wtorek, 21 lutego 2012

Kurczak Niedzielny - Smażony




* na zdjęciu kurczak przyprawiony domową mieszanką przypraw


Opis: Kurczak smażony na pewno występuję często w wielu domach, szczególnie w niedzielę. Tak przynajmniej było i jest w naszych rodzinach (mojej i mojego Męża). A odkąd zaczęłam go przygotowywać wg swojego sposobu, stał się ulubionym kurczakiem mojego Męża. Podawany zawsze z kluskami śląskimi, polanymi sosem własnym z kurczaka. 
Smażonego kurczaka każdy przyrządza na swój sposób i to właśnie ten sposób chcę dziś przedstawić. Szczególnego przepisu na takiego kurczaka nie trzeba nikomu podawać, bo to jego sposób wykonania liczy się najbardziej. 
Mój kurczak na początku jest dobrze podsmażany, a następnie duszony w większej ilości wody przez dłuższą chwilę i do momentu, kiedy nabierze glazury. W środku soczysty, miękki, rozpadający się. Na zewnątrz ma miękką, przypieczoną i lekko glazurową skórkę. Dłuższe smażenie kurczaka zapewnia mu esencjonalny smak, który nawet odrobinę przypomina mi smak mięsa wieprzowego. Sos jest również esencjonalny i ma naturalnie lekko ciemną barwę.
Szczerze polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: ok. 6 porcji



Składniki Podstawowe:
  • 1 duży kurczak (1,7-2 kg)
  • margaryna do smażenia 
  • gotowa przyprawa do mięsa Knorr lub mieszanka przypraw: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano, bazylia
  • woda (2*150 ml)



Składniki Na Sos:
  • 300 + 200 ml wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • słodka czerwona papryka



Przygotowanie:
  1. Kurczaka podzielić na części (2 nogi, skrzydła z kawałkiem piersi z kurczaka, pozostała część piersi z kurczaka podzielona na 2 części).
  2. Przyprawić obficie przyprawą/wami z obu stron.
  3. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  4. Usmażyć kurczaka na rumiano, przypiekając go na dużym płomieniu z obu stron.
  5. Wlać 150 ml wody.
  6. Mięso dusić na średnim płomieniu bez przykrycia, stale na jednej stronie, do momentu, kiedy woda prawie całkowicie wyparuje i mięso pokryje glazura z wywaru.
  7. Mięso zalać drugą porcją wody.
  8. Obrócić na drugą stronę, dusząc w ten sam sposób jak poprzednią stronę mięsa.




    Przygotowanie Sosu:
    1. Mięso zalać 300. ml wody.
    2. Doprowadzić do zagotowania.
    3. W drugiej części wody, czyli 200 ml rozmieszać mąkę.
    4. Wyciągnąć mięso z wywaru.
    5. Mieszankę wody z mąką wlać do wywaru mięsnego.
    6. Mieszać, aż przestanie gęstnieć.
    7. Doprawić solą i słodką papryką. 

      12 komentarzy:

      1. Przepiękny złocisty kurczak. Wygląda zupełnie jak u mojej Mamy.

        OdpowiedzUsuń
      2. dawno nie jadłam takie kurczaka :) smakowicie wygląda

        OdpowiedzUsuń
      3. Bardzo dobry kurczaczek. :)

        OdpowiedzUsuń
      4. Piękne zdjęcie i smakowity kurczak. Marzy mi się taki niedzielny obiad:)

        OdpowiedzUsuń
      5. Smakowicie wygląda ,aż ślinka cieknie

        OdpowiedzUsuń
      6. Super się prezentuje i pewnie tak też smakuje:)

        OdpowiedzUsuń
      7. A ile czasu był gotowany w tym wywarze zanim został odwrócony?

        OdpowiedzUsuń
      8. Dwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?

        OdpowiedzUsuń
      9. Dwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?

        OdpowiedzUsuń
      10. Dwa lata po slubie ze maz pretensjonalnie z duzej litery ?

        OdpowiedzUsuń

      Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...