środa, 14 listopada 2012

Cynamonowe Muffiny Razowo-Otrębowe Z Bakaliami I Jabłkiem







Opis: Muffiny razowe przygotowałam z myślą o swoim dziecku, ponieważ bardzo prosiło mnie o jakieś babeczki do szkoły. Żeby nie był to zbyt słodki wypiek, a dziecko mogło być uszczęśliwione z posiadania w swoim lunchboxie babeczki zamiast kanapki z warzywami, upiekłam - myślę, że dość zdrowe - muffinki razowe. Na mące pełnoziarnistej, z dwoma rodzajami otrębów, z bakaliami, jabłkiem i miodem zamiast cukru :) Pomyślałam również, że są tak smaczne, że można by je upiec nie tylko na pasującą do nich porę dnia, czyli poranek lub przedpołudnie, kiedy to spożywamy pierwsze lub drugie śniadanie, ale także jako ciasto do kawy. Z tego też względu, aby wyglądały i smakowały bardziej wykwintnie i pasowały nam do popołudniowej pory, dodałam do nich polewę cynamonową. Wybór należy do Was-w obu wersjach smakują smacznie, ale z polewą cynamonową są pyszne :)
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 12 średnich muffinek




Składniki Na Muffinki:
  • 110 g masła o temp. pokojowej
  • 1/4 szkl. miodu 
  • 2 jajka
  • 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szkl. otrąb pszennych 
  • 0,5 szkl. otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 garście rodzynek
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 średnie jabłko, obrane i starte na tarce na dużych oczkach


Składniki na lukier:
  • 25 ml wrzącej wody 
  • 150 g cukru pudru 
  • ok. 1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie Muffinek:
  1. Masło włożyć do miski i zmiksować przez chwilę, aby stało się kremowe i  puszyste.
  2. Dodać miód.
  3. Dodać jajka.
  4. Zmiksować/Ucierać przez ok. 2 minuty dla połączenia się składników i nabrania przez nie puszystości z lekkimi bąbelkami powietrza.
  5. Mąkę, otręby, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać w oddzielnym naczyniu.
  6. Dodać do miski z masłem i resztą składników.
  7. Zmiksować przez chwilę, aby składniki połączyły się.
  8. Dodać mleko w zależności od tego, czy masa jest bardzo sucha czy tez nie (otręby chłoną dużo tłuszczu i płynów, więc nie przejmujmy się, że masa jest dość sucha-wygląda to inaczej niż masa na przeciętne muffiny).
  9. Wymieszać łyżką.
  10. Dodać wszystkie bakalie.
  11. Dodać jabłko.
  12. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  13. Nakładać do foremek muffinkowych na wysokość 3/4.
  14. Rozgrzać piekarnik do 190*C. 
  15. Po 4 minutach włożyć muffinki i piec ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.
  16. Studzić na kratce.



Przygotowanie Lukru:
  1. Do wrzącej wody wsypać cukier puder i cynamon. 
  2. Energicznie mieszać, aby lukier stał się gładki i gęsty.
  3. Natychmiast nakładać na muffinki, ponieważ lukier za chwilę zacznie nam zastygać.


19 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia :) A muffiny z pewnością smaczne, bardzo lubię takie zdrowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zdrowe muffiny to coś pysznego :) Zdrowe wypieki są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne i - jak na slodki wypiek - zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale Ci to zdjęcie fajnie wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne muffinki i bardzo pyszne smaki:)
    Fajnie,że jesteś.
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam również ;)

      Usuń
  6. o jak fajnie,że już jesteś.A muffinki napewno są pyszne.Mam znowu inspiracje do gotowania.Słoneczne pozdrowienia od Bożenki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za ciepłe słowa i pozdrawiam również.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, powiem tak; nienawidzę Cię! :D
    od 2 tygodni jestem na diecie, i chciałam zrobić zupę jarzynową, znalazłam przepis, ale jak to na diecie bywa zaczęłam przeglądać przepisy na rzeczy, które zjem jak już skończę. Przejrzałam całego bloga i mam cały pasek zakładek do dań które czekają na zrobienie. Najlepsze jest to, że większość wydaje się prosta w przygotowaniu. Na początku spróbuje jajek po szkocku i ciasta z budyniem i bezą :D
    pozdrawiam serdecznie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej:) Ja tez mam takie odczucia w stosunku do siebie, bo tak na prawdę powinnam byc na diecie 24/h, ale moja pokusa do słodkości jest silniejsza, więc potem muszę sobie takie posiłeczki odbijać i zazwyczaj jest to dzień małej głodówki :) Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Powrót z klasą ;))
    Takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam muffinki według Twojego przepisu! są pyszne! Już tylko lukier został do podania, ale nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować! Cieszę się, że trafiłam na taki zdrowy i sprawdzony przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że muffiny tak zasmakowały ;) Pozdrawiam.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...