środa, 22 maja 2013

Kruche Ciasto/Tarta Z Rabarbarem, Bezową Pianką I Kruszonką





_IGP3877



tarta z rabarbarem



ciasto kruche z rabarbarem


Opis: Tarta/Ciasto kruche z rabarbarem, bezą i kruszonką, czyli potrójnie pyszny wypiek, który koniecznie musicie wypróbować w sezonie na rabarbar. Tarta jest bardzo krucha dzięki ilości żółtek i wcześniejszemu zapieczeniu ciasta, a na drugi dzień lekko mięknie od spodu przez soczyste wypełnienie z rabarbaru (na zdjęciu ciasto po 24 godz. po upieczeniu). Koniecznie wylepiamy boki dla zabezpieczenia naszego rabarbarowego wnętrza. Kruchość boków trwa do następnego dnia. 
Kwaśny rabarbar pod słodką pierzynką bezową i kruszonką. Nie mogło być u mnie innego ciasta niż m.in. te, jeśli chodzi o duet- kruche i rabarbar. Jest dokładnie takie, jakie sobie zamarzyłam, żeby wyszło, bo ja po prostu uwielbiam takie ciasta ;)
Dlatego nie tylko mi smakowało bardzo i na pewno powtórzę je w takiej wersji niejednokrotnie, ale z małą zmianą - następnym razem zrobię dwie porcje ;) .
Polecam serdecznie.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: forma na tartę o średnicy 25,5 cm, a wys. 3,5 cm lub forma 22/22 cm (przy wykonaniu ciasta z 1,5 porcji przy wyłącznej dyspozycji prostokątnej blaszki należy użyć formy o wym. 23/32 cm lub z podwójnej porcji 25/38 cm i postarac sie wylepic boki w obydwu przypadkach na wysokość ok. 3-4 cm)





Składniki Na Ciasto Kruche:
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 kostki zimnego masła/margaryny
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 3 duże żółtka
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany (np. 18%, creme fraiche, soured creme)
  • ok. 3 łyżki zimnej wody



Składniki Na Wypełnienie:
  • 600 g łodyg rabarbaru (tj. po oczyszczeniu ok. 500 g)
  • 6 pełnych łyżek cukru 
  • 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej



Składniki Na Kruszonkę:
  • 120 g mąki
  • 70 g masła
  • 90 g cukru



Składniki Na Bezę:
  • 3 duże białka
  • 70 g cukru
  • 1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej



Przygotowanie Ciasta Kruchego:
  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę.
  3. Dodać śmietanę.
  4. Całość rozetrzeć w palcach, aby powstały grudki widocznego masła i sypkiej konsystencji.
  5. Dodać żółtka.
  6. Wlać wodę.
  7. Wszystko wymieszać.
  8. Następnie szybko zagnieść na jednolitą kulę z widocznymi małymi grudkami masła.
  9. Uformować w kulę i spłaszczyć.
  10. Włożyć do woreczka foliowego.
  11. Schłodzić ok. 30-40 min. w lodówce.
  12. Przed samym wyciągnięciem ciasta z lodówki włączyć piekarnik na 180*C.
  13. Ciasto rozwałkować na większy okrąg niż średnica naszej formy na tartę, aby wystarczyło go jeszcze na boki formy.
  14. Formę przygotować wg jej preferencji (moja forma wyłożona jest dobrej jakości teflonem, więc nie wykładam i nie smaruję jej niczym).
  15. Wyłożyć ciasto na formę, docisnąć w kątach, odciąć nadmiar ciasta (ciasta nie powinno zostać zbyt wiele, może to być jedynie nieznacząca ilość).
  16. Nakłuć gęsto widelcem.
  17. Włożyć do piekarnika.
  18. Piec 15-20 min. w zależności od piekarnika; tarta powinna mieć różowy kolor. Po czasie upływu pierwszego pieczenia może zdarzyć się, że ciasto pomimo nakłuwania podniosło się w jego centralnej części, więc w takim przypadku należy je bezpośrednio po wyciągnięciu nakłuć widelcem, aby powietrze mogło się wydostać spod ciasta.
  19. Ciasto kruche ostudzić na kratce nie wyjmując go z foremki (może być lekko ciepłe, lecz nie gorące).



Przygotowanie Wypełnienia:
  1. Rabarbar umyć, oczyścić w razie potrzeby, gdyby jego "włoski: były zbyt grube", odciąć twarde końcówki, pokroić w 2 cm. kawałki.
  2. Zasypać cukrem.
  3. Oprószyć mąką.
  4. Wymieszać.
  5. Odstawić na chwilę przygotowania pozostałych warstw ciasta.



Przygotowanie Kruszonki:
  1. Mąkę przesiać do miski. 
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło.
  3. Wsypać cukier.
  4. Całość wymieszać i rozetrzeć w palcach, a następnie ścisnąć po garści kruszonki w dłoni i pocierając jedną dłoń o drugą uzyskać kruszonkę lekko sypka i grudkową.
  5. Odstawić na moment przygotowywania ostatniej warstwy ciasta.



Przygotowanie Bezy:
  1. Białka ubić na sztywno.
  2. Dodać cukier.
  3. Ubijać do momentu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca.
  4. Przesiać mąkę do ubitych białek.
  5. Ubić/Zmiksować dla połączenia się składników.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Włączyć piekarnik do 180*C.
  2. Na wystudzony spód wyłożyć całość wypełnienia znajdującą się w misce (wraz z sokami, które puściły).
  3. Następnie wyłożyć równo ubite białka.
  4. Posypać równomiernie kruszonką.


  1. Wstawić do piekarnika.
  2. Piec 35-45 min. w zależności od piekarnika do momentu, kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru.
  3. Tartę można wyciągnąć bezpośrednio po zakończeniu pieczenia lub pozostawić w piekarniku do momentu ostudzenia.
  4. Całkowicie wystudzić i najlepiej lekko schłodzić (tarta może studzić się kilka godzin ze względu na owocowe wypełnienie).
  5. Podawać solo lub z lodami waniliowymi. 

13 komentarzy:

  1. Co tu dużo mówić - połączenie idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo apetyczne. Ale zdjęcia - pierwsza klasa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, jakie boskie to ciacho! Nabrałam wielkiej chęci na nie . Pyszności.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle smakowite ciasto. Bardzo mi się u Ciebie podoba i zostaję tu z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenie... Też uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile tej smietany za 2 razem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne:) udało się mimo kłopotów ze śmietanką:P przepis wpisze się na pewno na stałe w mojej ksiązce wypieków:P dziekuje i Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakowało ;) Pozdrawiam również.

      Usuń
  9. Pięknie zaprezentowane ciasto, aż chciałoby się skubnąć troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie namierzyłam jeszcze rabarnaru, czy jakiś inny owoc by się tutaj sprawdził?

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...