środa, 25 kwietnia 2012

Placki Ziemniaczane









Opis: Placki ziemniaczane to pyszne polskie danie, które wydaje mi się, że każdy robi według swojej wersji i na tzw. "oko". Ja przedstawiam Wam moją wersję, która występuje w większości przepisów na placki ziemniaczane. Nie dodaję do nich dużej ilości mąki, aby placki nie utworzyły masy ziemniaczanej, ale mąka je tylko lekko zespoiła, wtedy czujemy, że w środku znajdują się ziemniaki. Przepis jest podstawowy i można go modyfikować w zależności od tego, jak chcemy podać placki. 
U mnie w domu placki były podawane zawsze na słodko, więc przepis jest dostosowany łagodnością do tej wersji. Wiem, że inni podają placki ziemniaczane na ostro, wtedy należy je przyrządzić bardziej pikantnie z większą ilością pieprzu i cebuli.  Propozycją podania placków ziemniaczanych, z którymi się spotkałam to cukier, gęsta śmietaną i cukier, gęsta śmietana i przesmażone pieczarki z cebulką, ketchup oraz gulasz mięsno-warzywny (wtedy placki nazywane są plackami po węgiersku).
Polecam szczerze.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis rodzinny i ogólnodostępny


Ilość: ok. 15 placków ziemniaczanych kładzionych od 1. łyżki



Składniki:
  • 1,2-1,3 kg ziemniaków (to wychodzi ok. 1 kg ostruganych ziemniaków)
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1-1,5 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  • składnik dodatkowy do podania-u mnie jest to śmietana i cukier



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ostrugać w miarę cienko.
  2. Zetrzeć całość na tarce na najmniejszych oczkach na tzw. "papkę" lub zetrzeć połowę na najmniejszych oczkach i drugą połowę na średnich oczkach (w drugim przypadku wydaje mi się, że nie ma różnicy, a jesli ktoś używa zwyklej tarki, to tarcie idzie szybciej).
  3. Jeśli ziemniaki posiadają dużo wody, należy ją odlać. 
  4. Dodać jajko.
  5. Dodać drobno pokrojoną cebulę lub startą na tarce.
  6. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  7. Wymieszać.
  8. Dodać mąkę dla uzyskania odpowiednej konsystencji, czyli lekko zespojonej.
  9. Doprawić solą i pieprzem w zalezności od wersji podania placków.
  10. Wymieszać.
  11. Rozgrzać olej na patelni (placki powinny smażyć się na głebszym oleju, ponieważ chłoną dużo tłuszczu, ale nie jest to koniecznością).
  12. Nakładać na patelnię 1 czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i spłaszczyć ją, aby powstał średnio-cienki lub cienki placek w zalezności od naszych upodobań.
  13. Smażyć placki z obu stron na średnim lub większym płomieniu, na kolor rumiany.
  14. Placki można odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  15. Podawać natychmiast po usmażeniu każdej partii, ponieważ wtedy sa najsmaczniejsze.

15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, a dawno nie jadłam. Pyszności:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Ja zdecydowanie wolę w wersji wytrawnej

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słodko ,czy ostro uwielbiam .Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki. Nigdy nie chciało mi się ich robić ze względu na tarcie ziemniaków. Ale od niedawna mam maszynę, to niedługo spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem jaki to ból trzeć własnoręcznie, bo właśnie zepsuła mi się maszyna i musiałam je trzeć na tarce ręcznej :( Nie zajmuje to dużo czasu, ale siły w słabych rękach opadają po krótkiej chwili, dlatego drugą połowę trę już na większych oczkach, które nie są już tak wykańczające fizycznie.

      Usuń
  5. uwielbiam, to dla mnie doskonałe comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki ziemniaczane!? Biorę cały talerz:):)
      Może kogoś to zdziwi, ale ja lubię z dżemem:):)

      Usuń
  6. mmm placki ziemniaczane lubię, wolę na słono ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam placków szmat czasu! Czas to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentują się pysznie, a tak dawno ich nie jadłam..To ciekawe, że każdy je je inaczej, najdziwniejszy dla mnie sposób to na kromce chleba z ketchupem. Ja preferuję ze śmietaną i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały pomysł na jutrzejszy obiadek:) Placuszki wyglądają przepysznie. Mam pytanie czy można smażyć placki na patelni teflonowej? Oraz na jakiej najlepiej?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smażę tylko na patelniach teflonowych. Pytanie "jakiej" - nie za bardzo wiem o co dokładnie chodzi, ale ja osobiście piekę na Tefalu lub innej patelni, która posiada dobrej jakości teflon, który nie przywiera potraw do dna. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Ale mi narobiłaś smaka na placki ziemniaczane :) Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś smaka na placki ziemniaczane :) Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. ze śmietaną i cukrem - czysta poezja :) chyba zrobie w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...