sobota, 21 lipca 2012

Pizza Na Cienkim/Średnim Cieście








Opis: Do dziś pamiętam czasy, kiedy w naszej kuchni nie było idealnego przepisu na włoską pizzę. Mama zawsze robiła pizzę taką bardziej polską, czyli przypominającą bułkę drożdżową i o dziwo trudno było zdobyć przepis na taką pizzę, jaką ja Wam dziś proponuję. Jedynym wyjściem były pizzerie. Na szczęście w dobie internetu od niewielu, bo dopiero od 3 lat jestem w posiadaniu przepisów na pizzę włoską. Ta, którą dziś przedstawiam jest na razie najlepszą domową wersją, jaką jedliśmy - oczywiście biorąc pod uwagę ciasto średnie i zapieczoną jędrną skórkę.
Na pizzę o grubym cieście jeszcze przyjdzie czas, ponieważ to nasza druga ulubiona pizza. Mam nadzieję, że jeszcze się ich trochę nazbiera :) 
Polecam szczerze.


Pochodzenie: kuchnia włoska; przepis z internetu


Ilość: 2 pizze o średnicy 24-26 cm





Składniki Na Zaczyn:
  • 1/8 kostki drożdży 
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 szkl. wody
  • 0,5 pełnej łyżeczki cukru



Składniki Na Ciasto Właściwe:
  • 350 g mąki pszennej
  • 0,5 płaskiej łyżki soli
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju



Składniki Dodatkowe:
* ilość sera można zmniejszyć i dodać inne ulubione składniki 



Przygotowanie Zaczynu:
  1. Na dnie małego garnuszka/kubka  pokruszyć drożdże.
  2. Dodać resztę składników.
  3. Wymieszać.
  4. Pozostawić na 15 min. w ciepłym miejscu do momentu, kiedy drożdże zaczną "pracować" (zaczyn urośnie).



Przygotowanie Ciasta Właściwego:
  1. Do większej miski przesiać mąkę (na początek może być dodana większa połowa).
  2. Dodać sól.
  3. Wymieszać.
  4. Wlać wodę.
  5. Dodać olej.
  6. Dodać zaczyn.
  7. Wymieszać ciasto, aby składniki połączyły się.
  8. Dodać pozostałą mąkę.
  9. Wyrabiać do momentu, kiedy z ciasta powstanie jednolita, gładka kula, która będzie odstawać od brzegów miski.
  10. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do momentu, kiedy podwoi swą objętość (tj. ok 1-1,5 godz.).
  11. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z miski, krótko wyrobić, aby pozbyć się z niego puszystości.
  12. Podzielić na dwie równe części.
  13. Utworzyć 2 równe kule.
  14. Rozwałkować ciasto na średnicę 24-26 cm dla uzyskania średniej grubości ciasta, a dla uzyskania cienkiego ciasta należy ją rozwałkować jeszcze bardziej (można użyć sposobu poniżej pokazanego-2 cm krawędzi pizzy pozostawiając grubsze, a centralną część ciasta cienką).
  15. Rozgrzać piekarnik do 250*C.
  16. Dno blaszki do pieczenia ( u mnie tortownica) wysmarować olejem.
  17. Ciasto posypać z wierzchu mąką pszenną, dzięki czemu uniknie przypaleniu.
  18. Ciasto wyłożyć na dno formy do pieczenia (bez obręczy).
  19. Każdą pizzę posmarować po równo Sosem Pomidorowym Do Pizzy, pozostawiając 1-2 cm nieposmarowanych brzegów.
  20. Na każdą pizzę wyłożyć po równo starty żółty ser, a następnie mozzarellę (mozzarellę możemy wyłożyć tak jak ja w połowie pieczenia, aby ta tylko rozpuściła się, ale nie zapiekła).
  21. Pizzę włożyć do piekarnika.
  22. Piec 10-15 min. do momentu, kiedy zarumienią się boki pizzy. 

18 komentarzy:

  1. Boska pizza! Wygląda po prostu znakomicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda- i na pewno smakuje- przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. niezwykle smakowita! naprawdę ślinka cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez pamiętam czasy maminej pizzy :))

    Twoja wygląda cudownie i smakuje pewnie tez! ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do pizzy używa się takiej najzwyklejszej mozzarelli, białej, jałowej, leżącej w serwatce czy do zapiekania jest specjalny rodzaj mozzarelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozarellę mozemy kupic biała w kształcie kulki, ale sa tez twarde odmiany i posiadają kolor zółty. Osobiście kupuję tą drugą odmianę, bo akurat jest mi najwygodniejsza, ponieważ kupuję ją juz startą na tarce i tylko posypuje po pizzy. Każdy rodzaj mozarelli jest dobry, niektórzy nawet używają wersji spolszczonej o nazwie Zottaarella z firmy Zott. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. a oleju do ciasta nie dodaje się ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać 2 łyżki oleju. Dopisałam to.

      Usuń
  7. A czy istnieje szansa, że dodasz przepis na pizze na grubym cieście ?;)
    Olka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prędzej czy później pewnie dodam ulepszoną wersję przepisu na pizzę na grubym cieście (na razie nie dysponuję jej nowszymi zdjęciami), ale gdy bardzo Ci zależy, to zapraszam po ten przepis na mój stary blog (ostrzegam !! zdjęcia były jeszcze wtedy robione ze starej cyfrówki ;) ) http://dariaanna.blog.onet.pl/Pizza-na-grubym-ciescie,2,ID426909544,n
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! Na pewno skorzystam ;)
      Olka

      Usuń
  8. Jest piękna, no piękna niesamowicie! Nie oparłabym się takiej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Pizza prezentuje się niesamowicie apetycznie. Zdecydowanie będzie ona moim dzisiejszym obiadkiem. Bardzo fajnie, że tak dokładnie opisałaś sposób przyrządzenia ciasta, gdyż jest to jeden z ważniejszych aspektów. Ach, już się nie mogę doczekać! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że pizza będzie smakować :)

      Usuń
  10. Nie ma czegoś takiego jak wieksza połowa... A ogulnie pizza super wyszła❤❤

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...