czwartek, 19 września 2013

Powrót i Risotto Z Kurczakiem I Groszkiem




IMGP5020



Opis: Długo mnie nie było, odrobinę więcej napisałam o tym na moim profilu na fb, a dzis zacznę przywitanie od bardzo prostej potrawy, aby nie zniechęcić Was na początku do ponownego gotowania ze mną :) Danie pożywne, sycące i przez to myślę, że idealne na jesienne dni, gdzie zimno powoli zaczyna nam doskwierać. Polecam.


Pochodzenie: nieznacznie zmodyfikowany przepis z miesięcznika "Ideal Home"


Ilość: 4-6 porcji





Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (300 g)
  • sól
  • bazylia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 400 g ryżu Arborio (w ostateczności długoziarnisty też się nada)
  • 4-5 łyżek białego wina
  • ok. 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 l gorącego bulionu drobiowego
  • 1 czubata szkl. świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 50 g startego Parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie:
  1. Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.
  2. Przyprawić delikatnie solą oraz bazylią.
  3. Rozgrzać oliwę w większym i głębszym rondlu.
  4. Przesmażyć kurczaka do momentu, kiedy stanie sie lekko złocisty z wierzchu.
  5. Wyciągnąć usmażone mięso z rondla, pozostawiając tłuszcz. 
  6. Dodać pokrojoną w plastry cebulę.
  7. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  8. Dodać masło.
  9. Przesmażyć cebulę do momentu jej zeszklenia. 
  10. Dodać ryż.
  11. Przesmażać ok. 5 min. często mieszając, aż ryż pokryje się w całości tłuszczem i stanie się lekko przezroczysty.
  12. Dodać wino.
  13. Przesmażać do momentu wyparawania płynu.
  14. Dodać oregano.
  15. Dodawać po chochli bulionu, za każdym razem, gdy ten wyparuje i dusić na małym płomieniu często mieszając. 
  16. Przy przedostatniej lub ostatniej chochli dodawanego bulionu należy sprawdzić czy ryz jest prawie całkowicie miękki, aby można było dodać ugotowanego kurczaka i surowy/mrożony groszek.
  17. Dusić do momentu uzyskania miękkiego ryżu oraz ugotowanego al'dente groszku.
  18. Wsypać Parmezan.
  19. Wymieszać.
  20. Podawać na ciepło z świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem i liściem świeżego oregano.

8 komentarzy:

  1. Fajnie,ze jesteś! A przepis zapisuję, bo risotto z kurczakiem lubimy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Też się cieszę ;) Pozdrawiam Majanko.

      Usuń
  2. mniam,mniam:) ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, danie fotogeniczne. A jeszcze te zioła w tle dają wrażenie, że całość pachnie przez ekran :p W sam raz na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...