piątek, 18 maja 2012

Wafle Z Galaretką







Opis: Wafle o masie galaretkowej smakują nam bardzo, ponieważ nie są tak mdłe i słodkie w porównaniu do tych z masą czekoladową, a nawet powiedziałabym, że lekko orzeźwiające. Moja Oliwka sięgała po nie cały dzień, póki się nie skończyły, z resztą ja również chętnie się nimi częstowałam :) Użyłam galaretki truskawkowej o naturalnych barwnikach, ale myślę, że można poeksperymentować z innymi kolorami i smakami.
Polecam szczerze.


Pochodzenie: przepis z internetu


Ilość: 1 paczka wafli 23/28 cm, w których znajduje się 6 płatów wafli



Składniki:
  • 125 g margaryny
  • ok. 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
  • 2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
  • 1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)



Przygotowanie:
  1. Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
  2. Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
  3. Dodać śmietankę.
  4. Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
  5. Wsypać galaretkę.
  6. Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
  7. Odstawić z płomienia.
  8. Ostudzić.
  9. Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
  10. Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
  11. Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
  12. Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
  13. Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.

16 komentarzy:

  1. Tyle razy miałam juz zrobic takiego wafla i ciagle o tym zapominam:( Twój wygląda niezwykle zachęcająco, więc pewnie sie w koncu zmobilizuję i go wykonam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masowa produkcja wafli z nadzieniem to jeden z fachów, który nabyłam w dzieciństwie. Ale takie nadzienia na pewno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie idealne! w życiu bym tak ładnie nie pokroiła, że tak powiem: szacun ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne wafelki! I faktycznie pokrojone idealnie !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wafle, które nie są aż tak słodkie, że zamulają. Taka wersja na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam niedawno, pyszne- potwierdzam.

    OdpowiedzUsuń
  7. super!
    zapraszamy na konkurs!
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    OdpowiedzUsuń
  8. Od siebie dodam, że próbowałam takich z galaretką agrestową i były baardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie domowe wafle :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są na prawdę pyszne polecam :-)robiłam już różne andruty, uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne zdjęcie , takie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste i pyszne, świetny pomysł na deser.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wafle przekładane różnymi masami, takich jescze nie jadłam, więc jest motywacja do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam te wafle i bardzo nam posmakowały. Będziemy je robić częściej , szczególnie dzieciaczkom.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis się sprawdził - wafelki pyszota! Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wafle pyszne :) Aż chce mi się teraz, a tu zaraz sklepy zamykają :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...