czwartek, 19 lipca 2012

Sos Pomidorowy Do Pizzy







Opis: Ten sos pomidorowy to jedyny sos, który przyrządzam na wierzch ciasta drożdżowego na pizzę. Jest najlepszy, najłatwiejszy i niewiele kosztuje. Inni pewnie powiedzą, że nie bawią się w takie sosy i wolą prostszą drogę typu koncentrat pomidorowy lub ketchup, ale taka wersja nie wchodzi w rachubę, jeśli chcemy uzyskać taki efekt, jaki proponuję dziś Wam. Gwarantuję, że sos będzie Wam przypominać niejeden z wielu dobrych pizzerii, a dodatek ketchupu stanie się zbędny.
Szczerze polecam.

Już jutro przepis na pyszną pizze, do której będziecie mogli użyć tego równie pysznego sosu pomidorowego.


Pochodzenie: przepis własny (mieszanka różnych źródeł informacji włącznie z restauracjami)


Ilość: sos na 2. pizze o średnicy 24-26 cm






Składniki:
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym w kostce lub w całości  (450 g) *
  • 2/3 pełnej łyżeczki suszonego oregano
  • 2/3 pełnej łyżeczki suszonej bazylii
  • 2/3 pełnej łyżeczki suszonego czosnku lub 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o średnich oczkach
  • 1 łyżka octu (najlepiej winnego), soku z cytryny lub 50/50
  • 3-4 średnio czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • ok. 1 łyżeczka cukru
* lepiej, gdy dysponujemy pomidorami w całości, ponieważ z nich wyjdzie nam więcej sosu



Przygotowanie:
  1. Pomidory z puszki odsączyć z zalewy, ale jej samej na razie nie wylewać (gdy mamy pomidory w kostce, dokładnie odsączamy je z soku na grubym sicie, aby nie było w nich dużej ilości soku; gdy mamy pomidory w całości, wyciągamy je pojedynczo z puszki lub odsączamy sok na sicie i pomidory kroimy w kostkę).
  2. Pomidory zgnieść/rozdrobnić widelcem, ale nie miksować na gładką masę.
  3. Dodać resztę składników.
  4. Wymieszać.
  5. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać 3-4 łyżki soku pomidorowego z puszki, który zostawiliśmy na taką okoliczność.
  6. Sos smarować na surowe ciasto drożdżowe.
  7. Sos można przechowywać do 1 tyg. w lodówce.

13 komentarzy:

  1. podobny do tego, co my robimy, wypróbuję Twoją wariację na temat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię trochę podobnie, lubię jak jest dużo ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. każdy ma swój sposób na sos do pizzy.
    robię podobny, a jednak inny ;] dzięki temu pizza każdego smakuje zawsze inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmi smakowicie, dzisiaj wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. pomidory w kostke do garnka z 1/2 szklanki wody do tego kilka lyzeczek koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek oregano i bazylie troche cukru, soli i pieprzu do smaku oczywiscie gotujemy na wolnym ogniui mieszamu az pomidory sie rozgotuja i wszystko stworzy jednorodny mus przepis kozak

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny!
    Mi bardzo smakował - rzadko znajduję jakieś przepisy na necie które mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy da się ten sos zrobić z pomidorów surowych ponieważ nie posiadam w tej chwili pomidorów w puszce a już mam wyrobione ciasto na pizzę z Twojego przepisu??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można uzyć pomidorów surowych, ale przed pokrojeniem ich należałoby je sparzyć, a pozniej lekko podgotować z odrobiną wody. Dodać może więcej przecieru pomidorowego, aby sos nie był za rzadki i dalej jak w przepisie. Powinno być też ok ;) Z Twojej godziny dodania komentzrza wnioskuję, że pewnie juz po fakcie, ale może innym się przyda ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Sos wyszedł świetny.. dzięki za ten przepis, jestem bardzo zadowolona, bo zastąpił (i wyszedł lepiej) koncentrat pomidorowy. Pozdrawiam, Marta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepszy! dziękuję za podzielenie się przepisem, po inne już nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. piękny ten Twój sos! u mnie zawsze wychodzi bury w stylu tego http://www.pinterest.com/pin/387731849143612970/ :( a u Ciebie taki żywy, piękny kolor i gęsty, to widać nawet po łyżce, że nie wpadła do sosu... pięknie i smacznie wyglada :) pozdrawiam Ola!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twòj sos też jest taki ostry.��

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...