piątek, 31 maja 2013

Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem)




_IGP4371




rhubarb cheesecake



rhubarb cheesecake (3)



rhubarb cheesecake (2)



Opis: Sernik z rabarbarem chodził za mną dość długi czas. Chciałam uzyskać wyrazisty smak rabarbaru, a zarazem kremową konsystencję sernika. Powstały więc dwie warstwy i żadna się ze sobą "nie kłóci", jakoby było jej więcej ;)  Warstwy sernikowej jak i rabarbarowej jest po równo. Pierwsza w pełni rabarbarowa, coś w rodzaju kisielu rabarbarowego. Druga sernikowa o kremowej konsystencji i waniliowym smaku jak w Serniku Nowojorskim, ale z lekkim posmakiem imbiru, który smacznie łaczy się z rabarbarem. Stąd też nazwa Sernik Z Rabarbarem (Nad Rabarbarem), bo przecież sernik to wypiek z przeważającą ilością sera, więc miałam problem z dopasowaniem nazwy. I tak stanęło na serniku, jednak; chociaż można sie spierać ;). Sernik w całości opatulony jest warstwą ciasteczkową, w której również możemy lekko wyczuć smak imbiru. Nie bójcie się go, to tylko dopełnienie smaku sernika. Imbir nie dominuje w nim. 
Co do warstwy rabarbarowej to myślę, że następnym razem dodałabym więcej cukru, ale znów moje dziecko zapytane o kwaśność rabarbaru odpowiedziało, że jest  porządku, więc to zależy od upodobań smakowych. Jedni wolą rabarbar w kwaśniejszej postaci, drudzy w słodszej. Jeśli zechcecie, dodajcie więcej cukru, jesli nie, nie dodawajcie.
Dla wyraźniejszego podniesienia imbirowego smaku, możemy posypać sernik imbirem wymieszanym 50/50 z cukrem pudrem.
Polecam serdecznie. 


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: tortownica 19-20 cm 





Składniki Na Spód Ciasteczkowy:

  • 250 g ciasteczek digestive (można zastapić herbatnikami)
  • 100 g masła
  • 1 pełna łyżeczka imbiru w proszku



Składniki Na Wypełnienie Rabarbarowe:
  • 450 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany
  • 3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej



Składniki Na Masę Serową:
  • 400 g serka kremowego typu Mój Ulubiony/Philadelphia 
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 pełnej łyżeczki imbiru
  • 2 pełne łyżeczki mąki pszennej



Przygotowanie Boków I Spodu Ciasteczkowego:
  1. Ciastka zmilić w malakserze/rozgnieść wałkiem w woreczku prózniowym na konsystencję piasku.
  2. Roztopić masło.
  3. Gorącym polać zmielone/zgniecione ciastka. 
  4. Wymieszać dokładnie, aby całość dała się zgnieść w dłoni i lekko skleić.
  5. Podzielić na dwie równe części.
  6. Pierwszą wyłozyć spód foremki (u mnie foremka z powłoką teflonową, więc posmarowałam ją tylko masłem bez wykładania papieru do pieczenia).
  7. Wyrównać/Ugnieść łyżką.
  8. Drugą część równomiernie wyłożyć i wylepić na obręcze tortownicy.
  9. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania następnych warstw sernika.



Przygotowywanie Wypełnienia Rabarbarowego:
  1. Do rondla dodać rabarbar.
  2. Zasypać cukrem.
  3. Przesmażyć jakiś czas, aby rabarbar puścił soki, a cukier lekko się rozpuścił.
  4. W oddzielnym naczyniu połączyć ze sobą wodę, śmietanę oraz obie mąki.
  5. Dokładnie wymieszać, aby nie było tzw. grudek.
  6. Wlać do rondla z rabarbarem i cukrem.
  7. Mieszać do momentu zgęstnienia.
  8. Gorące natychmiast wylać na spód ciasteczkowy.
  9. Wyrównać łyżką.



Przygotowanie Masy Serowej:
  1. Piekarnik włączyć na 180*C. 
  2. Z sera odlać serwatkę.
  3. Zmiksować/utrzeć na puszysto.
  4. Dodać cukier.
  5. Miksować/Ucierać 2-3 min.
  6. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem ucierając je do połączenia się składników.
  7. Dodać ekstrakt z wanilii.
  8. Utzreć/Zmiksować do połączenia się składników.
  9. Dodać imbir.
  10. Dodać przesianą makę.
  11. Utrzeć/Zmiksować do połączenia się składników.
  12. Masę wylać na wypełnienie rabarbarowe.
  13. Tortownicę przykryć z góry folia aluminiową, robiąc lekką kopułkę, aby w razie wypadku folia nie skleiła się z masą serową.
  14. Sernik piec 60-70 min. ; po 50 min. zdjąć folię, aby sprawdzić czy sernik ściął się, jesli nie dopiekać sernik bez przykrycia do podanych 70 min.
  15. Sernik studzić przy otwartych drzwiczkach. 
  16. Wyciągnąć z piekarnika. 
  17. Studzić na kratce.
  18. Schłodzić.
  19. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym 50/50 z imbirem.
 

33 komentarze:

  1. W ubiegłym sezonie łączyłam rabarbar z serem i wiem że smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. co za połączenie! :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda! Robiłam sernik z rabarbarem, to doskonały duet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam go,niedługo pojawi się na moim blogu. Pyszny sernik. Dzięki za przepis! :)

      Usuń
    2. Ogromnie się cieszę, że Ci smakował Majano. To ja dziękuję, że dałaś znać :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię Twoje zdjęcia, całą ich scenerię, są takie charakterystyczne. Piękne! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie za te slowa. Ciesze się, ze podobają Ci się ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ależ piękny i apetyczny serniczek, wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award.
    Pytania znajdziesz tu: http://garymichy.blogspot.co.uk/2013/06/libster-blog-award.html
    Jeśli tylko znajdziesz odrobinę czasu zapraszam do wspólnej zabawy :)
    Gratuluję i pozdrawiam!
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Jak pysznie ten sernik wygląda! Jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie. Gdyby nie to, żę właśnie jeden sernik zrobiłam, to bym się za niego zabrała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem się uda, mimo to ciesze się, że Ci się podoba ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Sernik prezentuje się po królewsku, jest zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu sernika :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Sernik prezentuje się wyśmienicie i jeszcze te piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, takiego jeszcze nie piekłam, pięknie wygląda i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wygląda. Wkrótce muszę upiec sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zachwycona Twoimi zdjęciami! Tyle się na nich dzieje :))
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również i dziękuję serdecznie za ciepłe i miłe słowa ;)

      Usuń
  14. Super przepis i smakowicie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest piękny, nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...