środa, 6 marca 2013

Kurczak Murgh Masala








Opis: Kurczak Murgh Masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Jest to drobiowy gulasz indyjski smażony na większej ilości masła z dodatkiem cebuli, czosnku, imbiru i pomidorów. Pikantny, aromatyczny i smaczny. Podawany z ogórkowym Relish'em i chlebkami Chapati. 
Kurczak nie jest bardzo popularny, więc tym bardziej zachęcam do spróbowania tego nowo odkrytego (przynajmniej przeze mnie) indyjskiego przepisu.
Polecam. 


Pochodzenie: kuchnia indyjska, przepis z książki "easy INDIAN COOKBOOK''


Ilość: 2 większe porcje lub 3 małe 





Składniki Na Kurczaka Murgh Masala:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 100 g masła lub ghee
  • 5 goździków
  • 0,5 laski cynamonu (5 cm)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie pomidory
  • 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 pełna łyżeczka kurkumy
  • 1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli
  • 1/4 pełnej łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • kawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki Garam Masala



Składniki Na Ogórkowy Relish:
  •  0,5 ogórka szklarniowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1/4 pełnej łyżeczki soli
  • 1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta papryki chilli



Przygotowanie Kurczaka Murgh Masala:
  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
  2. Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok). 
  3. Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
  4. Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
  5. Dodać posiekany drobno czosnek.
  6. Dodać posiekaną drobno cebulę.
  7. Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.
  8. W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.
  9. Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.
  10. Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin. 
  11. Dodać kolendrę.
  12. Dodać kurkumę. 
  13. Dodać paprykę chilli. 
  14. Dodać sól.
  15. Smażyć ok. 1 min.
  16. Dodać kurczaka.
  17. Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
  18. Wlać wodę.
  19. Dodać zmiksowane pomidory.
  20. Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
  21. Dodać imbir (jeśli używamy świeżego należy zetrzeć go na tarce o małych oczkach).
  22. Dodać przyprawę Garam Masala. 
  23. Wymieszać.
  24. Odstawić z płomienia.
  25. Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.



Przygotowanie Ogórkowego Relish'u:
  1. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Odcisnąć z nich nadmiar wody.
  3. Dodać jogurt.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać pozostałe przyprawy.
  6. Wymieszać.
  7. Schłodzić.
  8. Podawać.



16 komentarzy:

  1. Przepysznie się prezentuje :)
    A ja ostatnio robiłam Twoje krokiety z pieczarkami, były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Co do krokietów to bardzo się cieszę, że Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam. ja dzisiaj tajlandia i pad thai ale nie zachwycila mnie ta potrawa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia tajska znana mi jest z jednego przepisu otóż zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym (http://dariaanna.blogspot.ie/2011/11/zupa-tajska-z-mleczkiem-kokosowym-i.html) i poza tym nie wgłębiałam się w nią szczegółowo, ale pewnie kiedyś to nastąpi, bo jest bardzo podobna do indyjskiej (w końcu z niej czerpała inspiracje), a ta na razie jest moją małą ulubienicą. Dzięki za info w kierunku pad thai :) Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Wyglada pysznie:))) pewnie skusze sie i na ta potrawe:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż nie mogę się na te zdjęcia napatrzeć! Pięknie uchwycona pyszna potrawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. zjadłabym, oj zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  7. Tej przyprawy Garam Masala w życiu na oczy nie widziałam^^ Jest jakaś szansa kupienia tego w jakimś supermarkecie czy osiedlowym sklepiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję przyprawę Garam Masala w Tesco, ale nie wiem gdzie w Polsce można by ją dostać, może w jakimś sklepie z zagraniczną żywnością; w delikatesach np. Bomi, Piotr i Paweł. Można ją także przygotować samemu, wystarczą: 4 laski cynamonu (lub na oko cynamonu mielonego w proporcji co do wielkości lasek to jest ), 12 listków laurowych, 25 strąków kardamonu zielonego, 2 łyżki nasion kolendry (w ostateczności zmielonych nasion kolendry), 2 łyżki nasion kminu rzymskiego (w ostateczności zmielonych nasion kminu), 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu. Należy rozgrzać suchą patelnię, dodać do niej cynamon, listki laurowe i kardamon i przesmażać ok. 30 sekund często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać resztę przypraw i kontynuować smażenie w taki smażenie w taki sam sposób ok. 1 minuty lub do momentu, kiedy poczujemy wyłaniający się mocny aromat przypraw. Odłożyć przesmażone przyprawy do ostygnięcia. Zmielić blenderem lub za pomoca moździerza na pył. Gotowe :)

      Usuń
  8. Właśnie wdrożyłam ten przepis w życie tyle, że zamiast pomidorów dodałam przecier pomidorowy i pominęłam Garam Masala - po tych modyfikacjach i tak wyszło BOSKO! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuczak Murgh Masala czyli tzw. Butter chicken. Pychota :)
    Zamiast ghee czy masła można użyć masła klarowanego Mlekovita w żółtym pojemniczku 500g.
    Ja używam takiego, które można kupić w Tesco, Carrefour lub Piotr i Paweł.
    A do tego ryż Basmati, odkryłem nowy z Lidla. Przyrządzam go na parze. Jest super.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...