piątek, 2 grudnia 2011

Bitki Wieprzowe






Opis: Moje bitki wieprzowe to potrawa podobna do schabowego, ale szybsza we wstępnym  przygotowaniu, a dłuższa w głównym. Ogólnie nie jest to jedyna istniejąca nazwa określająca to danie, ponieważ bitki są zamiennikiem nazwy zrazów i rolad. W moim rodzinnym domu zrazy i rolady są to mięsa rozbijane i faszerowane, więc tak przygotowane mięso jak w tym przepisie pozostało bitkami, żeby można było je odróżnić od faszerowanych mięs. Z ową nazwą spotkałam się w telewizji i życiu codziennym ludzi, z którymi przebywam. 
Podsumowując, w moim słowniku bitki to rozbijane mięso, które obtaczane jest w mące i w takiej postaci smażone na patelni z cebulą, która świetnie podkreśla smak mięsa. Możemy je podawać z sosem lub bez.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródeł


Ilość: 4-5 plastrów mięsa 



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa schabowego lub karkówki
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki masła/margaryny + 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 większa cebula



Przygotowanie:
  1. Mięso podzielić na 4-5 plastrów.
  2. Rozbić na średnią grubość.
  3. Przyprawić solą i pieprzem z obu stron.
  4. Obtoczyć z obu stron w mące.
  5. Rozgrzać tłuszcz.
  6. Smażyć mięso z obu stron na większym płomieniu, aż mięso przybierze lekkiej zarumienionej barwy.
  7. Następnie zmniejszyć płomień na średni, i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz krążki cebuli pokrojonej w plastry.
  8. Dusić do miękkości pod przykryciem (ok. 30-45 min.), smażąc mięso z obu stron i od czasu do czasu podlewając odrobiną wody, gdy ta całkowicie wyparuje (podczas duszenia można posypać 2-3 krotnie mąką po powierzchni mięsa).
  9. Wyłożyć mięso na talerz i podawać wraz z zawartością pozostałą na patelni. Można również zostawić cebulę na patelni, dolać odrobinę wody i rozrobić sos.

    10 komentarzy:

    1. Bardzo lubię bitki. Są zawsze aromatyczne, pełne smaku i rozpadające się.

      OdpowiedzUsuń
    2. Bardzo smacznie się prezentują te bitki :)

      OdpowiedzUsuń
    3. to miesko zapowiada sie naprawde smakowicie:)

      OdpowiedzUsuń
    4. forum kulinarne no właśnie, tak mięciutkie, że aż rozpadające się, uwielbiam to.

      OdpowiedzUsuń
    5. Bitki wyglądają genialnie. Fajny blog!

      zapraszam do siebie na losowanie candy
      http://www.basniowy-ogrod.pl

      OdpowiedzUsuń
    6. Marta B./Bytom
      I kolejny przepis wypróbowany i kolejny sukces kulinarny.
      Mięsko aż rozpływa się w ustach, powstał mi fajny sosik (z podpieczonej karkówki i mąki + podlewanie wodą). Prosty, szybki przepis na świetne danie.
      Dziękuję za inspiracje i pozdrawiam!!

      OdpowiedzUsuń
    7. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobiłam to danie ze schabu i powiem szczerze, że mój mąż nie lubi schabowych kotletów, bo są za twarde, a to mięso było dla niego idealne - kwestia duszenia plus sos to naprawdę dobre rozwiązanie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam, bitki mają to do siebie, że podczas duszenia mięso mięknie i wtedy właśnie jest takie rozpływające się w ustach, więc nie dziwie się, że zasmakowało mężowi. A dodatkowo możemy zawsze podać je z sosem, jeśli tylko chcemy. Pozdrawiam.

        Usuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...