poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Chili Z Indykiem I Dynią





turkey and pumpkin chili


turkey chili



Opis: Tym razem proponuję Wam drobiowe chili. Wołowe Chili con carne to nie ukrywam moje ulubione, ale przyznam, że chcąc ugotować je w lżejszej wersji, czyli z mięsem drobiowym, zastąpienie mięsa drobiowym nie było już tak smacznym rozwiązaniem jak po prostu mała zmiana całego oryginalnego przepisu.
Mięso drobiowe, które jest bardzo delikatne, świetnie sprawdza się bez dodatku pomidorów i tylko z samymi przyprawami, więc polecam Wam dzisiejsze chili z indykiem i dynią, a że jesień to temat w sam raz na najbliższe dni, tym bardziej przygotujcie sobie to danie.
Możemy podać je z pieczywem, ryżem i nachosami, a nawet z kawałkami awokado. Polecam.


Pochodzenie: przepis własny; kuchnia meksykańska i amerykańska


Ilość: 3-5 porcji




Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 400 g mięsa z piersi z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cuminu
  • 1 łyżeczka mixed spice (przyprawa do piernika)
  • ok. 5 łyżeczek zielonego curry (ok. 50 g) *
  • 2 szkl. rosołu/bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • 1 mniejsza dynia piżmowa (ok. 600 g)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 0,5 - 2/3 puszki kukurydzy
  • ok. 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
* w zależności od jakości zielonego curry należy przyprawić chili wg swojego uznania, u mnie było to 5 łyżeczek zielonego curry

Przygotowanie:
  1. Rozgrzać rondel.
  2. Dodać olej.
  3. Dodać mięso pokrojone w cienkie paski o długości ok. 3 cm.
  4. Przesmażyć na średnim płomieniu do momentu zarumienienia się mięsa.
  5. Dodać pokrojoną w pół-plastry cebulę.
  6. Zrumienić wraz z mięsem.
  7. Posolić. 
  8. Dodać kurkumę.
  9. Dodać cumin.
  10. Dodać mixed spice (przyprawę do piernika).
  11. Przesmażyć przyprawy ok. 2 min. na średnim płomieniu często mieszając, aby nie przypaliły się.
  12. Dodać curry.
  13. Dodać kakao.
  14. Wszystko zalać rosołem/bulionem drobiowym tak, aby warzywa były tylko zakryte płynem.
  15. Gotować pod przykryciem 15-20 min. na wolnym płomieniu, aby indyk zmiękł i stał się kruchy.
  16. Dodać obraną, oczyszczoną z pestek i miąższu oraz pokrojoną w kostkę dynię.
  17. Dodać odsączoną z zalewy fasolę.
  18. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
  19. Dolać dodatkową ilość rosołu/bulionu drobiowego, aby zakryć warzywa.
  20. Dusić na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu, kiedy dynia zmięknie.
  21. Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżką miodu, aby potrawa była ostra, ale również lekko słodka.

17 komentarzy:

  1. Pycha ! Przeglądam Twojego bloga i każdym daniem niesamowicie kusisz !!
    Zapraszam do mnie - mam nadzieję, że też coś Cię zainspiruje.
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis :) Na pewno wykorzystam, może po weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, a do tego zdjęcia są naprawdę piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. kolejny super przepis na Twoim blogu :) pozdrawiam i dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. pozdrawiam :) kolejny wspaniały przepis :) no i te super zdjęcia, które zachęcają do własnych prób

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe połączenie :) chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pozdrawiam :) bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I na szczęście nie były mega trudne do przygotowania:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog :) Zostaje na dłużej ;)

    wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    http://blogowszystkimevi.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie! Szkoda że u mnie w ogródku nie ma dyni :/

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...