poniedziałek, 27 maja 2013

Czekoladowa Tarta Z Jagodami W Budyniu I Bezą




BLUEBERRY CUSTARD MERINGUE COCOA PIE (2)



BLUEBERRIES (2)



blueberry custard meringue cocoa pie



blueberry meringue cocoa pie



blueberry meringue cocoa pie



Opis: O tym cieście nie będę dużo pisać, ponieważ sprawa jest prosta. Pyszne jest i już :) ! Czekoladowe kruche ciasto, na nim budyń niemalże cały jagodowy z soczystymi jagodami w nim zatopionymi. Z wierzchu krucha, a w środku piankowa beza. Ummm... co to było za ciasto. Lekkie pomimo zawartości budyniu i puszyste dzięki bezie. Po prostu rozpływa się w ustach.
Użyłam dostępnych dla mnie borówek amerykańskich, lecz wierzę, że z polskimi jagodami ciasto może być o niebo lepsze, więc tym bardziej nie odkładajcie tego przepisu w "zapomnienie". 
Nam smakowało bardzo, córka nawet podmieniła swoją drugą porcję na większą ( a miał ją dostać tata :) ; och, dzieci mają swoje sposoby, żeby otrzymać to, co lubią w korzystny dla siebie sposób  ;))
Koniecznie do wypróbowania w sezonie jagodowym.
Polecam serdecznie. 


 Pochodzenie: nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: forma na tartę o śred. 19-20 cm (można zastąpić tortownicą o tych samych wymiarach lub formą keksową o wym. 38/8 cm u podstawy)
* w przypadku zwiększenia składników na potrzeby formy o śred. 24-25 cm będziemy potrzebować niecały litrowy słoik jagód





Składniki Na Kruche Ciasto Czekoladowe:
  • 160 g mąki (niecała szkl.)
  • 10 g ciemnego kakao (1,5 pełnej łyżki)
  • 80 g cukru
  • 75 g zimnego masła/margaryny
  • 1 żółtko 
  • 2-3 łyżki lodowatej wody



Składniki Na Budyń Jagodowy:
  • 0,5 szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1,5 szkl. gęstej śmietany 18% lub creme fraiche
  • 2 i 1/3 szkl. swieżych, dojrzałych jagód/borówek amerykańskich (280 g)



Składniki Na Bezę:
  • 4 białka 
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Składniki Dodatkowe:
  • szczypta kakao dla oprószenia tarty (opcjonalnie)



Przygotowanie Czekoladowego Ciasta Kruchego:
  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Dodać kakao.
  3. Wymieszać, aby składniki połączyły się.
  4. Wsypać cukier.
  5. Dodać pokrojone w kostkę masło.
  6. Dodać żółtko.
  7. Wymieszać wszystko, a następnie szybko i sprawnie wyrobić ciasto poprzez rozcieranie w palcach ciasta (jak na kruszonkę). Ciasto powinno być kruche, nie powinno tworzyć jednolitej kuli, lecz kruchą bryłę z widocznymi drobinkami masła.
  8. Dodać wodę.
  9. Wyrobić ciasto na zwartą kulę.
  10. Spłaszczyć.
  11. Włożyć do woreczka foliowego.
  12. Schłodzić w lodówce przez 2 godz. lub włożyć do zamrażalnika na 30-40 min. pilnując, aby ciasto schłodziło się, lecz nie zamarzło.
  13. Po tym czasie rozgrzać piekarnik na 180*C.
  14. Blat lekko obsypać mąką i schłodzone ciasto rozwałkować na śred. większą o 4-5 cm od formy.
  15. Przygotować formę według jej potrzeb; ja swoją posmarowałam lekko masłem, ponieważ jej warstwa teflonowa nie jest najwyższej jakości).
  16. Rozwałkowane ciasto dla ułatwienia przeniesienia go zawinąć na wałek i przenieść w ten sposób na formę, rozwijając ciasto z jednego końca do drugiego przyciskając ciasto do formy, aby te przylegało.
  17. Nakłuć spód widelcem, boki pozostawić.
  18. Włożyć do piekarnika.
  19. Piec 15-20 min. 
  20. Wyciągnąć formę z ciastem.
  21. Ostudzić.



Przygotowanie Budyniu Jagodowego:
  1. Do rondla wlać mleko.
  2. Dodać żółtka.
  3. Wsypać obie mąki.
  4. Wsypać cukier.
  5. Dodać śmietanę.
  6. Wszystko wymieszać, aby żółtka rozbiły się całkowicie i połączyły z resztą składników.
  7. Całość doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu stałe mieszając (starać się nie dotykać mocno łyżką dna garnka, ponieważ może tam znajdować się przypalony budyń).
  8. Gotować do zgęstnienia budyniu.
  9. Dodać umyte jagody.
  10. Gotować do momentu, kiedy lekko puszczą sok i nadadzą lekką barwę budyniowi (niektóre mogą się rozpaść).
  11. Gorący budyń wylać natychmiast po zakończeniu gotowania na upieczony spód formy (on sam musi w dalszym ciągu znajdować się w formie).



Przygotowanie Bezy:
  1. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  2. Do miski wlać białka.
  3. Ubić je na sztywną pianę.
  4. Dodawać stopniowo cukier, stale ubijając.
  5. Ubijać do momentu, kiedy piana stanie się lśniąca, gęsta i sztywna.
  6. Przesiać mąkę na ubite białka.
  7. Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.
  8. Dodać ekstrakt z wanilii.
  9. Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.
  10. Białka wyłożyć na budyń.
  11. Formę z ciastem, budyniem i białkami włożyć do piekarnika.
  12. Piec 20-25 min. do momentu, kiedy białka staną się złociste.
  13. Tartę wyjąć z piekarnika jakiś czas po upieczeniu, ponieważ może spokojnie przebywać w piekarniku, gdzie beza będzie się "suszyć". 
  14. Tartę całkowicie wystudzić. Można ją schłodzić. 
  15. Podawać w temp. pokojowej. Można oprószyć z wierzchu kakao, aby przełamać nieco słodycz bezy.
  16. Ciasto należy skonsumować w ciągu 24 godz., ponieważ późniejszy czas jego przechowywania spowoduje przemoknięcie ciasta kruchego.


45 komentarzy:

  1. Obłęd, obłęd, obłęd! Wygląda wspaniale! Gdybym tylko miała jagody lub borówkę amerykańską w domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się! wygląda bosko a pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)
      a już na pewno gdy są to świeże jagody.. które można samemu nazbierać ;)))

      Usuń
    2. Cieszę się, że ciasto się Wam podoba. Oczywiście zachęcam gorąco do zrobienia, gdy tylko nabędziecie jagody lub borówki ;). Ja zazwyczaj kupuję te owoce w Lidlu, mają na nie świetne promocje, ale nie wiem jak wygląda to w Polsce. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda super.Aż ślinka cieknie.Polecam mus jagodowy,borówkę z gruszka w zastępstwie dostępne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio ciągle mam ochotę na budyń, myślałam, że już mi przechodzi, a tu znów widzę takie pyszne ciasto, achh jadłabym! Cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. Ja podobnie do Ciebie mam słabość do budyniu i gdy już sobie obiecam, że tym razem wymyślę coś bez jego udziału to znów trafiam na przepis, w którym jest obecny budyń :) Ale przeważnie nie zawodzę się na nim :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Pyszne ciacho i przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wprosiłabym się na kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, co prawda tarta już zjedzona, ale zawsze można upiec drugą ;)

      Usuń
  7. aż mi zaburczało w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, zdjęcia są cudowne! Musiała smakować doprawdy wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Niesamowicie to wygląda, jak borówki będą wszędobylskie to się chyba skuszę ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że tarta się podoba. Co do skuszenia się, do czego serdecznie namawiamto, to jesli juz to nastapi, nie pozałujesz.

      Usuń
  10. Jejku, jaka pychota! I jakie zdjęcia czadowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, muszę ją upuec!!! Mam jednak tą większą formę do tarty, mogłabyś powiedzieć mi jak zwiększyć proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zalezności od tego jaką dokładnie masz foremkę wpisz jej wymiary do opcji "Przeliczrka Foremek" po lewej stronie bloga i tam wyskoczy Ci liczba po przecinku i wyliczy o ile będzie trzeba powiększyć składniki z mojej foremki na Twoją (na formę 25 cm trzeba zwiększyć składniki o połowę, ale kazdy centymetr jakoś sie liczy, więc zmierz swoja formę na tartę). Mam nadzieję, że pomogłam. W razie problemów pisz ;) Pozdrawiam. – dotyczy posta:

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź! Już wszystko przeliczyłam, czas na pieczenie ;)

      Usuń
  12. jakie pyszne ciasto i jakie cudne zdjęcia, jestem pełna podziwu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za miłe słowa. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. mniam! wygląda przepysznie, uwielbiam ciasta z bezą! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. obłędne zdjęcia!zamierzam to super ciacho upiec w weekend!mam pytanko-czy zamiast świeżych jagód można użyć takich ze słoiczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że zdjęcia się podobają :) Co do jagód, zależy w jakiej postaci są. Ogólnie jeśli je odsączymy z nadmiaru soków to nadają się, bo te świeże i tak puszczają sok w budyniu, czyli są podgotowane, więc takie kompotowe też się nadają tylko wtedy musielibyśmy je o wiele krócej gotować z budyniem, żeby się wszystkie nie rozpadły całkowicie, gdyż należy pamiętać, że podczas pieczenia będą jeszcze poddane ciepłej temp., co dodatkowo je "ugotuje"(może nawet należałoby je tylko wsypać i wymieszać w tym budyniu - zależy od ich postaci). Pozdrawiam i mam nadzieję, że dasz znać jak wyszło ;)

      Usuń
  15. bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!!!! jednak z jagodami z kompociku nie będę ryzykowała:) na weekend zapraszam teściów, a więc muszę się wykazać:)) dam znać jak wyszło!!!!pzdr magda

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy tkos piekl to ciasto ??? Dajcie znac jak szlo

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja piekłam. Bardzo szybko się robi a efekt super! Łatwe. A efekt końcowy - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że się udało i Ci smakowało. A czy mogłabym jeszcze się dowiedzieć jakie owoce wybrałaś, czy borówki czy jagody i czy swieże lub mrożone. Jestem ciekawa, a może się to również przydać innym. Pozdrawiam.

      Usuń
  18. Kupiłam świeże jagody na targu.

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm, wygląda przepysznie :) Chętnie ten przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasta z bezą są świetne!! Muszę wypróbować :)

    Zapraszam na: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy ciasto wyjdzie jeżeli zamiast jadód dodam maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie maliny są zbyt delikatne, to są chyba najbardziej delikatne owoce, jakie istnieją, więc podczas gotowania może zrobić się z nich "miazga". Wtedy budyń może wyjść zbyt rzadki, a ciasto zmoknie od niego niczym "gliniane". Ale zawsze można spróbować, jeśli ktoś jest odważny ;) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  22. U nas w UK borówki sa dostépne caly rok, wiec ciasto upieklam w ten weeken, aby bylo cos owocowego do kawki, zamiast sernikow i makowcow od ktorych juz jestesmy pelni po swietach i ciacho wyszlo elegancko i pysznie, naprawde polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze smakowało i udało się.

      Usuń
  23. Pychaaa!!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...