Opis: Kotleciki z bakłażana są naszym sposobem na owe warzywo. Istnieje niewiele przepisów z wykorzystaniem bakłażana, a ja proponuję jeden z nich.
Kotleciki zastąpią nam porcję mięsa i warzywa, więc 2 w 1 i posiłek gotowy. Oczywiście dla większych głodomorów, możemy podać je z frytkami lub ziemniakami.
Bardzo smaczne w towarzystwie ketchupu lub sosu czosnkowego.
Pochodzenie: przepis z internetu
Ilość: 10-13 kotlecików
Składniki:
- 1 większy bakłażan
- sól
- pieprz
- ok. 13 grubszych plastrów sera
- ok. 13 plastrów salami
- bułka tarta
- 1 jajko
- 12 łyżek oleju
Przygotowanie:
- Bakłażana pokroić na grubsze plastry (0,5 cm każdy).
- Posolić i popieprzyć z każdej strony.
- Pomiędzy 2 plastry bakłażana włożyć po 1. plastrze sera żółtego i salami tak, aby nie wychodziły poza średnicę warzywa.
- Złożone maczać w jajku.
- Następnie obtaczać z każdej strony w bułce tartej.
- Rozgrzać na patelni olej (6 łyżek wystarczy na usmażenie 4. sztuk kotlecików).
- Smażyć na średnim płomieniu do momentu, kiedy zrobią się miękkie, a ser żółty się rozpuści, czyli ok. 10 min.
- Podawać solo, z ketchupem lub sosem czosnkowym, a jako dodatek można również podać frytki lub ziemniaki.
Bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńStrasznie fajny pomysł na bakłażana:)
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńTo ja Ci podaruję panna cottę z bakłażana ,a poczęstuję się kotlecikiem,o.k?
pyszota, to był pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam na bakłażana jakiś czas temu. Drugim był bakłażan nadziewany.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo apetycznie wyglądają, a bakłażana bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ale ładne w przekroju! :) Kocham bakłażana w każdej postaci, ale kotlecików jeszcze z nich nie robiłam. Muszę szybko nadrobić :)
OdpowiedzUsuńTen różowy środek mnie przekonał :) To coś dla mnie. Bakłażana bardzo lubię, roztopiony ser żółty uwilbiam a salami kocham :)
OdpowiedzUsuńTo faktycznie danie stworzone dla Ciebie anju.
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki, podałam z pieczonymi ziemniakami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajnie, że Ci smakowały, z pieczonymi ziemniakami muszą smakować pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:) U nas robi się takie z cukinii, ale bakłażan też wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń