Opis: Biszkopt jest bardzo miękki, puszysty oraz lekko piaskowy.
Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis ze starego zeszytu mojej mamy
Ilość: forma o wym. ok. 20/30-20/40 cm
Rada:
Moim zdaniem biszkopt najlepiej smakuje w wersji z mąką ziemniaczaną.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 niepełna szkl. cukru (180 g)
- 1 łyżka octu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 płaskich łyżek mąki pszennej (ok. 100 g) + 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej (ok. 80 g) lub 1 czubata szkl. mąki pszennej (180 g)
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić/zmiksować na sztywno.
- Dodawać stopniowo cukier, ciągle ubijając/miksując, aż lekko rozpuści się (zmniejszy swój rozmiar).
- Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet.
- Wymieszać dobrze widelcem lub ubić/zmiksować trzepakiem od miksera.
- Wlać na białka.
- Miksować jeszcze chwilę.
- Piekarnik włączyć na 100*C.
- W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
- Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub w ostateczności posmarowaną masłem/margaryną i bardzo lekko oprószoną bułką tartą.
- Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180* C.
- Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny.
- Można skropić mu boki wodą z sokiem z cytryny lub herbatą.
Zawsze tak robię biszkopt i zawsze się udaje; ) Sama nie wiem skąd mam przepis, chyba od babci, ale to taki must have w każdym domu : )
OdpowiedzUsuńładnie puchaty!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, a biszkopt wyszedł piękny. Nie mam jeszcze swojego ulubionego przepisu na biszkopt, może więc skorzystam z Twojego :)
OdpowiedzUsuńburczy mi w brzuchu bardzo byłoby mi miło, gdybyś skorzystała z mojego przepisu na biszkopt.
OdpowiedzUsuńmozna dać samą mąke pszenną ?
OdpowiedzUsuńMożna, ale biszkopt nie wyjdzie już lekko piaskowy i nie wiem jak wtedy będzie z jego puszystością.
Usuńwłaśnie zrobiłam biszkopt według twojego przepisu i wyszedł idealny :) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńRownież pozdrawiam serdecznie i bardzo się ciesze, że biszkopt udał się w 100%.
UsuńWłożyć ciasto do piekarnika i wtedy zwiększyć teperaturę?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńSuper przepis biszkopt pieknie wyrosniety, i co wazne po wyjeciu nie opadl:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam na samej pszennej i też wyszedł bardzo dobry i puszysty ;)
OdpowiedzUsuńSupcio przepis! zrobiłam chłopakowi ciasto, bardzo mu smakowało ....aleeee wcinał.
OdpowiedzUsuń