czwartek, 16 lutego 2012

Polędwiczki W Sosie Pieprzowo-Cytrynowym







Opis: Polędwiczki wieprzowe to dość wykwintne mięso. W smaku odbiega od schabu tym, że jest trochę mniej suche i mniej ciągliwe. Atutem jest na pewno wygląd małych, okrągłych kawałeczków tego mięsa lub jak kto woli długiej, zgrabnej pieczeni. 
Sos pieprzowy brzmi trochę ekstremalnie dla osób nie chlubiących się w ostrych smakach, ale zawsze można to przyrządzić mniej pikantnie. Do sosu dodajemy sok z cytryny, który na pozór może nawet jest tu zbędny, ale to on właśnie wynosi tą potrawę na wyżyny. Idealnie komponuje się z sosem mięsnym o pikantnym smaku, ponieważ nadaje lekkiej kwasowości, a to nadaje temu daniu oryginalnej odmiany zwykłego sosu mięsnego. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 3-4 porcje   


 
Składniki Podstawowe:
  • 1 kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
  • sól
  • pieprz kolorowy gruboziarnisty
  • margaryna/masło+olej do smażenia
  • woda do podlewania mięsa (2*200 ml)



Składniki Na Sos Pieprzowo-Cytrynowy:
  • 200 ml + 100 ml wody
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka słodkiej śmietany do zup/sosów (u mnie 30%)
  • sól
  • pieprz kolorowy



Przygotowanie Mięsa:
  1. Polędwicę pokroić na cienkie plastry o szer. 1 cm.
  2. Przyprawić średnio solą i dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Rozbić na średniej grubości kotlety (rozbijanie na kotlety po uprzednim ich przyprawieniu, zapewni przyczepność pieprzu do mięsa, co w tym przypadku jest ważne).
  4. Mięso można zostawić na jakiś czas w lodówce, aby przeszło dodatkowo pieprzem.
  5. Rozgrzać tłuszcz.
  6. Usmażyć kotlety na średnim płomieniu, z obu stron na rumiano.
  7. Podlać jednorazowo 200. ml wody.
  8. Przykryć mięso i dusić na średnim płomieniu, aż woda prawie całkowicie wyparuje.
  9. Mięso obrócić na drugą stronę.
  10. Powtórzyć czynność z wodą i duszeniem mięsa.




    Przygotowanie Sosu:
    1. Zalać mięso 200. ml wody.
    2. Doprowadzić do zagotowania.
    3. Wyciągnąć mięso z wywaru.
    4. Przykryć, aby nie ostygło zbytnio.
    5. Składniki na sos (oprócz 100. ml wody, soli i pieprzu) połączyć ze sobą.
    6. Wlać gotową mieszankę do gotującego się wywaru, stale mieszając, aż przestanie gęstnieć.
    7. Odstawić z płomienia.
    8. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
    9. Podawać mięso polane sosem pieprzowo-cytrynowym lub mięso zatopione w tym sosie wraz z kluskami śląskimi, ziemniakami, surówką/sałatką.

      13 komentarzy:

      1. Piekny i pyszny obiadek. Bardzo chętnie bym skosztowała:)
        Pozdrowienia.

        OdpowiedzUsuń
      2. Gdzie nie spojrzę to polędwiczki ;) Ale takiego sosu jeszcze nie widziałam. Wygląda bardzo zachęcająco!

        OdpowiedzUsuń
      3. ładne zdjęcia, bardzo apetyczne.
        wiesz, z przyjemnością go przyrządzę.
        super nadaje się na jakiś zlot rodzinny.

        OdpowiedzUsuń
      4. śliczne zdjęcia, obiad musiał być przepyszny:)

        OdpowiedzUsuń
      5. Wygladaja bosko, a zdjecia powalaja. Choc wieprzowina nie jest moim ulubionym miesem, z przyjemnoscia zjadlabym taki obiad!

        OdpowiedzUsuń
      6. Super wyglądają, na pewno są pyszne!

        OdpowiedzUsuń
      7. Ależ apetycznie, kolorowo! Mimo, że nie jadam innego mięsa niż kurczaka, to w takiej postaci skusiłabym się nawet na polędwiczki :)

        OdpowiedzUsuń
      8. Dziekujé Wam za mile komentarze.

        OdpowiedzUsuń
      9. Witam Pani Dario ponownie!

        Tym razem wylądowałam na stronie z mięskiem. polędwiczki to ulubione mięso mojej rodziny. Robiłam już kilka wariacji z polędwiczką , ale w takiej i z takim sosem nie próbowałam. Przepis już mam wydrukowany,żeby był pod ręką i na pewno wkrótce go wypróbuję- uwielbiam pieprz i cytrynę ,a razem do fajna mieszanka. Wracając do serowca wykwintnego- pychota. czasochłonna ,ale pychota warta wypróbowania. Pozdrawiam ciepło Marzena

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Cieszy mnie, że przepis się spodobał. Mam nadzieje, że będzie smakować. A co do sernika to super, że smakował, to najważniejsze. Pozdrawiam również.

          Usuń
      10. ja właśnie mam w kuchni faceta,który sprawdza Twój przepis.... wygląda bardzo apetycznie...

        OdpowiedzUsuń
      11. dopisuje komentaz pniewaz przepis jest naprawde super... wyszlo znaomicie.... polecam :)

        OdpowiedzUsuń

      Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...