środa, 2 maja 2012

Zupa Jarzynowa







Opis: Zupa jarzynowa to pyszny klasyk wśród zup. Istnieją różne wersje kombinacji warzyw, ale ja gotuję zupę jarzynową tylko w ten sposób, bo taki smakuje nam najbardziej. Jest to ulubiona zupa mojego Męża, który nazwał ją sobie po swojemu "Zupa ogródkowa".
Dbający o linię i nie tylko mogą pominąć mąkę i śmietanę, zwłaszcza latem, kiedy zupa smakuje nam bez takich dodatków, gdyż warzywa są tak słodkie, że niczym nie musimy ulepszać smaku zupy.
Polecam.

Z polskiego jarzynowego klasyku proponuję również "Sałatkę Jarzynową|"


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 2 l 



Składniki:
  •  1,200 l wody
  • porcja mięsa na zupę (np. 1 noga z kurczaka, 2 skrzydełka kurczaka, 1/2 korpusu kurczaka, kość wołowa/wieprzowa)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 większa marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia pietruszka, starta na tarce
  • 2 garście półplasterków pora
  • 2 garście startego na tarce selera
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2-3 garście świeżego/mrożonego zielonego groszku lub zielona fasolka pokrojona na małe kawałki
  • ok. 0,5 małego świeżego/mrożonego kalafiora/brokuła lub 50/50, podzielonego na różyczki (ok. 0,5 kg)
  • koperek świeży/mrożony, posiekany (opcjonalnie, ale bardzo polecam)
  • 2-4 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać zimną wodę.
  2. Dodać porcję mięsną.
  3. Dodać liście laurowe i ziela angielskie.
  4. Doprowadzić do zagotowania. 
  5. Gotować 15-20 min. na małym płomieniu pod przykryciem.
  6. Dodać marchewkę, pietruszkę, por i seler.
  7. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą średnio-miękkie.
  8. Dodać ziemniaki, groszek i kalafior.
  9. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  10. Z zupy odlać 1 dużą chochlę wywaru i dodać do niej śmietanę, aby się zahartowała.
  11. Wymieszać.
  12. Dodać mąkę.
  13. Wymieszać.
  14. Wlać do gotującej się zupy.
  15. Zagotować ponownie i gotować jeszcze 2 min.
  16. Jeśli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta (chodzi o ilość warzyw w stosunku do wywaru), należy dolać odrobinę wody i ponownie zagotować zupę.
  17. Odstawić z płomienia.
  18. Dodać posiekany koperek.
  19. Doprawić solą i pieprzem.
  20. Wymieszać.
  21. Podawać solo lub z pieczywem.

30 komentarzy:

  1. klasyka gatunku! we wspaniałym, eleganckim wydaniu.
    pięknie podałaś ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedys bylam strasznym niejadkiem i jarzynowej unikalam jak ognia, ale teraz chetnie bym zjadla taka zupe. Piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyk wśród zup wygląda w Twoim wydaniu po prostu cudownie...i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Bardzo smakowite wydanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ładne podana! Wspaniała, pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie podana, super zupa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tęsknie za tym polskim smakiem a u Ciebie w tle jeszcze tęskniącymi oczami dostrzegłam polski chleb. Musiał być pyszny obiad!:)

    Pozdrawiam z Indii;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och chyba mogłabym zapomnieć o polskim chlebie, żeby tylko móc żyć tam gdzie Ty. Indie to miejsce na ziemi z moich dziecięcych marzeń, więc dużo mogłabym sobie odmówić kosztem tego marzenia :) Fascynująca architektura i w wiele rzeczy. Ostatnio nawet poluję na jakieś indyjskie akcesoria kuchenne, dodatki itp., żeby oddać klimat potrawie, którą mam w planach, ale niestety nie jest łatwo zdobyć takie skarby. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Jarzynowa to zdecydowanie moja ulubiona, często u nas gości, koniecznie z zielonym groszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię .Wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbią tą zupę i wypróbowałam Twoja wersję i wyszła pysznie. Podobnie robiła moja mama. Taki domowy smak jak z czasów dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypomniała Ci smaki dzieciństwa i kuchnię mamy :) Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Ja także zrobiłam tą zupkę wg Twojego przepisu i jestem zachwycona! Wielkie dzięki za to, że udzielasz się w necie i wspomagasz naszą kuchnię swoim talentem. Pozdrawiam! Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za ciepłe słowa. Smaki tradycyjnych polskich dań wzoruję na smakach z mojego domu, ale jak wiadomo każdy z czasem coś dodaje od siebie, bo wyrabia sobie swój gust smakowy. Cieszę się, że zupa smakowała. Pozdrawiam również.

      Usuń
  12. Pyszna ta zupka zrobiłam dziś i już zawsze będę wzorować się tym przepisem:) Serdecznie pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zupka tak zasmakowała i miło mi, że masz zamiar wzorować się na jej smaku. Pozdrawiam serdecznie Ilono ;)

      Usuń
  13. jeszcze kalarepa powinna być w zupie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety nie mam do niej dostępu, ale często zastępuję ją rzepą, która jest bardzo popularna w Irlandii i jada się ją przeważnie w zupie lub zestawie warzyw gotowanych na parze i podawanych do tłuczonych ziemniaków z porcją mięsa. Szkoda, ze rzepka nie jest tak popularna w Polsce, bo znalazłoby się wiele przepisów z jej zastosowaniem :) Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Zrobiłam zupkę i wyszła pyszna mimo, że nie miałam kalafiora (zamiast i dodałam groszek i pociętą fasolkę). Bardzo fajny blog, na pewno coś jeszcze od Ciebie ugotuję. Pozdrawiam! Bogna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, ciesze się, że zupka smakuje i pozdrawiam również.

      Usuń
  15. Zupka rewelacja! Swietny przepis latwy do odtworzenia i szczegolowy. Zupe robilam dla mojego 8 miesiecznego synka takze bez maki i smietany,a ze spi to zjadlam juz prawie polowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ciesze się, że tak Ci zasmakowala :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Przepis ... rewelacja. Moja córa i ja ... tata, mieliśmy "zachcianę", padło jak zawszę na przepis z Twojego bloga. Przyznam się, że wykorzystałem już kilka z twoich przepisów. Czekamy na więcej rewelacji.
    ludwik_001

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja +++++

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyszła pysznie! Fasolka zielona i kalafior. Koniecznie trzeba dodać koperek!! Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  19. no ja zaraz się zabieram za gotowanie według tego przepisu. zobaczymy co mi wyjdzie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierwsza zupa w moim wydaniu:) Jest super! Dziękuję i pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis inspirujący. Zapisuję w moim schowku. Nie dodaję śmietany ze względu na dietę domowników seniorów, ale ostatnio coraz częściej chodzi za mną właśnie taka zabielana. Smaki dzieciństwa. Na zagęszczanie mąką raczej się nie zdecyduję, de gustibus... W mojej wersji, na kilka minut przed zakończeniem gotowania dodaję garść lub więcej kaszy manny. Patent mojej mamy, prawdopodobnie za babcią. A koperek zawsze! - nigdy go nie żałuję. Słuszna łycha już w trakcie przyrządzania, a reszta jako aromatyczny dodatek na talerzu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ładnie i dokładnie wszystko opisane. Ja robię podobnie ale bez kości i dodaje kapustę włoską ZUPA JARZYNOWA

    OdpowiedzUsuń
  23. Zamarzyła mi się dziś zupka warzywna, znalazłam Twój przepis i już pachnie w całym mieszkaniu ! Zupka się gotuje, moja córka czeka niecierpliwie a ja ... Cóż, mi w brzuchu burczy od tych zapachów ! Dziękuję ! Pozdrawiam z Cannes :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...