poniedziałek, 10 grudnia 2012

Rocky Road Brownies Ze Śliwką Szuszoną






Opis: Przepis na świąteczny angielski Rocky Road, amerykańskie Brownie i akcent polskiej suszonej śliwki w jednym cieście, chcecie spróbować?
Brownie to ciasto z reguły nieudane, bo jego postać to zakalec. Czasami wyjdzie nam mniej kleisty, czasami zbyt babkowy - po prostu trzeba wyczuć swój piekarnik i wiedzieć jaka konsystencja Brownie nam najbardziej odpowiada.
 Brownie z tego przepisu wyszło mi bardzo zakalcowate - w końcu taka jego natura, ale nie narzekałam, bo właśnie takiego rezultatu oczekiwałam :). Bałam się, że podczas dłuższego zapiekania marshmallows'ów w piekarniku, ciasto może uzyskać bardziej babkową konsystencję jak czasami bywa z dłuższym pieczeniem Brownie, ale tak się nie stało.
Jedynym minusem zdawałyby się na początku zapieczone marshmallows, ponieważ są dosyć twarde, ale wystarczy ciasto upiec wieczorem, pozostawić do wystudzenia, a na czas chłodzenia przykryć np. folia aluminiową, a marshmallows zmiękną i po kłopocie :)
Idealne z kubkiem kawy, więc jak najbardziej polecam. Dzieciom przy degustacji może towarzyszyć kubek gorącej czekolady :) 


Pochodzenie: lekko zmodyfokowany przepis Marthy Stewart


Ilość: blaszka 20/20 cm




Składniki:
  • 110 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady (u mnie  50% kakao) + 50 g na wierzch ciasta*
  •  2 duże jajka
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 0,5 szkl. cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich, piniowych lub ziemnych  
  • ok. 100 g suszonej śliwki
  • 1-2 szkl. małych marshmallows (50-100 g)
* jeśli chcemy zaserwować ciasto dzieciom, które nie przepadają za ciemna czekoladą, spokojnie możemy użyć czekolady mlecznej



Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać odrobinę wody, postawić go na płomieniu, nałożyć na garnek miskę szklaną lub żelazną, aby "usiadła" nad parą.
  2. Do miski włożyć masło i połamaną w kostkę czekoladę.
  3. Roztopić (nie gotować, po prostu doprowadzić do rozpuszczenia).
  4. W czasie roztapiania masła z czekoladą do oddzielnej miski wsypać cukier kryształ wraz z cukrem brązowym oraz solą.
  5. Dodać całe jajka.
  6. Miksować/Utrzeć ok. 1-2 min., aby utworzyła się gęsta piana.
  7. Roztopiona czekoladę z masłem odstawić na chwilę, aby przestygła (może być ciepła, ale nie powinna być bardzo gorąca).
  8. Po krótkiej chwili dodać do jajek z cukrem.
  9. Wymieszać łyżką lub zmiksować ręcznym mikserem na jednolitą konsystencję.
  10. Dodać mąkę.
  11. Wymieszać łyżką lub zmiksować ręcznym mikserem na jednolitą konsystencję.
  12. Dodać posiekane orzechy.
  13. Dodać pokrojoną na mniejsze części suszoną śliwkę (może być pokrojona na pół lub na 3,4 części).
  14. Wymieszać łyżką. 
  15. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  16. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  17. Piec przez 30-40 min.
  18. Po tym czasie posypać wierzch ciasta marshmallows'ami i pozostałą ilością czekolady, wcześniej posiekaną na mniejsze kawałki.
  19. Zapiekać do momentu lekkiego rozpuszczenia i zbrązowienia się pianki oraz czekolady.
  20. Ostudzić całkowicie (najlepiej zostawiając na kilka godzin, aż ciasto będzie zimne).
  21. Wyciągnąć z blaszki po całkowitym wystudzeniu.
  22. Kroić na mniejsze kawałki ( w razie potrzeby schować do szczelnie zamkniętego pudełka, gdzie pianki zmiękną).
 

5 komentarzy:

  1. Takiego brownies jeszcze nie jadłam. Musi być dobre, bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaaam! Szkoda, że jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marshmallows dodają niesamowitego uroku :) Pysznie i pięknie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a kiedy się daje sól? i gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól należy wymieszać z cukrem kryształem oraz cukrem brązowym. Pozdrawiam. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...