
Opis: Na temat barszczu czerwonego zabielanego ze śmietaną oraz podawanego z okraszonymi ziemniakami nie opowiem Wam żadnej historii z Pani Wikipedii otóż jeszcze taka nie powstała, która byłaby udokumentowana, a szkoda, bo zupa jest typowo staropolską potrawą.
Ale za to napisze jak to się je i z czym to się je :P Czyli Prosze Państwa mamy tu doczynienia z zupą, w której przed samym podaniem jak w przypadku barszczu czerwonego z uszkami ląduje dodatkowy składnik i jest to łyżka okraszanych i tłuczonych ziemniaków.
Pamiętam jak przygotowywała ten barszcz moja babcia, bardzo dawno temu i przyznam szczerze, że zapomniałam o niej na jakieś 4 lata. Kompletnie wypadło mi z głowy, że taka zupa istniała, a ja zawsze zachwycałam się jej smakiem. Co prawda zachwycam się większością pysznych polskich zup, ale mam swych ulubieńców :)
Z nadmiaru buraków po okresie poświątecznym nic interesującego nie przychodziło mi do głowy poza zwykłym czerwonym barszczem, który podaje np. do Krokietów Z Kapustą I Grzybami, Krokietów Z Kapustą I Mięsem oraz przeróżnych pierogów. Po dłuższej chwili zastanowienia wygrzebałam z pamięci, że oto kiedyś była sobie taka zupka i właśnie mam zamiar ją przygotować nie jako dodatek tylko pożywne danie obiadowe. W końcu kopiata łycha okraszonych ziemniaków w zupie to nie rosołek :) Ale powróćmy do zupy, jestem ciekawa czy u Was w domu się taki barszcz jadało i czy dalej go przyrządzacie. Moja córka spróbowała go chyba pierwszy raz i od razu go polubiła, ba, mało powiedziane, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Zupa jest bardzo łatwa do wykonania, bo wrzucam wszystkie warzywa z przyprawami do garnka i wolno, bardzo wolno gotuję na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała czerwony kolor i wydobyła z buraków ten wspaniały słodki smak.
Pozdrawiam.
Pochodzenie: kuchnia polska, przepis autorski
Ilość: ok.6 porcji zupy
Składniki Na Zupę:
- ok. 800 g buraków
- 2 średnie marchwie
- 1 większa pietruszka
- kawałek selera (wielkości połowy pięści)
- 0,5 średniego pora
- kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka)
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki octu
- ok. 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- ok. 200 g śmietany np. 18%
- ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej
Składniki Na Ziemniaki Okraszane:
- ok. 8 średnich ziemniaków
- ok. 3 mniejsze cebule
- tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek
Przygotowanie Zupy:
- Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.
- Włożyć do garnka.
- Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.
- Włożyć do garnka.
- Dodać porcję mięsa.
- Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem.
- Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy).
- Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.
- Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek.
- Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.
- Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).
- Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego.
- Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.
- Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.
- Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.
- Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.
- Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.
Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych:
- Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.
- Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule.
- Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.
po samych zdjęciach zgłodniałam:) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa też, muszę sobie zrobic dziś barszczyk
UsuńZapraszam do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com
Też zgłodniałam...
UsuńPrzepyszne zdjęcia. Uwielbiam taki barszcz. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zabielany barszcz. Pychota!
OdpowiedzUsuńPyszny, wiosenny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję :) Mam nadzieję, że tym razem barszcz wyjdzie tak, jak powinien :P
OdpowiedzUsuńBarszcz wyszedł naprawdę ekstra :) Ma zupełnie inny smak niż ten z torebki.
OdpowiedzUsuńTeż robilam ten barszcz i wyszedł obłędny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Będę musiał spróbować, choć wcześniej muszę zakupić potwinę.
OdpowiedzUsuńWspaniały! Polecam przygotować taką zupę w formie kremu. Cudnownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie :)
OdpowiedzUsuńCo za piękny kolor tego barszczu!
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszny barszczyk z tak przygotywanym i ziemniakami to jest to! Podobnie jak Ty zapomniałem o tej zupie, więc wielkie dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Super pomysł. Wygląda bardzo sycąco
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłem barszczyk trochę inaczej.Buraczki pokrojone w kostkę z cebulką podsmażyłem na maśle na patelni.Pokrojoną w kostkę włoszczyznę zalałem wodą dodałem buraczki z patelni,liście laurowee ziele angielskie i sól.Po ugotowaniu całość wrzuciłem do termomiksa i zblendowałem przyprawiłem cukrem i cytryną.Na talerzu dodałem śmietankę 30% kazdemu wg upodobania.Naturalnie całość z ziemniaczkami okraszonymi cebulką.POLECAM
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszczyk czerwony :) Z botwinki zwłaszcza :) Wchodzi jak złoto :) Chyba sobie dziś na obiadek zrobie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny, a ze zdjęć widzę, że barszcz wygląda jak ten od mamy :)
OdpowiedzUsuńStanowczo wolę wersję wigilijną https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-uszkam. Tradycyjny barszcz jest najlepszy, na pysznym zakwasie. Jaką wersje na świąteczny stół przygotowujecie? Nie mogę się już doczekać świąt i tych cudownych potraw, które w tym dniu smakują wyjątkowo.
OdpowiedzUsuńByłam za granicą na wakacjach, wróciłam do kraju i tak brakowało mi takiego barszczyku i innych polskich dań, że po prostu rzuciłam się na jedzenie!
OdpowiedzUsuńzrobiłam identyczny jak w przepisie, smak nie do opisania ! niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńmoja mama taki robi i ja osobiście go uwielbiam, własnie w takiej postaci, osobno ziemniaczki i jeszcze buraczek w kawałku, mmmmmmm pyszowne :)
OdpowiedzUsuńOjej! Taki jak robiła moja babcia! dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńZapraszam, może i u mnie znajdziesz coś dla siebie -> paapilotkaa.pl
Wygląda smacznie i pewnie takie jest:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Musi być naprawdę extra:)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny, a ze zdjęć widzę, że barszcz wygląda jak ten od mamy :)
OdpowiedzUsuńRobię tak samo jak w tym przepisie mniammmmm
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wygląda bardzo sycąco
OdpowiedzUsuńBarszcz wygląda bardzo smakowicie! Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis! dziękuje!!!
OdpowiedzUsuń