wtorek, 28 lutego 2012

Likier Malibu






Opis:  Malibu to likier o smaku kokosowym. Ja proponuję Wam domową wersję tego likieru. Dla mnie idealny, dla niektórych bardzo słodki, ale właśnie to bardzo mi odpowiada, ponieważ niweluje smak alkoholu. Podsumowując cały likier stwierdzam:  "jest słodko, kokosowo i alkoholowo". Pysznie, a jeszcze pyszniej z posypanymi po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda



Składniki
  • 250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki
  • 200 g kokosu
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)


Przygotowanie:
  1. Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l.
  2. Zalać alkoholem.
  3. Zamknąć słoik.
  4. Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
  5. Przygotować większy garnek.
  6. Nałożyć na niego głębszy durszlak.
  7. Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
  8. Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
  9. Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
  10. Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
  11. Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone.
  12. Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję.
  13. Wlać mleko zagęszczone niesłodzone.
  14. Wymieszać.
  15. Wlać mleczko kokosowe.
  16. Wymieszać.
  17. Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.
  18. Mocno schłodzić.
  19. Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.

24 komentarze:

  1. Och, malibu! Pychota!
    Fajny pomysł na zdjęcie, bardzo mi się podoba, a sam likier bardzo lubię. Też kiedyś robiłam:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam;) Mi taka propozycja odpowiada, lubię jak alkohol nie jest bardzo wyczuwalny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony drink, więc chyba stworzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny i nieskomplikowany przepis:) ....musze go zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany! ale super przepis :)))
    dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzeba koniecznie zrobić! Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! domowy musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Domowe malibu to dopiero musi być coś fantastycznego! A do tego ładne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o, jak ladna buteleczka :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak długo może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście nie sprawdzałam go w takiej kategorii, ponieważ został wypity natychmiast ;) Ale z tego, co piszą ludzie na forach, takie likiery trzymają od kilku tygodni do kilku lat (z tymi latami, to nie jestem pewna czy nie przesadzają). Pozdrawiam.

      Usuń
  11. a czy nadaje się także do drinka z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o drinku z mlekiem, ale skoro ten likier jest robiony na mleczku kokosowym, to pewnie pasuje też wlać go do mleka i będzie to wtedy taka łagodniejsza wersja ;) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I'm hoping to start my own blog soon but I'm a little
    lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option?
    There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any suggestions? Cheers!
    Have a look at my webpage : drum rolling tobacco

    OdpowiedzUsuń
  13. I do agree with all of the concepts you have introduced in your
    post. They're really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very short for starters. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.
    Also visit my weblog - www.yourtobaccosstore.com

    OdpowiedzUsuń
  14. I know this web page presents quality dependent articles and extra information, is there any other web site
    which gives these things in quality?
    Here is my web page : how to prevent acne

    OdpowiedzUsuń
  15. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the website is
    also very good.
    My web blog ; http://www.jaimaithili.com/blogs/user/Chadxcny83

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedy dolewamy do drinka wode? I jaka ma ona być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda powinna być przegotowana, ale chłodna i wymieszana ze spirytusem. Jeśli dysponujemy wódką, woda nie jest potrzebna. Woda tylko rozrzedza spirytus.

      Usuń
  17. Zdjęcie tak kusi, że zabieram się za robotę ;) Dziękuję za przepis i motywację.

    OdpowiedzUsuń
  18. Taaak to zdecydowanie bardzo dobry przepis :)
    Proporcje jak dla mnie super, dalam tylko troche mniej mleczka slodzonego i jest idealnie.
    Malibu to moj swiateczny napoj, co roku robie i to jest wyjatkowo dobre :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...