(na tym zdjęciu użyty jest dany biszkopt, ale upieczony z podwójnej porcji i przekrojony)
Opis: Smak tego biszkopta przypomina lekko murzynka, a zatem jest bardzo wilgotny i miękki, lekko ubity, ale zarazem puszysty; po upieczeniu nie ma prawa opaść.
Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki
Ilość: forma o wymiarze 32/23-38/24
Składniki:
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek wody
- niecała szkl. mąki pszennej
- 2,5-3 płaskiej łyżki dobrego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując.
- Dodawać po jednym żółtku.
- Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
- Dodać olej.
- Dodać wodę.
- Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
- Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
- Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
- Stopniowo wsypywać mieszankę do jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Gotowy biszkopt wylać na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
- Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).
wow, odleciała z zachwytu!!! pięknie wygląda na pewno się skuszę :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam się skusić :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ...
OdpowiedzUsuńA mozna caly przepis na to ciasto prosic? Bo wyglada przepysznie.
OdpowiedzUsuńproszę - http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/toffi-z-masa-kokosowa-i-orzechami.html
UsuńA mnie opadł :( A był taaaaki wysoki...
OdpowiedzUsuńMnie kiedyś również opadł i nawet urósł jak góra, bo podniosła się jego centralna część, ale tylko raz w momencie, gdy użyłam miksera do końcowego wmieszania suchej mieszanki (mąką, kakao, proszek). Od tamtej pory nie preferuję takiego sposobu szczególnie w tym biszkopcie. W przypadku delikatnego wmieszania tych składników łyżką lub szpatułką zawsze wychodzi mi wysoki z bąbelkami powietrza.
UsuńWyszło piękne, chociaż mogłam dodac trochę więcej kakao:) Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo fajny biszkopt :-) Będę z korzystała z tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuń