sobota, 17 grudnia 2011

Ryż Na Mleku Z Jabłkami







Opis: Strasznie długo zwlekałam z przygotowaniem tego ryżu. Albo miałam inne plany, albo wypadło mi z głowy, że mam zamiar go przygotować, albo jeszcze coś innego. Tak przeciągałam dobre 3 lata. Aż nie do wiary, że trafiła się okazja, zrobienia mojego kochanego ryżu na mleku. Jest to smak, który pamiętam ze szkolnej stołówki, którą wspominam bardzo ciepło, bo serwowano w niej najlepsze mleczne posiłki, jakie miałam okazję jadać poza domem. 
A ten ryż jest bardzo miękki, mleczny, jabłkowy i cynamonowy. Nakłada się go jak jakąś ryżową pakę, ale ma to swoje plusy, ponieważ jest pyszny i właśnie tą strukturę lubię w nim najbardziej.


Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


Ilość: 2 porcje



Składniki:
  • 150 g ryżu (najlepiej taki gorszej jakości, aby był bardzo lepki lub po prostu ryż kupowany luzem, z kilograma )
  • szczypta soli
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 średnie jabłka 
  • 1 jajko (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż do średniej miękkości w osolonej wodzie (ugotować wg instrukcji na opakowaniu).
  2. Wyciągnąć z garnka i odcedzić z wody.
  3. Ryż włożyć z powrotem do garnka. 
  4. Zalać mlekiem.
  5. Dodać masło.
  6. Dodać cukier.
  7. Dodać cynamon.
  8. Dodać starte na grubych oczkach tarki, jabłka.
  9. Wszystko wymieszać.
  10. Prażyć na małym płomieniu, aż ryż całkowicie wsiąknie mleko i stanie się miękki (gdyby nie był do końca miękki, a mleko całe wsiąknęło w ryż, należy dolać odrobinę mleka, do momentu, kiedy ryż zmięknie).
  11. Wbić jajko i szybko wymieszać.
  12. Podawać na ciepło, solo lub z bitą śmietaną i truskawkami.

    12 komentarzy:

    1. Nie gorszej jakości, tylko zwykły okrągłoziarnisty, np. Arborio, spróbuj, bo taki to dopiero rozpływa się w ustach, kilka przepisów znajdziesz na moim blogu.
      Pozdrawiam
      PS Jabłka i cynamon, to połączenie przeznaczone wręcz dla mlecznego ryżu :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam ryż na mleku.
      Twój wygląda wyjątkowo smakowicie:)

      OdpowiedzUsuń
    3. mniam!!! ja z kolei bardzo często go przyrządzam, ale za każdym razem jestem tak urzeczona zapachem, że zapominam o zdjęciu :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Oj rozumiem Cię bardzo dobrze Kaś, rozumiem :)

      OdpowiedzUsuń
    5. dream-about-muffins oczywiście można użyć takiego ryżu Arborio, ale zapewniam Cię, że na takich stołówkach na pewno go nie używali i był równie pyszny. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    6. uwielbiam! :)

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    7. Smak dzieciństwa :)
      Przez długie lata jadłam ryż na mleku, taki kupny, bo nie umiałam zrobić tak pysznego sama. Ale jakiś czas temu odkryłam świetny przepis i już nie truję się gotowcami :-)
      A ryż na mleku z jabłkami i cynamonem wręcz uwielbiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobiłam Twój ryż i bardzo nam posmakowała szczególnie teraz, gdy zaczęły się truskawki, więc go z nimi podałam i wg wskazówek ubiłam bitą śmietanę. Pysznie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Z truskawkami i bitą śmietaną smakuje najlepiej, zawsze podawali go nam tak w szkole i to było niebo w gębie, do dziś pamiętam, muszę chyba go zrobić znów w tej postaci :)

        Usuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...