piątek, 15 stycznia 2016

Barszcz Czerwony Zabielany Z Ziemniakami






betroot and caramalized onion mash soup



beetroot soup and  potato island



beetroot soup

Opis: Na temat barszczu czerwonego zabielanego ze śmietaną oraz podawanego z okraszonymi ziemniakami nie opowiem Wam żadnej historii z Pani Wikipedii otóż jeszcze taka nie powstała, która byłaby udokumentowana, a szkoda, bo zupa jest typowo staropolską potrawą.
 Ale za to napisze jak to się je i z czym to się je :P Czyli Prosze Państwa mamy tu doczynienia z zupą, w której przed samym podaniem jak w przypadku barszczu czerwonego z uszkami ląduje dodatkowy składnik i jest to łyżka okraszanych i tłuczonych ziemniaków. 
Pamiętam jak przygotowywała ten barszcz moja babcia, bardzo dawno temu i przyznam szczerze, że zapomniałam o niej na jakieś 4 lata. Kompletnie wypadło mi z głowy, że taka zupa istniała, a ja zawsze zachwycałam się jej smakiem. Co prawda zachwycam się większością pysznych polskich zup, ale mam swych ulubieńców :) 
Z nadmiaru buraków po okresie poświątecznym nic interesującego nie przychodziło mi do głowy poza zwykłym czerwonym barszczem, który podaje np. do Krokietów Z Kapustą I Grzybami, Krokietów Z Kapustą I Mięsem oraz przeróżnych pierogów. Po dłuższej chwili zastanowienia wygrzebałam z pamięci, że oto kiedyś była sobie taka zupka i właśnie mam zamiar ją przygotować nie jako dodatek tylko pożywne danie obiadowe. W końcu kopiata łycha okraszonych ziemniaków w zupie to nie rosołek :) Ale powróćmy do zupy, jestem ciekawa czy u Was w domu się taki barszcz jadało i czy dalej go przyrządzacie. Moja córka spróbowała go chyba pierwszy raz i od razu go polubiła, ba, mało powiedziane, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Zupa jest bardzo łatwa do wykonania, bo wrzucam wszystkie warzywa z przyprawami do garnka i wolno, bardzo wolno gotuję na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała czerwony kolor i wydobyła z buraków ten wspaniały słodki smak.
Pozdrawiam.

Pochodzenie: kuchnia polska, przepis autorski

Ilość: ok.6 porcji zupy






Składniki Na Zupę:

  • ok. 800 g buraków
  • 2 średnie marchwie
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera (wielkości połowy pięści)
  • 0,5 średniego pora
  • kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka) 
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki octu
  • ok. 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 200 g śmietany np. 18%
  • ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej

Składniki Na Ziemniaki Okraszane:
  • ok. 8 średnich ziemniaków
  • ok. 3 mniejsze cebule
  • tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek


Przygotowanie Zupy:
  1. Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.
  2. Włożyć do garnka.
  3. Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.
  4. Włożyć do garnka.
  5. Dodać porcję mięsa.
  6. Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem.
  7. Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy).
  8. Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.
  9. Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek.
  10. Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.
  11. Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).
  12. Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego. 
  13. Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.
  14. Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.
  15. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.
  16. Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.
  17. Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.



Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych:
  1. Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule.
  3. Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.




24 komentarze:

  1. po samych zdjęciach zgłodniałam:) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, muszę sobie zrobic dziś barszczyk

      Zapraszam do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

      Usuń
  2. Przepyszne zdjęcia. Uwielbiam taki barszcz. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zabielany barszcz. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, wiosenny przepis :)


    Zapraszam na mój blog - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję :) Mam nadzieję, że tym razem barszcz wyjdzie tak, jak powinien :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Barszcz wyszedł naprawdę ekstra :) Ma zupełnie inny smak niż ten z torebki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robilam ten barszcz i wyszedł obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Będę musiał spróbować, choć wcześniej muszę zakupić potwinę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały! Polecam przygotować taką zupę w formie kremu. Cudnownie smakuje i jeszcze lepiej pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za piękny kolor tego barszczu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, pyszny barszczyk z tak przygotywanym i ziemniakami to jest to! Podobnie jak Ty zapomniałem o tej zupie, więc wielkie dzięki za przypomnienie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł. Wygląda bardzo sycąco

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłem barszczyk trochę inaczej.Buraczki pokrojone w kostkę z cebulką podsmażyłem na maśle na patelni.Pokrojoną w kostkę włoszczyznę zalałem wodą dodałem buraczki z patelni,liście laurowee ziele angielskie i sól.Po ugotowaniu całość wrzuciłem do termomiksa i zblendowałem przyprawiłem cukrem i cytryną.Na talerzu dodałem śmietankę 30% kazdemu wg upodobania.Naturalnie całość z ziemniaczkami okraszonymi cebulką.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam barszczyk czerwony :) Z botwinki zwłaszcza :) Wchodzi jak złoto :) Chyba sobie dziś na obiadek zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis bardzo fajny, a ze zdjęć widzę, że barszcz wygląda jak ten od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Stanowczo wolę wersję wigilijną https://www.przepisy.pl/przepis/barszcz-czerwony-z-uszkam. Tradycyjny barszcz jest najlepszy, na pysznym zakwasie. Jaką wersje na świąteczny stół przygotowujecie? Nie mogę się już doczekać świąt i tych cudownych potraw, które w tym dniu smakują wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Byłam za granicą na wakacjach, wróciłam do kraju i tak brakowało mi takiego barszczyku i innych polskich dań, że po prostu rzuciłam się na jedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam identyczny jak w przepisie, smak nie do opisania ! niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda super, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. moja mama taki robi i ja osobiście go uwielbiam, własnie w takiej postaci, osobno ziemniaczki i jeszcze buraczek w kawałku, mmmmmmm pyszowne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojej! Taki jak robiła moja babcia! dziękuję za ten przepis!
    Zapraszam, może i u mnie znajdziesz coś dla siebie -> paapilotkaa.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda smacznie i pewnie takie jest:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...