sobota, 2 czerwca 2012

Deser Bananowy








Opis: Desery z zawartością budyniu goszczą u Nas często, ponieważ są pyszne i bardzo lubiane przez Naszą trójkę, więc chętnie często je robię z gwarancją, że ten najbardziej wymagający członek rodziny (mój M.) również zje ten deser ze smakiem. W tym przypadku chyba zadowoliłam go podwójnie, ponieważ banany to jego ulubiony owoc, a budyń to również najczęściej przygotowywany deser przez mojego M. 
Deser bananowy, który dziś prezentuję to domowy budyń połączony ze zmiksowanymi bananami, czyli naturalny budyń bananowy o bardzo wyraźnym smaku tych owoców. 
Jest bardzoooo smaczny i sycący ze względu na połączenie budyniu z bananami i do tego wszystkiego bitej śmietany oraz herbatników.
Deser został pozytywnie przyjęty przez mojego M. wraz z aprobatą powtórki, więc tym bardziej polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 4 porcje mieszczące się w pucharkach o poj. 300 ml 




Składniki Na Budyń Bananowy:  
  • 3 duże żółtka
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka 3,5 % 
  • niepełne 0,5 szkl. cukru (100 g)
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku waniliowego do smaku



Składniki Pozostałe: 
  • 12 herbatników
  • 250 ml śmietany kremówki 30% + 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 3 dojrzałe średnie banany
  • 0,5 małej cytryny 




Przygotowanie Budyniu Bananowego:
  1. Żółtka ucieraj ok. 1 min. do momentu, kiedy zjaśnieją, staną się gładkie i nabiorą lekkiej puszystości.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier z mąką ziemniaczaną tak, aby nie było widać grudek mąki.
  3. Do garnka/rondla wsyp mieszankę cukru z mąką.
  4. Wlej mleko.
  5. Wymieszaj dokładnie.
  6. Postaw na średnim płomieniu kuchenki.
  7. Mieszaj do momentu, kiedy budyń zacznie się gotować i gotuj ok. 2 min. stale mieszając, aby się nie przypalił.
  8. Odstaw na chwilę z płomienia.
  9. Podgrzej 3 łyżki mleka.
  10. Dodaj je do żółtek.
  11. Wymieszaj.
  12. Wlej do budyniu.
  13. Wymieszaj dokładnie.
  14. Postaw na płomień, aby budyń się ponownie zagotował i zgęstniał, nie zapominając o mieszaniu.
  15. Zestaw z płomienia.
  16. Dodaj esencję waniliową/olejek waniliowy.
  17. Wymieszaj dokładnie.
  18. Przykryj budyń folią spożywczą.
  19. Ostudź.
  20. Schłodź w lodówce.
  21. Po tym czasie banany obierz ze skórki.
  22. Pokrój na plasterki.
  23. Skrop sokiem z cytryny.
  24. Na każdy pucharek zostaw ok. 5-6 plasterków banana.
  25. Resztę zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  26. Połącz z budyniem tak, aby utworzyło gładką masę (w razie potrzeby możesz zmiksować mikserem ręcznym z trzepaczkami lub zmiksować blenderem przez kilka sekund jak zrobiłam to ja, wtedy budyń stanie się rzadszy, ale gładki).


Przygotowanie Końcowe:
  1. Śmietanę ubij na średnio sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj do końca na sztywno.
  2. Na dnie naczynia pokrusz 2 biszkopty.
  3. Układaj masę budyniową oraz bitą śmietanę według warstw, które ci odpowiadają.W moim przypadku było tak: 3 pełne łyżki budyniu bananowego, 3 pełne łyżki bitej śmietany, 3-4 plasterki banana, 3 pełne łyżki budyniu bananowego, banany do dekoracji (ja nie dałam), biszkopt na górę.

A co zrobić z pozostałymi białkami ? 
Możesz je zamrozić i zbierać tyle, aby móc z danej ilości upiec babkę na białkach lub Kokosanki.


5 komentarzy:

  1. Piękny deser.
    Wygląda tak kusząco,że chyba wkrótce zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest naprawdę warty zrobienia. Gdy tylko choć trochę lubisz banany, zasmakuje Ci bardzo :)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam ten deser wczoraj. Pyszny. Dzieci i dorośli zadowoleni:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...