w jajku i bułce tartej, a potem tylko smażyć - czyli bardzo łatwo i bardzo szybko.
Cukinia po usmażeniu wydobywa z siebie słodkawy posmak, który w połączeniu z panierką daje nam pyszne kotleciki, które rozpływają się w ustach, gdyż są bardzo miękkie i delikatne.
Mniam...


Pochodzenie: przepis ogólnodostępny


Ilość: danie dla 2-4 osób



Składniki:
  • 0,5 kg młodej zielonej cukinii
  • sól
  • 2 małe jajka
  • bułka tarta lub wymieszana bułka tarta + mąka pszenna (ja miałam 150 ml bułki tartej + 100 ml mąki pszennej)
  • olej



Przygotowanie:
  1. Cukinie/ę bez obierania ze skóry pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm).
  2. Posolić z obu stron.
  3. Zostawić na ok. 15 min.
  4. Z obu stron obtoczyć w jajku.
  5. Z każdej strony obtoczyć w bułce tartej lub w bułce tartej+mące.
  6. Rozgrzać olej na patelni.
  7. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do uzyskania miękkości cukinii, czyli ok. 15 min.
  8. Podawać solo na ciepło, można dodatkowo posolić.

4 komentarze:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że tak przygotowane cukinie to smak mojego dzieciństwa? Bardzo często były u nas te "kotleciki":), są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ilko dziękuję.
    Ewelajno szkoda, że ja ten smak dopiero poznałam wraz z moim mężem.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...