wtorek, 22 stycznia 2013

Zupa Krem Z Porów I Ziemniaków









Opis: Jedną z moich ulubionych zimowych  zup jest właśnie zupa krem z porów i ziemniaków. Nalewam ją do małej miseczki i chodząc po domu, ogrzewam nią swe dłonie i powoli smakuję zupę, maczając łyżkę w jej kremowej postaci... yummy . 
Na blogu już znajduje się przepis na zupę krem z porów i ziemniaków, ale ten, który dziś podaję jest bardziej szczegółowy i lekko wzbogacony. 
To zupa, którą przygotujecie w niecałe pół godziny pod warunkiem, że dysponujecie gotowym bulionem. Gdy chcecie ugotować go razem z zupą, Wasz czas wydłuży się do 25 minut. 
Ważnym składnikiem, którego używam od pewnego czasu, gdy przygotowuję tę zupę jest kolorowy pieprz. Czasami podaję zupę z orzechami, gdyż ona sama ma lekko orzechowy posmak. 
Polecam serdecznie.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 1,5 l zupy




Składniki:
  • 0,8 l bulionu wołowego/drobiowego lub 1 l wody + 1 noga z kurczaka/inna porcja rosołowa (niekoniecznie drobiowa) + 0,5 średniej pietruszki + 1 średnia marchewka + 3 ziarenka ziela angielskiego + 3 liście laurowe 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 średniej cebuli
  • 0,5 kg porów (całe pory wraz z ich zieloną częścią)
  • 2 łyżki masła+1 łyżka oleju
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • kolorowy pieprz



Przygotowanie:
  1. Jeśli nie posiadamy gotowego bulionu, to do średniego garnka należy włożyć porcję rosołową, obrane i przekrojone na pół warzywa oraz przyprawy.
  2. Zalać wodą.
  3. Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
  4. Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20-25 min. do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie i lekko rozpadające się.
  5. Po ugotowaniu bulionu, wyciągnąć z niego przyprawy i mięso.
  6. Obrać i posiekać czosnek.
  7. Obrać i pokroić cebulę  w kostkę.
  8. Pokroić pory w talarki, pozostawiając tylko ich końcówki z "włosiem".
  9. W szerszym rondlu rozpuścić i rozgrzać masło oraz olej.
  10. Dodać czosnek.
  11. Zarumienić.
  12. Dodać cebulę.
  13. Przysmażyć ją na złoty kolor.
  14. Dodać pory.
  15. Podsmażyć je do momentu zeszklenia, a następnie do lekkiego zarumienienia.
  16. Jeśli przygotowywaliście przed chwilą bulion z warzywami, należy z niego wyciągnąć warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich późniejsze zmiksowanie.
  17. Ugotowane warzywa dodać do podsmażanych warzyw.
  18. Wszystko zalać bulionem.
  19. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
  20. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  21. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw.
  22. Zupę zmiksować na kremową konsystencję.
  23. Dodać śmietanę.
  24. Wymieszać.
  25. Doprawić solą i pieprzem kolorowym.
  26. Wymieszać.
  27. W razie konieczności dolać przegotowanej wody, aby zupa uzyskała 1,5 litra objętości. 
  28. Podawać na ciepło solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami.


20 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia. a zupka wygląda wyjątkowo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka musi być pyszna i na taką pogodę, jak dziś, jak znalazł ! A zdjęcia robisz wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa i choć do wspaniałych fotografii moim zdaniem mi jeszcze daleko, bardzo cieszy mnie to, że ktoś docenia i chwali, to co robię. Dziękuję jeszcze raz serdecznie i pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. Zupa pyszna i na stałe zawita juz u nas. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa zostanie u Was już na stałe :) Dziękuję za komentarz i równiez pozdrawiam.

      Usuń
  4. Znalazłam Twoją stronę szukając przepisu właśnie na tę zupę, ale widząc jakie inne przepyszne zupy tu proponujesz stwierdziłam, że chyba muszę ugotować każdąz nich - tak zachęcająco wyglądają. Jestem dosłownie zachwycona propozycjami :) DZIĘKUJĘ :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. No tak, troszeczkę zup nazbierało się na blogu, ponieważ uwielbiam je i staram się je gotować jak najczęściej w różnych postaciach i połączeniach do tego stopnia, że bardzo rzadko, bo nie pamiętam kiedy dokładnie ostatnio robiłam jakąś naszą tradycyjną polską zupę - hmmm... musze to nadrobić :) Dziękuję Ci za miłe słowa, zapraszam po więcej przepisów na zupy, bo ich nie zabraknie nigdy no i mam nadzieję, że będą Ci smakować :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Przepyszna, ja dodałam jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Zupa pięknie pachnie i rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zgodzę się w pełni, że zupa jest rozgrzewająca i pachnąca. Świetny pomysł z gałką muszkatołową, wypróbuję. Pozdrawiam i cieszę się, że zupa smakowała.

      Usuń
  6. Właśnie jestem po realizacji tego przepisu. Żona i dzieci zachwycone smakiem. Dziękuję za przepis.
    Piotr. Mazury.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dziecko również uwielbia tę zupę, więc cieszę się, że Twoim dzieciom też zasmakowała. Pozdrawiam serdecznie i polecam Zupę Krem Z Groszku ( http://dariaanna.blogspot.ie/2012/12/zupa-groszkowa-z-pesto-i-cynamonem.html ), również pyszną i lubianą przez dzieci.

      Usuń
  7. właśnie zrobiłam ją po 'głodowaniu' od rana, niestety tak wyszło, i po prostu umieram z zachwytu :)
    dziękuję za ten przepis, na pewno będzie gościł w moim garze nierzadko :)
    pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak pozytywnie zakończyłaś swoje "głodowanie" i pozdrawiam również.

      Usuń
  8. Pyszna nawet bez smietany. Idealna konsystencja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Co prawda śmietanę daję, ponieważ lubię jak zupa ma taki śmietankowy posmak, ale można i bez ;) Kwestia przyzwyczajenia i potrzeby :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Pycha polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała i przepraszam za zwłokę w podziękowaniach za komentarz :)

      Usuń
  10. Trochę kroków wykonania jest, ale w rezultacie bardzo szybka i smaczna zupa :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...