(na tym zdjęciu użyty jest dany biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)
Opis: Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść.
Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki
Ilość: forma o wymiarze 32/23-38/24
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek wody
- niecała szkl. mąki pszennej
- 2,5-3 płaskiej łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.
- Dodawać po jednym żółtku.
- Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
- Dodać olej.
- Dodać wodę.
- Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
- Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
- Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
- Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
- Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).
wow, odleciała z zachwytu!!! pięknie wygląda na pewno się skuszę :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam się skusić :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ...
OdpowiedzUsuńA mozna caly przepis na to ciasto prosic? Bo wyglada przepysznie.
OdpowiedzUsuńproszę - http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html
UsuńA mnie opadł :( A był taaaaki wysoki...
OdpowiedzUsuńMnie kiedyś również opadł i nawet urósł jak góra, bo podniosła się jego centralna część, ale tylko raz w momencie, gdy użyłam miksera do końcowego wmieszania suchej mieszanki (mąką, kakao, proszek). Od tamtej pory nie preferuję takiego sposobu szczególnie w tym biszkopcie. W przypadku delikatnego wmieszania tych składników łyżką lub szpatułką zawsze wychodzi mi wysoki z bąbelkami powietrza.
UsuńWyszło piękne, chociaż mogłam dodac trochę więcej kakao:) Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo fajny biszkopt :-) Będę z korzystała z tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńAdana
OdpowiedzUsuńElazığ
Kayseri
Şırnak
Antep
2YML4H
Erzurum
OdpowiedzUsuńElazığ
Konya
Zonguldak
Eskişehir
MWW
8103A
OdpowiedzUsuńAntalya Şehirler Arası Nakliyat
Edirne Evden Eve Nakliyat
Antalya Lojistik
Çerkezköy Cam Balkon
Etlik Fayans Ustası
Kırşehir Parça Eşya Taşıma
Ünye Çelik Kapı
Bitget Güvenilir mi
Bitlis Şehir İçi Nakliyat
4DE52
OdpowiedzUsuńAydın Şehirler Arası Nakliyat
Karabük Lojistik
Hatay Lojistik
Bilecik Parça Eşya Taşıma
Gölbaşı Parke Ustası
Sincan Parke Ustası
Bartın Şehir İçi Nakliyat
Kayseri Şehirler Arası Nakliyat
Ankara Şehir İçi Nakliyat
6EC3F
OdpowiedzUsuńbinance indirim kodu %20
18DC0
OdpowiedzUsuńdefillama
poocoin
aave
pancakeswap
yearn
dexscreener
looksrare
avax
safepal
38CD2DA101
OdpowiedzUsuńucretli show
EA729BCE08
OdpowiedzUsuńtiktok takipçi
4DC2E61FBC
OdpowiedzUsuńinstagram türk bayan takipçi
E08CF51BBF
OdpowiedzUsuńinstagram türk bot takipçi
80F17AEBFC
OdpowiedzUsuńtwitter takipçi al
AA1B2D6E86
OdpowiedzUsuńyatırımsız coin kazan
telegram coin grupları güvenilir mi
kayıt ol coin kazan
coin kazandıran oyunlar
telegram coin kazma