Opis: Myślę, że jestem na dobrej drodze do podania sobie ręki z zupami krem.
Zupa krem z pora i ziemniaków jest w końcu zupą krem, którą mam smaczek powtórzyć.
Sądzę, że wszystko to za sprawą ziemniaków w zupie, bo jestem ich zwolenniczką, a z porami tworzą bardzo zgraną parę.
Zupa jest szybka w przygotowaniu, bardzo tania i łatwa.
Najlepiej smakuje mi solo, ale można podać również z groszkiem ptysiowym.
Pochodzenie: przepis własny
Ilość: 2-3 porcje; 1 l zup
Składniki:
- 700 ml bulionu mięsnego
- 1 duży por (300 g)
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki kwaśnej,gęstej śmietany 12%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pora pokroić w cienkie krążki (częśći białe i zielone).
- Zalać bulionem.
- Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować pod przykryciem, aż por całkowicie zmięknie, czyli ok. 30 min.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować do miękkości.
- Wyciągnąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zupę zmiksować blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dodać śmietanę i wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać solo, z pieczywem lub groszkiem ptysiowym.
Też lubię kremy zagęszczane ziemniakami, a nie śmietaną (choć są wyjątki - np. cukiniowa). Moją faworytką jest kremowa cebulowa z ziemniakami, a że pory są pokrewne cebuli to i ta zupa na pewno przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Rewelacyjna. Zanim spróbowałam wydawała mi się mało zachęcająca-a jest pyszna!
OdpowiedzUsuńgenialne :)
OdpowiedzUsuń