sobota, 18 lutego 2012

Sałata Zielona Z Kukurydzą







Opis: Zielona sałata z kukurydzą i sosem sałatkowym to proste i szybkie rozwiazanie na sałatkę obiadową. Ta kompozycja zaciekawiła mnie kiedyś na pewnej uroczystości obiadowej. Nie spodziewałam się smacznego finału w tak prostej postaci i na dodatek w połączeniu ze zwykłą zieloną sałatą. 
Szczególnie pasuje do ziemniaków i porcji mięsa.
Polecam.

Pochodzenie: pomysł zaczerpnięty z cateringu pewnej firmy


Ilość: porcja dla 3-4 osób



Składniki:
  • 1 główka zielonej sałaty
  • ok. 1 puszka kukurydzy (w zależności od wielkości główki sałaty)
  • ulubiony sos sałatkowy (najbardziej lubię z włoskim, ale tym razem podałam z Sosem Sałatkowym Francuskim - z połowy porcji)
  • starty parmezan (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Sałatę porwać na małe części.
  2. Dodać kukurydzę proporcjonalnie do ilości sałaty.
  3. Polać sosem.
  4. Delikatnie wymieszać.
  5. Posypać lekko startym parmezanem.
  6. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

    8 komentarzy:

    1. Wszystko proste i świeże, a jak zdrowo wygląda!:)

      OdpowiedzUsuń
    2. patrząc na listę składniku też nie spodziewałabym się smakowych fajerwerków, ale nauczona twoim doświadzczniem - najpierw spróbuję ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. mm... zielone, świeże, zdrowe.
      prawdziwa wiosna!

      OdpowiedzUsuń
    4. Pycha :)) Wiosennie, świeżo, super :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Zapachniało wiosną, mmmm...:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Prosto, wiosennie, zielono, fajnie:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Urok tkwi w prostocie, a do tego fajnie podane :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Jakie proste! A na pewno doskonałe do obiadu!

      OdpowiedzUsuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...