Opis: Jeśli chodzi o cukinię, to jest takie danie, którym zaraził mnie, a potem moją córkę mój mąż. Mam na myśli właśnie te kotleciki z cukinii. My specjalnie kupujemy do tego cukinię, ponieważ robimy te kotleciki prawie w ilościach hurtowych, ale można również wykorzystać cukinię, na którą nie mamy pomysłu i leży w naszej lodówce.
Pokroić, posolić, zamoczyć w jajku i bułce tartej, a potem tylko smażyć - czyli bardzo łatwo i bardzo szybko.
Cukinia po usmażeniu wydobywa z siebie słodkawy posmak, który w połączeniu z panierką daje nam pyszne kotleciki, które rozpływają się w ustach, gdyż są bardzo miękkie i delikatne.
Mniam...
Pochodzenie: przepis ogólnodostępny
Ilość: danie dla 2-4 osób
Składniki:
- 0,5 kg młodej zielonej cukinii
- sól
- 2 małe jajka
- bułka tarta lub wymieszana bułka tarta + mąka pszenna (ja miałam 150 ml bułki tartej + 100 ml mąki pszennej)
- olej
Przygotowanie:
- Cukinie/ę bez obierania ze skóry pokroić na grubsze plastry (ok. 1 cm).
- Posolić z obu stron.
- Zostawić na ok. 15 min.
- Z obu stron obtoczyć w jajku.
- Z każdej strony obtoczyć w bułce tartej lub w bułce tartej+mące.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do uzyskania miękkości cukinii, czyli ok. 15 min.
- Podawać solo na ciepło, można dodatkowo posolić.
wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Wiesz, że tak przygotowane cukinie to smak mojego dzieciństwa? Bardzo często były u nas te "kotleciki":), są pyszne:)
OdpowiedzUsuńIlko dziękuję.
OdpowiedzUsuńEwelajno szkoda, że ja ten smak dopiero poznałam wraz z moim mężem.
Pozdrawiam
UWIELBIAM
OdpowiedzUsuń