piątek, 4 maja 2012

Sałatka Żydowska






Opis: Sałatka żydowska składa się z ziemniaków i jajek z dodatkiem cebuli. Jest smaczną alternatywą dla sałatki jarzynowej, aczkolwiek ja wolę właśnie jarzynową. Wiem, że inni stawiają je często na równi. Skąd nazwa sałatki, nie wiem, może ktoś mnie kiedyś uświadomi. Z ciekawości przeszukałam zagraniczne strony internetowe i nie znalazłam tam żadnej sałatki, która jakkolwiek mogłaby przypominać tą, którą dziś przedstawiam, a szukałam pod różnymi nazwami. 
W sałatce żydowskiej przede wszystkim liczą się dobre ziemniaki, które z powodu suchości nie rozpadają się i nie rozgotowują. W Irlandii jest bardzo trudno spotkać takie ziemniaki, dlatego też moja sałatka nie wygląda zachęcająco. Na polskich ziemniakach sałatka sprawdzi się w 100% i na pewno będzie również lepiej smakować. Jest prosta w wykonaniu, więc polecam szczególnie smakoszom ziemniaków i jajek.


Pochodzenie: przepis ogólnodostępny


Ilość: 0,7 l



Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 duże jajka
  • 1 mała cebula
  • majonez (w zależności od rodzaju ziemniaków, ja musiałam dać aż 200 ml)
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyć, nieobrane ugotować do miękkości (w wodzie ok. 50 min.; w szybkowarze ok. 20 min.- w zależności od wielkości ziemniaków).
  2. Jajka ugotować na twardo w oddzielnym garnku.
  3. Oba składniki po ugotowaniu ostudzić.
  4. Następnie oziębić, aby stwardniały, co ułatwi nam ich krojenie, a z sałatki nie wyjdzie tzw. ciapa.
  5. Ziemniaki i jajka pokroić w drobną kostkę (ja robię to za pomocą siatki-kratki do warzyw).
  6. Dodać drobno posiekaną cebulę.
  7. Dodać majonez według upodobań i według tego, ile majonezu wchłoną nam ziemniaki.
  8. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
  9. Doprawić solą i pieprzem.
  10. Podawać z pieczywem, wędlinami lub porcją mięsa.

17 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiej, a chyba jest pyszna, bo tak właśnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. możliwe, że jadłam.
    przyznam, że sama już nie wiem xd ale jest ciekawa. jajka, ziemniaki, cebula i majonez.
    niewiele składników, które świetnie współgrają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Ja też nie jestem pewna, czy jadłam już taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. do wypróbowania, bo takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś w moim byłym liceum organizowano coś takiego jak Dzień Kultury Żydowskiej, bardzo pamiętne wydarzenie :P I pamiętam, że jedną z części przygotowań było gotowanie potraw i pieczenie ciast związanych z tą kulturą - pierwsze skrzypce grała tam cebula w rozmaitych wersjach. Nazwa zatem pewnie od głównego składnika sałatki, ale upierać się nie będę bo tutaj jej ilość nie jest porażająco duża ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobną sałatkę, ale z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam ale teraz ją chyba zrobię;)

    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w rodzinnym domu salatka zydowska nazywano salatke z usmazonej ze spora ilosci cebuli kurzej watrobki, po ostudzeniu zmielonej, wymieszanej z maslem na oko, posiekanym bialkiem z jaj na twardo i posypanej z wierzchu twardym zoltkiem, przetartym przez sito. Jadlo sie toto jako smarowidlo do bagietek czy kajzerek. Sama tego nigdy nie robilam, ale ow domowy pasztet drobiowy mi sie przypomnial dzieki Twemu przepisowi - musze zrobic na zmiane z Twoja salatka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kraj, to obyczaj jak to się mówi, i co kraj to inna nazwa. Ale pomysł super, pozwolisz, że kiedyś się na niego powołam z podaniem źródła. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Doskonała sałatka do śledzi. Proszę spróbować. Ola

      Usuń
    3. A mnie z kolei sałatka żydowska jest z dodatkiem buraczków i śledzia, tak jak robiła ją moja babcia gdy była gosposią u pewnej żydowskiej rodziny dawno dawn temu.

      Usuń
    4. sałatka z wątróbki to słynny kawior żydowski

      Usuń
  9. Ta z burakami i śledziem, to akurat "Szuba" .

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie w domu sałatka z ziemniaków, jajka na twardo i cebulki oraz szczypioru to sałatka szabatowa

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie dodawalo się jeszcze kiszone odsaczone z wody ogorki

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 21 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...