Opis: Wstawienie takiego przepisu na blog może się komuś wydawać co najmniej dziwne. Ale nie dla mnie, ponieważ ja darzę tę kanapkę sentymentem.
W średniej szkole koleżanka zaraziła Nas (mam na myśli naszą grupkę dziewczyn) właśnie tą kanapką. Najpierw było zdziwienie, potem skosztowanie, a na sam koniec słowa: "Naprawdę smaczne". Od tego czasu czy w lodówce jest samo światło czy prawie go nie widać przez zapełnienie, lubię sobie przygotować kanapkę z ogórkiem na kwaśno-słono-pieprznie.
Najlepiej smakuje, gdy jest złożona. Wtedy chleb przesiąka smakami i mięknie wraz z ogórkami.
Pochodzenie: przepis mojej koleżanki
Ilość: 1 kanapka
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego
- masło
- kilka plasterków zielonego ogórka
- 1-1,5 zakrętki octu (żeby było zdrowiej użyjmy winnego)
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kromki chleba posmarować grubiej masłem.
- Na jedną kromkę położyć plasterki ogórka.
- Polać je po całości octem.
- Posolić sporo.
- Popieprzyć sporo.
- Nałożyć drugą kromkę chleba.
- Jeść bezpośrednio po przygotowaniu, ale najlepiej odczekać 15 min.-1 h, żeby kanapka przesiąknęła sokami, a ogórek zmiękł (im dłużej czekamy, tym lepszy jest efekt).
nic prostszego
OdpowiedzUsuń