niedziela, 4 grudnia 2011

Cottage Pie, czyli Zapiekanka Wiejska





Opis: Cottage pie to bardzo popularne (może najbardziej) danie pochodzące z kuchni angielskiej, ale z tego co słyszałam, Irlandczycy również roszczą sobie prawa do jej pochodzenia.
Bardzo smaczne i pożywne danie, w którego skład wchodzi warstwa mięsa mielonego z warzywami oraz zapieczone puree ziemniaczane, które jest taką kwintesencją tej potrawy, ponieważ uwielbiam jak to puree prawie rozpływa mi się w ustach. Na drugi dzień, gdy potrawa jest podgrzana na parze (np. odgrzana w szybkowarze) jest prawie równie smaczna jak w dniu jej przygotowania (chodzi o warstwę puree, ziemniaki sa gładkie i bardzo miękkie). Są to nieskomplikowane połączenia smaków, które utwierdzają nas, że w prostocie tkwi siła.
Polecam.


Pochodzenie: kuchnia angielska; przepis własny, zaczerpnięty z różnych źródeł, ale z wszystkimi zachowanymi podstawami tego dania


Ilość: forma 30/20 cm; 4 bardzo duże porcje lub 6 mniejszych



Składniki: 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • ponad 1 szkl. świeżego/mrożonego/w puszce zielonego groszku
  • 800 g wołowego mięsa mielonego
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz



Składniki Na Puree Ziemniaczane:
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • mleko
  • sól
  • pieprz



Składniki Dodatkowe:
  • papryka w proszku (opcjonalnie, dla koloru)



    Przygotowanie
    1. Rozgrzać olej.
    2. Dodać cebulę, pokrojoną w kostkę.
    3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    4. Smażyć wszystko na średnim płomieniu na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając.
    5. Dodać marchewkę, pokrojoną w kostkę.
    6. Dodać groszek (jeśli jest zamrożony lub świeży) 
    7. Smażyć 5-7 min.
    8. Dodać mięso mielone.
    9. Smażyć do momentu, kiedy mięso uzyska w całości jasny kolor.
    10. Wlać bulion.
    11. Gotować, a następnie dusić bez przykrycia do momentu, kiedy całość płynu wyparuje, mieszając, aby się nie przypaliło (ja robię w naczyniu teflonowym, więc tylko czasami zamieszam).
    12. Obsypać mąką.
    13. Dokładnie wymieszać.
    14. Doprawić solą i pieprzem.
    15. Dodać groszek (jeśli używamy z puszki) i wymieszać.
    16. Wyłączyć palnik.
    17. Przykryć garnek/patelnię pokrywką i trzymać na gorącym palniku, aby nie wystygło.    



    Przygotowanie Puree Ziemniaczanego (powinno zostać rozpoczęte podczas gotowania mięsa):
    1. Ostrugać ziemniaki.
    2. Ugotować je w posolonej wodzie lub na parze.
    3. Odcedzić, jeśli jest konieczność (ja używam szybkowara i odcedzam tylko odrobinę wody, ponieważ tyle zostaje na dnie).
    4. Dobrze udusić praską do ziemniaków.
    5. Dodać masło.
    6. Udusić ponownie, aby powstała masa bez większych grudek.
    7. Dolać tyle mleka, aby pure nie było twarde, ale gładkie, miękkie i lekko ciągnące się.
    8. Garnek z ziemniakami przykryć pokrywką i trzymać na ciepłym palniku, aby nie wystygło zbytnio.



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Włączyć piekarnik na 200*C.
    2. Mięso wyłożyć na sitko, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu (najlepiej w kilku etapach).
    3. Wyłożyć na dno formy.
    4. Wyrównać powierzchnię.
    5. Wyłożyć puree ziemniaczane.
    6. Wyrównać powierzchnię.
    7. Posypać papryką w proszku.
    8. Włożyć do piekarnika.
    9. Piec 20-30 min., aż wierzch zarumieni się i lekko zapiecze.
    10. Kroić po upływie ok. 10 min., aby zapiekanka nie rozsypała się.
    11. Podawać solo lub z wybranymi sałatkami z warzyw.

    A może masz ochotę na "Zapiekankę Chłopską"?

      23 komentarze:

      1. wygląda tak syto i okazale ;]
        mniam!

        OdpowiedzUsuń
      2. Wygląda smacznie, konkretnie i sycąco:)

        OdpowiedzUsuń
      3. pysznie wygląda!i zdjęcia jak zawsze urzekają mnie:)

        OdpowiedzUsuń
      4. Wygląda bardzo smakowicie. Nigdy nie robiłam takiej zapiekanki

        OdpowiedzUsuń
      5. pierwszy raz jadłam to danie zimą tego roku w Londynie i bardzo mi posmakowało :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Czasem mam straszną ochotę na takie proste smaki! Wygląda bardzo apetycznie:)

        OdpowiedzUsuń
      7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

        OdpowiedzUsuń
      8. Dziękuję.
        A Tobie Dominiko nie dziwię się, że posmakowała Ci ta zapiekanka.
        Ja właśnie skończyłam ją jeść, zrobiłam więcej, żeby było na 2 obiady i odgrzałam w szybkowarze, muszę przyznać, że nawet dziś warstwa puree jest gładka i miękka, a do tego suróweczka z czerwonej kapusty i żołądek zapełniony.

        OdpowiedzUsuń
      9. super to cottage pie, ciekawy pomysł z puree ziemniaczanym, taka zapiekanka to świetny pomysł na obiad - syte i smaczne danie i wszyscy się mogą częstować z blachy!

        Pozdrawiam
        Monika
        www.bentopopolsku.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
      10. jak ja lubię takie zapiekanki! można się zdrowo najeść

        OdpowiedzUsuń
      11. Z chęcią widziałabym coś takiego na swoim talerzu. Taki pie już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, ale ciągle wylatuje.

        OdpowiedzUsuń
      12. Dziękuję wam.
        Król, przyszła pora przypomnienia i możesz działać :) Pozdrawiam.

        OdpowiedzUsuń
      13. Zgadzam się z Tobą w stu procentach - w prostocie tkwi siła. Proste i nieskomplikowane połaczenia smakowe są czasem zwyczajnie najsmaczniejsze. Klasyczne i wyraziste.

        Cottage pie na pewno będę robić, przepis bardzo mi sie spodobał:)

        Pozdrawiam ciepło!

        OdpowiedzUsuń
      14. Zrobiłam , zapiekanka pyszna i nawet dobrze się kroi, bo kiedyś jadłam taką bardzo rozpadzistą :) Monia

        OdpowiedzUsuń
      15. Mozna zrobić tą zapiekanke w naczyniu żaroodpornym ??

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. tak, w jakimkolwiek, które nadaje się do piekarnika

          Usuń
      16. Cottage pie właśnie siedzi w piekarniku ale jak smakuje tak samo jak pachnie to bedzie boomba

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Mam nadzieję, że smak Cię nie zawiedzie ;)

          Usuń
      17. sliczne zdjecia i bardzo smaczne:) cottage pie to danie biednych ludzi wiec wrzucali co pod reka, najczesciej skrawki miesa ( bo gdzie kto mial maszynki) pasternak (uwielbiany przez Anglikow i fasola) Ty jak widze zrobilas wersje podstawowa ale tak naprawde to jesli chodzi o rodzaj miesa i warzyw to przynajmniej w rejonie Middlands mozna spotkac rozne odmiany ...ja osobiscie uwieliam z jagniecina , ale i swinka i drob dobrze sie sprawdza -doskonala jest tez wersja z ryba ale tu trzeba byc ostroznym super pomysl na szybkie jedzenie

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Dzięki za miłe słowa i dawkę ciekawostek dotyczących tej potrawy. Pozdrawiam serdecznie.

          Usuń
      18. Wyszło przepysznie :)

        OdpowiedzUsuń

      Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...