piątek, 6 marca 2015

Krem Z Groszku I Pietruszki z Lubczykiem I Cheddarem




_IGP8371-2


zupa groszkowo-pietruszkowa z lubczykiem


Opis: Zamysł zupy miał być taki, że przygotujemy ją w błyskawiczny, bezproblemowy i lekki sposób (śledzący mnie na facebooku wiedzą z czego wynikała taka potrzeba ;) . Także dziś zupa krem bez dodatkowych komplikacji jak smażenie itp. Wrzucamy główne składniki do garnka i zupa gotowa. Nie zapominajmy, ze miało być smacznie, dlatego też lubczyk w tej zupie. W tak prostym wykonaniu w pewnym momencie trzeba tę zupę podkręcić, żeby nie była następna przeciętną zupą krem, więc nie zapomnijcie o przyprawach. 
Smacznego


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: ok. 1,25 l zupy, czyli ok. 3 duże porcje





Składniki:

  • 250 g korzenia pietruszki
  • 350 g mrożonego groszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietany
  • pieprz
  • sól
  • 2-3 odtłuszczone plastry sera cheddar



Przygotowanie:
  1. Do garnka dodajemy obrany korzeń pietruszki (jak obrałam pietruszkę, a następnie również za pomocą obieraczki obrałam pietruszkę i powstały płaty, co ułatwiło i przyśpieszyło gotowanie).
  2. Dodajemy groszek.
  3. Zalewamy wodą tak, aby tylko przykryło warzywa.
  4. Gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy groszek będzie miękki, ale nie rozgotowany.
  5. Dodajemy lubczyk.
  6. Gotową zupę miksujemy, w razie konieczności dolewamy wrzącej wody.
  7. Dodajemy pozostałe przyprawy.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  9. Dodajemy łyżkę śmietany/jogurtu i miksujemy ponownie.
  10. Podajemy z plastrem sera cheddar na zupie, zupę można podgrzać w mikrofalówce przez kilka sekund, aby cheddar się rozpuścił i dodał całej zupie smaku.



22 komentarze:

  1. efektownie podane i wygląda apetycznie;
    zapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm, pysznie wygląda i na pewno smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. haha to na pewno jest pyszne :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio! Wyszło przepysznie, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie :) na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam połączenie gruszki i pietruszki. Dawno nie robiłam takiego kremu, spróbuję z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ładna zielona zupa... musi być dobra!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupy krem więc to jest coś zdecydowanie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne połączenie, bardzo fajny przepis. W weekend zabieram się do roboty;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie! Jaki inny ser będzie pasował do zupy, zamiast cheddara? Uwielbiam kozi, czy mogę go użyć?

    Agata z Born to Cook

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo długo szukałam dobrego przepisu na krem z groszku, ten myślę, że będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis. Krem wygląda smakowicie, zieleń przyciąga ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny czas na zrobienie kremu z groszku ! Nabrałam smaków :) w tym tygodniu na pewno zrobię krem z groszku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Krem z gruszki i pietruszki robiłam swego czasu, teraz czas na groszek :) Uwielbiam zupy krem w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powracam znowu! Zrobiłam i wyszedł przepyszny! Polecam zrobić wersję z groszku mrożonego a nie tego konserwowego, bo smak jest zupełnie inny! :)

      Usuń
  15. Proste, tanie i pyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...