niedziela, 6 listopada 2011

Biszkopt Kakaowy Z 3 Jaj




(na tym zdjęciu użyty jest dany biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)


Opis: Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść. 


Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


Ilość: forma o wymiarze 32/23-38/24



Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • niecała szkl. mąki pszennej
  • 2,5-3 płaskiej łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
  3. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.
  4. Dodawać po jednym żółtku.
  5. Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
  6. Dodać olej.
  7. Dodać wodę.
  8. Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
  9. Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
  10. Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
  11. Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
  12. Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  13. Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
  14. Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).

9 komentarzy:

  1. wow, odleciała z zachwytu!!! pięknie wygląda na pewno się skuszę :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna caly przepis na to ciasto prosic? Bo wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę - http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html

      Usuń
  4. A mnie opadł :( A był taaaaki wysoki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie kiedyś również opadł i nawet urósł jak góra, bo podniosła się jego centralna część, ale tylko raz w momencie, gdy użyłam miksera do końcowego wmieszania suchej mieszanki (mąką, kakao, proszek). Od tamtej pory nie preferuję takiego sposobu szczególnie w tym biszkopcie. W przypadku delikatnego wmieszania tych składników łyżką lub szpatułką zawsze wychodzi mi wysoki z bąbelkami powietrza.

      Usuń
  5. Wyszło piękne, chociaż mogłam dodac trochę więcej kakao:) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny biszkopt :-) Będę z korzystała z tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...