wtorek, 3 stycznia 2012

Kokosanki









Opis: Długo nie piekłam kokosanek z powodu pewnego przepisu, do którego się kiedyś zraziłam. Było w nim za dużo mąki i kokosanki nie przypominały mi takich, które mogłabym kupić w najlepszej cukierni. Na ten przepis natknęłam się oglądając wpisy na blogu i postanowiłam przerwać pauzę w stosunku do kokosanek. Nie żałuję, bo kokosanki wyszły pyszne, miękkie, w pełni kokosowe, z nieznaczną ilością mąki, która nie zakłóca smaku i struktury kokosu. Niewielki dodatek mąki sprawia, że świeżo upieczone kokosanki są jakby lekko ciągnące, ale nie wiem czy dobrze to określiłam. Natomiast, gdy ostygną są miękkie w środku, a lekko chrupiące na zewnątrz. 
Do przepisu chętnie powracam. Taki wypiek przygotowuje się w kilka minut. Można do niego odłożyć białka, które zostają nam z różnych powodów, następnie zamrozić je i użyć do kokosanek . Wypiek jest idealny jest do kawki, a także jako słodka przekąska na spotkaniu z rodziną lub znajomymi, gdzie w moim przypadku kokosanki zeszły mi w jeden dzień i były chętnie podjadane podczas sylwestrowej imprezy.


Pochodzenie: przepis z internetu (Domi w kuchni)




Ilość: ok. 34 kokosanki formowane z gałkownicy do lodów o śred. ok. 5 cm



Składniki:
  • 3 schłodzone kurze białka 
  • 1 szkl. cukru pudru (150 g)
  • 1 op. cukru waniliowego (na 0,5 kg maki)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 g wiórek kokosowych






Przygotowanie:
  1. Ubić na sztywno białka.
  2. Dodać cukier puder i cukier waniliowy.
  3. Chwile jeszcze ubijać.
  4. Dodać mąkę.
  5. Zmiksować przez 3-5 sek., aby mąka połączyła się z białkiem.
  6. Dodać kokos.
  7. Wymieszać dokładnie łyżką.
  8. Masę kokosową nakładać łyżką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Rozgrzać piekarnik do 170 *C.
  10. Po ok. 4 min. włożyć kokosanki.
  11. Piec 15-25 min., aż kokosanki się zarumienią.
  12. Ostudzić.
  13. Po chwili zajadać.

9 komentarzy:

  1. Sliczne kokosanki. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie się ciesze, że Ci wysżły i przełamałaś urazę do kokosanek :)
    Są piękne, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosanki to zdecydowanie moje smaki z dzieciństwa, ostatnio widziałam przepis na nie wg Nigelli, bardzo podobny do Twojego ;) muszę koniecznie wypróbować ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokoski .Prezentują się obłędnie .Zapiszę sobie.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładne Ci wyszły, takie okrągłe :-) Ja zawsze robię kokosanki bez mąki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też zraziłam się, choć były dobre to paćka wyszła mi z nich, w takim razie też będę zmuszona wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dominiko kokosanki bez mąki też są smaczne, ale te z mąką przy ugryzieniu mają lekko gumową konsystencję, taką ciągnącą się.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kokosanki i am tyle białek w zamrażalniku, chyba je wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie grubaśnie! idealne Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...