piątek, 4 listopada 2011

Kotleciki Z Bakłażana Z Serem Żółtym I Salami






Opis: Kotleciki z bakłażana są naszym sposobem na owe warzywo. Istnieje niewiele przepisów z wykorzystaniem bakłażana, a ja proponuję jeden z nich.
Kotleciki zastąpią nam porcję mięsa i warzywa, więc 2 w 1 i posiłek gotowy. Oczywiście dla większych głodomorów, możemy podać je z frytkami lub ziemniakami.
Bardzo smaczne w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 10-13 kotlecików



Składniki:
  • 1 większy bakłażan
  • sól
  • pieprz
  • ok. 13 grubszych plastrów sera
  • ok. 13 plastrów salami
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • 12 łyżek oleju



Przygotowanie:
  1. Bakłażana pokroić na grubsze plastry (0,5 cm każdy).
  2. Posolić i popieprzyć z każdej strony.
  3. Pomiędzy 2 plastry bakłażana włożyć po 1. plastrze sera żółtego i salami tak, aby nie wychodziły poza średnicę warzywa.
  4. Złożone maczać w jajku.
  5. Następnie obtaczać z każdej strony w bułce tartej.
  6. Rozgrzać na patelni olej (6 łyżek wystarczy na usmażenie 4. sztuk kotlecików).
  7. Smażyć na średnim płomieniu do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a ser żółty się rozpuści, czyli ok. 10 min.
  8. Podawać solo, z ketchupem lub sosem czosnkowym, a jako dodatek można również podać frytki lub ziemniaki. 

12 komentarzy:

  1. Strasznie fajny pomysł na bakłażana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    To ja Ci podaruję panna cottę z bakłażana ,a poczęstuję się kotlecikiem,o.k?

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszota, to był pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam na bakłażana jakiś czas temu. Drugim był bakłażan nadziewany.

    pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają, a bakłażana bardzo lubię:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładne w przekroju! :) Kocham bakłażana w każdej postaci, ale kotlecików jeszcze z nich nie robiłam. Muszę szybko nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten różowy środek mnie przekonał :) To coś dla mnie. Bakłażana bardzo lubię, roztopiony ser żółty uwilbiam a salami kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To faktycznie danie stworzone dla Ciebie anju.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne kotleciki, podałam z pieczonymi ziemniakami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie, że Ci smakowały, z pieczonymi ziemniakami muszą smakować pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować:) U nas robi się takie z cukinii, ale bakłażan też wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...