piątek, 11 maja 2012

Krajanka Z Rabarbarem I Pełnoziarnistą Kruszonką






Opis: W czasie sezonu na rabarbar, aż grzech nie wykorzystać tego owocu w wypieku. Co prawda ja nie przepadam za nim w postaci solo, ponieważ jest dla mnie za kwaśny, ale mam swój patent na ten kwaśny owoc. Otóż posypuję rabarbar brązowym cukrem i podczas pieczenia owoce rozpadają się i tworzą tak jakby syrop, który po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Rabarbar ma lekko karmelowy posmak. Ciasto z krajanki balansuje pomiędzy ciastem ucieranym a półkruchym. A kruszonka jest bardzo chrupiąca i pełnoziarnista, więc jeśli ktoś już kiedyś upodobał sobie pełnoziarniste wypieki, to ta krajanka zasmakuje mu na pewno. 
Ciasto można podawać w ciepłej postaci chwilę po upieczeniu lub ostudzone podgrzać w mikrofalówce i podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Druga opcja to podanie na zimno, gdzie smakuje równie smacznie - rzecz gustu.
Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne, więc polecam. 


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: forma o wym. 23/32 cm 



Składniki Na Ciasto:
  • 200 g margaryny o zimnej temp.
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Składniki Na Wypełnienie Ciasta:
  • ok. 0,5 kg rabarbaru (umytego, oczyszczonego i pozbawionego liści)
  • 3 czubate łyżki ciemnego brązowego cukru



Składniki Na Kruszonkę:
  • 0,5 kostki zamrożonej margaryny *
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g białej czekolady o zimnej temp.
(bezpośrednio wyciągniętej z zamrażalnika, gdzie należy ją wcześniej do niego włożyć na 2 godz., aby była zamrożona)



Przygotowanie Ciasta I Wypełnienia:
  1. Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść w miarę szybko, aby margaryna nie rozpuściła się w dłoniach poddana ich ciepłej temperaturze lub włożyć margarynę z resztą składników do malaksera/blendera z dużymi nożami i zmiksować. W obu przypadkach powinna powstać zwarta kula ciasta. 
  2. Ciasto spłaszczyć i włożyć na 1 godz. do lodówki lub na 15 min. do zamrażalnika w miejscu, gdzie nie ma styczności bezpośrednio z lodem.
  3. Między czasie pokroić rabarbar w kostkę (bez obierania go).
  4. Posypać cukrem.
  5. Wymieszać.



Przygotowanie Kruszonki:

I:
  1. Margarynę pokroić na małe kawałki.
  2. Włożyć do malaksera/blendera z dużymi nożami.
  3. Dodać pozostałe składniki.
  4. Zmiksować na sypko.
II:
  1. Margarynę zetrzeć szybko na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodać cukier.
  3. Dodać mąkę.
  4. Zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach.
  5. Wymieszać wszystko, lekko rozcierając w rękach margarynę, aby utworzyła kulki masła, ale całość ma nadal pozostać sypka.
  6. Kruszonkę na czas końcowego przygotowywania ciasta należy włożyć do lodówki.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Gdy ciasto już dobrze się schłodziło, włączyć piekarnik na 180* C.
  2. Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  3. Dno formy w miarę szybko i bez nadmiernej styczności z dłońmi wyłożyć/wykleić ciastem.
  4. Wysypać równo mieszankę rabarbaru z cukrem.
  5. Posypać kruszonką.
  6. Włożyć do piekarnika.
  7. Piec 45-50 min. do momentu, kiedy kruszonka nabierze brązowego koloru.
  8. Ostudzić.
  9. Podawać na ciepło lub na zimno.

13 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! Rabarbar rządzi!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkiej maści krajanki biorę w ciemno;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Poproszę o kawałek?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności! wczoraj robiłam szarlotkę z rabarbarem - wizualnie nawet podobna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję w zakładkach "przepisy do realizacji" bo wygląda to niesamowicie smacznie, a jeszcze jak jest pełnoziarniste to już w ogóle rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, bardzo dobre, polecam:) dodałam na rabarbar zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym i 1 jajkiem, wyszło rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zrobiłaś pyszną modyfikacje, nie dziwie się że wyszło rewelacyjne :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. witaj! mam zamrożony rabarbar, czy mogę dodać w takiej postaci czy wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, szczerze powiedziawszy nie próbowałam piec tej krajanki z zamrożonymi ani rozmrożonymi owocami, ale jeśli już to polecam je rozmrozić. Chętnie przeczytam o rezultatach ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Krajanka bardzo smaczna, polecam. Zrobiłam właśnie dziś, ale do weekendu chyba nie wytrzyma. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis. Mania

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...