Opis: Tort a'la Szwarcwaldzki powstał z potrzeby tortu, który miał być szybki, smaczny i prosty w przygotowaniu ze względu na mój tymczasowy brak czasu na inne czasochłonne torty.
Zestawienie czekolady z wiśniami i bitą śmietaną zawsze się sprawdza, więc wiedziałam, że jubilat, dla którego przygotowałam ten tort nie będzie zawiedziony ;).
Biszkopt na tort wyszedł bardzo puszysty, a nasączyłam go ugotowanym z mrożonych wiśni syropem z dodatkiem wina. Także polecam go szczególnie tym, którzy lubią znane nam wisienki zatopione w winie i oblane czekoladą.
Pochodzenie: przepis własny; pomysł zaczerpnięty na podstawie przepisu na Tort Szwarcwaldzki
Ilość: tortownica o śred. 24 cm
Składniki Na Biszkopt Kakaowy:
- 4 duże jajka
- niecała szkl. cukru kryształu
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3,5 płaskiej łyżki dobrej jakości kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki Na Syrop Wiśniowy:
- 1/2 szkl. czerwonego wina
- 1/3 szkl. wody
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 2,5 pełnej łyżki cukru
- 200-250 g mrożonych lub świeżych wiśni
Składniki Dodatkowe:
- 0,5 l śmietany tortowej 36%* lub śmietany 30% + 2 usztywniacze do śmietany
- 1-2 łyżki cukru pudru
- Lśniąca Polewa Kakaowa (u mnie 2/3 porcji)
- wiśnie kandyzowane
- rodzynki w czekoladzie
- płatki migdałów
Przygotowanie Biszkoptu Kakaowego:
- Wyciąć z pergaminu kształt dna tortownicy, lekko posmarować dno masłem, przykleić wycięty papier do dna, boki formy posmarować masłem.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić/zmiksować na sztywną pianę.
- Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając/miksując do momentu, kiedy białka staną się całkowicie sztywne, zwarte i lśniące.
- Dodawać po jednym żółtku.
- Ubijać/miksować, do powstania jednolitego koloru.
- Dodać olej.
- Dodać wodę.
- Ubijać/miksować jeszcze chwilę.
- Mąkę, kakao i proszek zmieszać w oddzielnym naczyniu.
- Między czasie włączyć piekarnik na 100 st. C. na opcję góra-dół lub termoobieg.
- Stopniowo przesiewać suchą mieszankę do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką, aż powstanie jednolita masa.
- Gotowy biszkopt wylać do formy.
- Zwiększyć temp. w piekarniku do 180 st. C.
- Piec ok. 20-30 min. (aż ciasto będzie odstawać od ścianek formy i gdy patyczek włożony do środka biszkopta, będzie suchy).
Przygotowanie Syropu Wiśniowego:
- Wino wymieszać z wodą.
- Połowę zawartości wlać do rondla.
- Dodać cukier.
- Doprowadzić do zagotowania.
- Między czasie drugą połowę płynu wymieszać z mąką.
- Wlać do gotującego się wina z wodą i cukrem.
- Mieszać do powstania gęstszego syropu.
- Zestawić z palnika.
- Dodać wiśnie.
- Zostawić do momentu, kiedy puszczą lekko sok lub w razie potrzeby lekko podgrzać na płomieniu (syrop powinien być bardziej płynny niż gęsty, aby mógł się wsiąknąć w biszkopt i tym samym nasączyć go).
Przygotowanie Tortu:
- Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
- Pierwszy blat biszkopta wyłożyć na talerz/paterę, na której będzie podawany tort.
- Połowę samego syropu rozprowadzić na jednej części biszkopta.
- Wyłożyć całą zawartość wiśni.
- Ubić śmietanę tortową z dodatkiem cukru pudru lub kremówkę z dodatkiem usztywniacza i cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu.
- Wyłożyć ubitą śmietanę na pierwszy blat biszkopta, ale nie wyrównując dokładnie śmietany do brzegów blatu.
- Wyrównać wierzch bitej śmietany.
6. Położyć drugi blat biszkopta.
10. Lekko schłodzić przez jakiś czas.
Cudowny ! Aż oczu nie można oderwać ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały! I przepiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńI tort wspaniały, i zdjęcia przepiękne...
UsuńTylko dlaczego do tortu podano czerwone, wytrawne wino ?
Ale i tak jest postęp :-) W znanych "Listach do pana hrabiego" Krzysztofa Daukszewicza jest m.in taki passus: "Panie hrabio, bywałem już na przyjęciach, na których do tortu podawano pieprzówkę, a do golonki - wermut" :-)))
Witam, otoz powodu jest prosty, tort byl nasaczany tym winem i dodatkowo byl to tort urodzinowy. Pozdrawiam
UsuńPiękny tort i całą stylizacja. Wyobrażam sobie jaki musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńO matko piękny tort,wpraszam się do Ciebie.
OdpowiedzUsuńTo jest pychota! Robiłam szwarcwaldzki synkowi na urodziny w lutym.
OdpowiedzUsuńTort po prostu boski:)
Cieszę się, że tort się Wam spodobał i dziękuję za miłe słowa. Przesyłam pozdrowienia ;)
OdpowiedzUsuńTort szwarcwaldzki to klasyka, chyba każdy lubi to połączenie :) Twój wyszedł zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńwow wygląda znakomicie, jest idealny i pewnie również przepyszny. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i na pewno równie smaczny :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Będziemy musieli wypróbować ten przepis. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńwkoncu znalazłam blog który kocham !! czytam i obserwuje ie już bardzo długo ale mi adres calkiem wypadl z glowy ! cudo! ide nadrobić zaleglosci
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za tak przemiłe słowa. Nie spodziewałabym się kiedykolwiek takiej reakcji na to co robię, więc tym bardziej jestem mile zaskoczona takimi słowami. Serdecznie pozdrawiam.
UsuńNaprawdę robi wrazenie :) Zrobie jakies zakupy spożywcze i kupie co trzeba na taki tort. Moj facet bedzie wniebowziety.
OdpowiedzUsuńExcellent wаy оf describing, and nicе paragгaph to get faсts regarding
OdpowiedzUsuńmу preѕentаtion toρic, ωhich і am going to prеsent in univегsitу.
Heгe is my blog: Как долететь до семени разрушения
Hі theге, its fаstidious
OdpowiedzUsuńaгtіcle οn the toрiс of mediа print, we all know media is а
wοnderful sourсe of faсts.
Loοk at my homepage ... Москва-прага авиабилеты
I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much
OdpowiedzUsuńmore pleasant for me to come here and visit more often.
Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!
Here is my web-site: Pay day loans
Mocny przepis, na wysoki poziom.
OdpowiedzUsuń