niedziela, 15 lipca 2012

Kurczak Z Masłem Orzechowym






Opis: Kurczak z masłem orzechowym to nietypowe, ale smaczne połączenie. Zazwyczaj zastanawiamy się co można zrobić z masłem orzechowym, więc ja dziś podaję Wam jeden z pomysłów. Kurczaka można podać na jakieś imprezie lub spotkaniu z przyjaciółmi, gdzie na pewno będzie niezłą atrakcją. W smaku jak sama nazwa wskazuje można wyczuć masło orzechowe, zaraz po tym słodycz miodu i ostrość papryki. Składniki na paprykę podałam 0,5-2/3 łyżki, ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej ostro doprawione danie. Wersja z 0,5 łyżki była dla mnie wystarczająca, ale inni stwierdzili, że mogłoby być bardziej ostre.
Polecam.


Pochodzenie: kuchnia amerykańska; zmodyfikowany przepis z internetu


Ilość: 5-6 porcji




Składniki:
  • 1,5 kg mięsa drobiowego (proponuję pałeczki lub skrzydełka)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz



 Składniki Na Glazurę:
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 0,5-2/3 pełnej łyżki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek wody



Przygotowanie:
  1. Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi.
  2. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200*C.
  4. Mięso ułożyć na blasze lub naczyniu do zapiekania.
  5. Włożyć mięso do piekarnika.
  6. Piec 30 min.
  7. Po tym czasie mięso obrócić na drugą stronę.
  8. Piec jeszcze 20 min.
  9. W między czasie wszystkie składniki na glazurę wymieszać na gładką konsystencję i wlać do miski.
  10. Wyciągnąć porcje kurczaka z naczynia bezpośrednio do miski z glazurą, a tłuszcz z naczynia wylać do jakiegoś pojemnika, ponieważ może posłużyć nam jako baza do sosu.
  11. Wymieszać kurczaka tak, aby glazura pokryła wszystkie porcje mięsa.
  12. Włożyć mięso z powrotem do naczynia.
  13. Dopiekać ok. 10-15 min. do momentu, kiedy glazura na kurczaku zapiecze się.
  14. Podawać solo lub z ziemniakami z wody i surówkami.

8 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobnego kurczaka. Drób niezmiernie lubi się z masłem orzechowym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. fajna propozycja na kurczaczka;)
    ps: masz piękny nagłówek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda ten kurczak. Z masłem orzechowym - świetny pomysł, oryginalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wykorzystywać masło orzechowe w kuchni azjatyckiej, tak przyrządzony kurczak bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie nietypowe, nigdy nie słyszałam ;) ale wierzę, że bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś dla ludzi uzależnionych od masła orzechowego,czyli mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masło orzechowe i kurczak to jak dla mnie nowe połączenie smaków, ale wykazujące megapotencjał na stanie się jednym z moich ulubionych kurczakowych dań!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...