sobota, 12 maja 2012

Kurczak Tandoori






Opis: Kurczak tandoori to indyjsko-pakistańskie danie. Kurczak jest obierany ze skóry i pieczony w jogurtowej marynacie z przyprawami. Czerwony barwnik dodaje mu charakterystycznego wyglądu i jak dla mnie lekkiej dramaturgii. Barwnik nie jest koniecznością, ale bez niego potrawa będzie miała mocno żółty kolor. Tradycyjnie wypiekany jest w piecu tandoor, gdzie wypiekane są równiez chlebki naan, a temperatura tego pieca wynosi 485*C. 
Początki kurczaka tandoori sięgają 1920 roku, kiedy Kundan Lal Gujral i jego partner Kundan Lal Jaggi prowadzili restaurację w Peszawar w Pakistanie, ale podczas rozbioru przenieśli ją do Delhi w Indii. Osiągnął wielką popularność, do tego stopnia, że królował na oficjalnych bankietach, gdzie zachwycały się nimi największe głowy państw. 
Od siebie mogę dodać tylko tyle, że jest to pierwsze indyjskie/pakistańskie danie, które weszło do Naszego domowego menu na stałe. Kurczak ma lekko ostry smak z małą nutką kwasowości, ale tak naprawdę nie umiem do końca określić jego smaku, po prostu jest bardzo smaczny. Genialny na różnego rodzaju imprezy. Podaję go z chlebkiem naan, czasami z przesmażoną cebulą i sokiem z limonki/cytryny. Jako dodatek możemy również zamiast chlebków naan podać ryż lub sałatkę z ciecierzycy. 
Szczerze polecam.


Pochodzenie: kuchnia indyjsko-pakistańska; przepis z internetu od indyjskiego kucharza


Ilość: 4 porcje






Składniki Podstawowe:
  • 4 nogi z kurczaka


Składniki Na Wstępną Marynatę:
  • 2/3 czubatej łyżeczki soli
  • 2/3 czubatej łyżeczki chilli w proszku
  • 1-1,5 łyżki soku z cytryny




Składniki Na Marynatę Jogurtową:
  • 4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
  • 2/3 czubatej łyżeczki kolendry w proszku
  • 2/3 czubatej łyżeczki kuminu 
  • 2/3 czubatej łyżeczki garam masala
  • 2 cm startego świeżego imbiru lub 1,5 czubatej łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2/3 pełnej łyżeczki pieprzu
  • 2/3 czubatej łyżeczki kurkumy
  • niecała łyżeczka barwnika w płynie (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju



Składniki Dodatkowe (opcjonalnie):
  • chlebki Naan
  • ugotowany ryż z dodatkiem curry (ilość ustalana indywidualnie)
  • 2 średnie cebule


Przygotowanie Kurczaka:
  1. Kurczaka obrać ze skóry i ze zbędnego tłuszczu.
  2. Naciąć z każdej strony w 3-5 miejscach nożem (każde nacięcie ok. 5 cm, w zależności od wielkości nóg kurczaka).



Przygotowanie Wstępnej Marynaty:
  1. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, aby powstała rzadsza masa.
  2. Masę wetrzeć w pierwszej kolejności w nacięcia każdej nogi kurczaka, a pozostałą marynatę na niezamarynowane części nóg.
  3. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania jogurtowej marynaty. 






Przygotowanie Jogurtowej Marynaty:

  1. Włączyć piekarnik do 200*C.
  2. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą na jednolity kolor.
  3. Wysmarować nią z każdej strony nogi kurczaka.
  4. Ułożyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym/naczyniu ceramicznym przeznaczonym do piekarnika, a pozostałość marynaty wyłożyć na każdą nogę kurczaka.
  5. Z wierzchu polać nogi olejem. 
  6. Kurczaka można natychmiast przygotować do upieczenia lub odłożyć na 2-4 godz. pod przykryciem, aby się nie wysuszył do lodówki (wtedy nie należy wykładać kurczaka do formy, w której będzie się piekł, gdyż potem naczynie szklane lub ceramiczne może przeżyć szok termiczny i pęknie w trakcie pieczenia) , co zapewni mu wyrazisty smak, ponieważ mięso "przejdzie" marynatą.


Przygotowanie Końcowe:
  1. Włożyć kurczaka do piekarnika.
  2. Piec bez przykrycia ok. 40 min., aby kurczak był w środku miękki.
  3. Rozgrzać grill/patelnię grillową.
  4. Usmażyć z obu stron wyciągnięte prosto z piekarnika nogi z kurczaka.
  5. Zaraz potem dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć/dusić równomiernie z kurczakiem.
  6. Podawać na ciepło wraz z cebulą i wybranymi składnikami dodatkowymi.
  7. Sos powstały z pieczonego kurczaka można również wykorzystać jako polanie kurczaka lub ryżu po wierzchu.

26 komentarzy:

  1. ho, ho! ale ma kolor.
    ja chcę tez taką kurkę! cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam go wieki temu. W czerwonej wersji wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. SUper, własnie wczoraj oglądałam program M. Gesslerowej i postanowiłam szukać przepisu na tandoori, a tu proszę podajesz mi jak na talerzu :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję być w pakistańskiej restauracji i kurczak tandoori faktycznie podbił moje serce! Twój przepis też bardzo mi się podoba... Piękny kurczaczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak smacznie i pięknie! Pyszny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię często, bo lubimy bardzo... choć ja rezygnuję z barwnika.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak wyśmienity, choć ja nie używam barwnika, kurkuma w zupełności wystarczy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pewnie wyśmienicie smakuje .Zdjęcia rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka lista przypraw zapowiada coś bardzo smakowitego :) I jeszcze te zdjęcia na zaostrzenie apetytu...cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się zapowiada ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te kolory rozbudzają zmysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś kurczaka tandoori i wciąż prześladuje mnie ten niepowtarzalny smak. Faktycznie kolor ma w sobie trochę dramaturgii:) A sam kurczak bardzo w temacie, bo od jutra zaczynamy u nas tydzień z kurczakiem. Zapraszamy i gorąco pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczak wyszedł przepyszny i też stał się naszym jednym z ulubionych wersji kurczaka :) Serdeczne dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że kurczak tak zasmakował jak nam. Pozdrawiam serdecznie i życzę następnego razu jeszcze smaczniejszego :)

      Usuń
  14. Nie podejrzewałam, że kurczak może tak smakować. Chyba zacznę powoli odkrywać kuchnie indyjską, bo ten kurczak jest genialny. Dzięki naprawdę za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, ten kurczak właśnie tak dobrze smakuje. Cieszę się, że zachęcił Cię do odkrywania kuchni indyjskiej. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Zaciekawiona przepisem, postanowiłam spróbować, ale nie byłam jakoś entuzjastycznie nastawiona do tego kurczaka. Po zjedzeniu go stwierdziłam, że nie jest to pierwszy raz, kiedy go upiekłam, bo bardzo odpowiada nam jego smak i będę często wracać do tego przepisu. Dzięki i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kurczak tak zasmakował i pozdrawiam smacznie ;)

      Usuń
  16. Polecam czerwoną cebulę jako dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha! - nie dodalam barwnika ani oleju. Marynowalam przez cala noc w lodowce - uzywalam wczesniej podobnych przypraw na kurczaku ale jogurt i cytryna sprawily ze byl super soczysty i o wiele lepszy. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze smakował :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  18. Z chęcią wypróbuje, bo wygląda przepysznie! Ale mam jedno pytanko. Gdzie kupić mieszankę przypraw garam masala? Nie udało mi sie ich znaleźć w supermarkecie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję przyprawę Garam Masala w Tesco, ale nie wiem gdzie w Polsce można by ją dostać, może w jakimś sklepie z zagraniczną żywnością; w delikatesach np. Bomi, Piotr i Paweł. Można ją także przygotować samemu, wystarczą: 4 laski cynamonu (lub na oko cynamonu mielonego w proporcji co do wielkości lasek to jest ), 12 listków laurowych, 25 strąków kardamonu zielonego, 2 łyżki nasion kolendry (w ostateczności zmielonych nasion kolendry), 2 łyżki nasion kminu rzymskiego (w ostateczności zmielonych nasion kminu), 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu. Należy rozgrzać suchą patelnię, dodać do niej cynamon, listki laurowe i kardamon i przesmażać ok. 30 sekund często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać resztę przypraw i kontynuować smażenie w taki smażenie w taki sam sposób ok. 1 minuty lub do momentu, kiedy poczujemy wyłaniający się mocny aromat przypraw. Odłożyć przesmażone przyprawy do ostygnięcia. Zmielić blenderem lub za pomocą moździerza na pył. Gotowe :)

      Usuń
    2. Jestes super, dziękuje :)

      Usuń
    3. Nie ma za co. Dzięki za miłe słowo :) Pozdrawiam.

      Usuń
  19. Znam wiele przepisów bazujących na drobiu, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Wygląda baaardzo apetycznie. Na pewno spróbuję. :D

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...