niedziela, 5 maja 2013

Papryka Faszerowana Mięsem I Ryżem Oraz Pieczarkami




_IGP2670



_IGP2675



papryka faszerowana mięsem, ryżem i pieczarkami



papryka faszerowana



Opis: Papryka faszerowana mięsem to danie popisowe, ponieważ świetnie prezentuje się na talerzu w eleganckiej jak i rustykalnej oprawie stołu.
Smakuje świetnie, jeśli ktoś lubi tak bardzo jak ja pieczoną paprykę i w dodatku farsz z gołąbków. Tym samym możemy określić również to danie szybszą wersją "gołąbków" ;) Sycące, smaczne i pożywne danie, które polecam Wam na obiad jak i na kolację lub rodzinne spotkanie.


Pochodzenie: przepis własny; kuchnia polska


Ilość: 6-7 pojedynczych porcji




Składniki
  • 200 g ryżu długoziarnistego lub basmati
  • 1 średnia cebula 
  • 250-300 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżeczki tymianku
  • 1 pełna łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 6-7 średnich papryk czerwonych
  • oliwa z oliwek do smażenia i posmarowania papryk



Przygotowanie Początkowe:
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W czasie, gdy ryż się gotuje, należy pokroić cebulę w kostkę.
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  4. Dodać cebulę i przesmażyć na rumiano.
  5. W czasie smażenia cebuli, należy umyć i pokroić w większą kostkę pieczarki (ok. 2cm/2cm).
  6. Smażyć do momentu, kiedy pieczarki puszczą sok, a następnie dusić do momentu, kiedy sok z pieczarek całkowicie wyparuje.
  7. Dodać do cebuli 
  8. Podgotowany ryż odcedzić z wody.
  9. Dodać do niego cebulę z pieczarkami.
  10. Chwilę przestudzić, aby składniki nie były zbyt gorące.
  11. Dodać mięso.
  12. Wbić jajko.
  13. Dodać przyprawy.
  14. Wymieszać łyżką lub ręcznie, aby składniki połączyły się.
  15. Doprawić solą i pieprzem.
  16. Wymieszać ponownie, aby składniki rozłożyły się po całości farszu.
  17. Umyć papryki.
  18. Przeciąć w nich górną część, aby uzyskać "kapelusz".
  19. Usunąć gniazda nasienne we wnętrzu papryki.
  20. W razie konieczności można lekko podciąć papryki z zewnętrznej dolnej części, aby te stabilnie stały (tę czynność powinno wykonać się tylko w przypadku naprawdę chwiejącej się papryki; zbyt nadcięta lub za duża ilość podciętych papryk nie jest zalecana, ponieważ soki z papryki wypłyną).
  21. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  22. Nakładać ciasno farsz do wnętrza papryki.
  23. Zakryć wyciętym wcześniej "kapeluszem".


     
Przygotowanie Końcowe
  1. Napełnione farszem papryki układać w naczyniu żaroodpornym.
  2. Lekko podlać je wodą (powinna zakryć je na ok. 2 cm).
  3. Posmarować "kapelusze" papryki (wykluczając zielone ogonki) pędzelkiem namoczonym w oliwie .
  4. Piec bez przykrycia ok. 45-60 min. do momentu, kiedy skórka papryki zmarszczy się i lekko zapiecze.
  5. Podawać na ciepło solo, z sosem pomidorowym, ciepłą/zimną salsą lub ketchupem.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam. Kiedy zaczyna się sezon na papryki, to danie bywa u mnie co tydzień minimum dwa dni (bo kto by robił papryki tylko na jeden dzień) na przemian z leczem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia!
    bardzo lubię nadzianą, zresztą nie tylko paprykę. Wiele warzyw można podobnie wypchać i smakują cudownie.
    za to kocham warzywa sezonowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Co do warzyw to zgodze się w pełni, nadzianie ich farszem to świetny pomysł w każdym wydaniu ;)

      Usuń
  3. Ależ przepysznie wygląda!
    Śliczne zdjęcia, bardzo apetyczne.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Rewelacja.dziekuje za przepis i smakowite fotki:)
    Za 10minut bede je robila poraz 1:)
    Pozdrawiam
    Dona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam równiez i mam nadzieję, że papryczki się udały i smakowąły ;)

      Usuń
  5. jutro je robię, mam nadzieję, że będą równie smakowite jak Twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja równiez mam taką nadzieję i chętnie przeczytam o rezultatach ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Zrobiłam te papryki, wysmienite są. Dzięuję za przepis, przydał się na rodzinnej kolacji. Pozdrawiam autorkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały i sprawdziły sie na rodzinnej kolacji. Pozdrawiam również :)

      Usuń
  7. Zrobiłam je wczoraj na urodzinowy obiad. Wyszły przepyszne i chyba wszystkim smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zrobiłaś moje papryki. Miło czytać, że Ci smakowały. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. doskonałe !!! gdyby nie google nigdy nie wpadłbym na twole papryczki// pozdro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Pozdrawiam również.

      Usuń
  9. Właśnie wsadziłam do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje również zaraz wylądują w piekarniku :) Z ilości składników które zaproponowałaś udało mi się nafaszerować aż osiem średnich papryk! I lekko go zmodyfikowałam- dodałam odrobinę posiekanej pietruszki, daje cudowny aromat. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nice recipe.. The photos are outstanding :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawdę dobre i dość lekkie(zrobione z mięsem z indyka),

    OdpowiedzUsuń
  13. zaraz wrzucam do piekarnika, mniam na pewno będą pyyycha!!!
    dzięki za fajnąstronkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię je teraz z żółtą papryką. Farsz jest rewelacyjny. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmmm ja wlasnie zabieram sie za robienie papryk. Ciekawe jakie wyjadą.
    Pozdrawiam
    Martyna z www.dojazddoparyza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. witam ja też jutro robię na obiad nadziewane papryczki :) przeglądałam kilka przepisów ale wybrałam Pani ;) dodam tylko od siebie posiekaną natkę pietruszki do farszu i zanim włożę farsz do papryczek posolę je i popieprzę od środka tak sugerował Okrasa ;p pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...