czwartek, 22 marca 2012

Cytrynowiec Z Nutką Nutelli







Opis: Ciasto z masą budyniowo-maślaną o smaku cytrynowym z posmakiem Nutelli. Smak cytrynowy nie przeważa nad smakiem masła laskowego i odwrotnie. Puszysta bita śmietana przykryta jest herbatnikiem, który po pewnym czasie mięknie. Wierzch ciasta polany jest lukrem cytrynowym. 
Ogólnie ciasto jest pyszne. Kilka dobrych lat temu było wręcz hitem wśród mojej rodziny i znajomych.
Szczerze polecam. 


Pochodzenie: przepis dostałam od Mamy i dodałam swoją wersję z Nutellą


Ilość: blaszka o wym. 20/40 cm



Składniki Podstawowe:
  • gotowy nasączony biszkopt z 4,5 lub 6 jaj - w zależności od naszych upodobań (ja upiekłam biszkopt z tego przepisu)



Składniki Na Masę Budyniowo-Maślaną:
  • 0,5 l wody
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy na 0,5 l)*
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 czubate łyżki Nutelli
* jeśli są bez cukru, należy dodać cukier wg proporcji na opakowaniu


Składniki Na Masę Śmietanową:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody lub 2 śmietan-fixy



Składniki Dodatkowe:
  • 18 herbatników maślanych

 
    Składniki Na Lukier Cytrynowy:
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 10 płaskich łyżek (każda 15 ml) cukru pudru
    • 30 ml wrzącej wody



    Przygotowanie Masy Budyniowej
    1. Do garnka wlać 300 ml wody.
    2. Wlać sok wyciśnięty z cytryny.
    3. Postawić garnek na średnim płomieniu kuchenki.
    4. Między czasie do pozostałej wody wsypać budyń.
    5. Wymieszać.
    6. Do gotującej się wody wlać mieszankę z budyniem.
    7. Mieszać do momentu, kiedy budyń przestanie gęstnieć.
    8. Ściągnąć garnek z płomienia.
    9. Ostudzić, często mieszając.Masło/Margarynę podzielić na kilka części.
    10.  Zmiksować/Utrzeć na puszysto, czyli ok. 5 min.
    11. Dodawać po 1-2 łyżki budyniu do masła, stale miksując/ucierając.
    12. Dodać Nutellę.
    13. Zmiksować, aby masa uzyskała jednolity kolor.
    14. Wyłożyć masę na biszkopt.
    15. Wyrównać powierzchnię.



      Przygotowanie Masy Śmietanowej:
      przy użyciu żelatyny:
      1. Śmietanę ubić na puszysto, ale nie do końca sztywno.
      2. Do garnka wlać wodę.
      3. Dodać żelatynę.
      4. Podgrzać na małym płomieniu kuchenki, często mieszając do momentu, kiedy żelatyna się rozpuści (nie może się zagotować, bo straci właściwości).
      5. Ostudzić często mieszając lub umieszczając garnek na moment w zimnej wodzie.
      6.  Do śmietany dodać cukier puder.
      7. Rozpocząć dalszy ciąg ubijania śmietany.
      8. Po krótkim czasie wlać letnią żelatynę, nie przerywając ubijania, ponieważ mogą zrobić się grudki-żelki. 
      9. Ubijać do momentu, kiedy śmietana nabierze właściwej sztywności (gdy widoczne są na niej grudki, oznacza to, że śmietana jest za długo miksowana i za chwilę może się zważyć). 
      10. Wyłożyć śmietanę na masę budyniową.
      11. Wyrównać.
      przy użyciu śmietan-fixu:
      1. Śmietanę ubić zgodnie z instrukcją obsługi na opakowaniu śmietan-fixu.



      Przygotowanie Lukru:
      1. Składniki połączyć ze sobą.
      2. Intensywnie mieszać lub rozcierać cukier puder, aby nie było zbyt dużo widocznych grudek cukrowych.



      Przygotowanie Końcowe:
      1. Herbatniki ułożyć ciasno obok siebie na bitej śmietanie (tak, aby prawie stykały się bokami).
      2. Polać lukrem cytrynowym.
      3. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aż masa i bita śmietana stwardnieją, a ciastka zmiękną.
      4. Gotowe kroić według herbatników.

        31 komentarzy:

        1. Wygląda absolutnie wspaniale! Chętnie kiedyś zrobię to ciasto. Moje smaki :)
          Pozdrowienia:)

          OdpowiedzUsuń
        2. Moja Mama byłaby wniebowzięta:) Chyba muszę jej zrobić przyjemność i przygotować to ciasto:)

          OdpowiedzUsuń
        3. Przepięknie wygląda. Tak doskonale ukrojone, równiutkie. Muszę sprawdzić jak smakuje.
          Pozdrawiam

          OdpowiedzUsuń
        4. Wygląda przepysznie:) Fajne połączenie, chętnie wypróbuję:)

          OdpowiedzUsuń
        5. Wygląda na bardzo delikatne i orzeźwiające ciasto;)

          OdpowiedzUsuń
        6. jest obłędny! bardzo delikatny ;]
          idealny na początek wiosny.

          OdpowiedzUsuń
        7. idealny, jak spod linijki

          OdpowiedzUsuń
        8. Piękny:0 I taki równiutki...:) Trzeba spróbować:)

          OdpowiedzUsuń
        9. cytrynowe słodkości są pyszne.

          OdpowiedzUsuń
        10. Piękne ciasteczko, zapewne też smaczne, pozdrawiam :)

          OdpowiedzUsuń
        11. Wygląda ślicznie. Jak dam radę to na święta je upiekę:) Pozdrawiam:)

          OdpowiedzUsuń
        12. Odważne połączenie - cytrusów i Nutelli nie spotkałam jeszcze razem w cieście, ale po chwili namysłu stwierdzam że to musi być coś niesamowicie pysznego :-)
          Kusi! I jak wiosennie wygląda :)

          OdpowiedzUsuń
        13. Nie dosyć, że wygląda wprost idealnie, to połączenie smaków jest wyborne :)

          OdpowiedzUsuń
        14. wygląda wspaniale i kusi niesamowicie tym delikatnym aromatem nutelli:)

          OdpowiedzUsuń
        15. Wygląda pięknie i tak wiosennie

          OdpowiedzUsuń
        16. ale pychota... :)
          Kasia

          OdpowiedzUsuń
        17. Ale super wygląda to ciacho :-)

          OdpowiedzUsuń
        18. Kurcze blade ale przepisy , co jeden to lepszy! gratulacje. Betty

          OdpowiedzUsuń
        19. Czy do budyniu trzeba dodać cukier?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Jeśli dysponujemy budyniem bez cukru, to tak.

            Usuń
        20. a tak się zastanawiałam i zrobiłam bez, i małe rozczarowanko

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. w takich przypadkach, gdy masa nie jest dla nas słodka, to zawsze można do niej wsypac cukier puder i zmiksować, ale gdy już bez próbowania jest wyłożona na ciasto to trochę po wszystkim już.

            Usuń
        21. czy ciasto ze smietana albo z kremem mozna dac na 18stke w sierpniu kiedy bedzie cieplo czy nie...twoim zdaniem jakie ciasta pasują..

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak, można. Jeśli tylko masz do dyspozycji najlepiej miejsce w lodówce na to ciasto, no i podasz je w mieszkaniu, a nie na zewnątrz, gdzie panuje upał, bo ciasto może się rozpłynąć. Pozdrawiam.

            Usuń
        22. Uwielbiamy tego cytrynowca, robie go dosyć często i zawsze znika w tempie natychmiastowym. Dzięki za oryginalny przepis z dodatkiem Nutelli, która uwielbiamy równiez w domu, dlatego to ciasto tak nam zasmakowało.

          OdpowiedzUsuń

        Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

        Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...