poniedziałek, 12 grudnia 2011

Millionaire's Shortbread, czyli Krajanka Milionera






Opis: Moja chęć zrobienia samodzielnie tej krajanki, narodziła się, gdy mąż kupił ją dla mnie i córki na deser. Pierwsza reakcja była bardzo pozytywna, po drugim i trzecim kawałku stwierdziłam, że już dosyć na jakiś krótki czas. Ale po jakimś czasie postanowiłam sama zmierzyć się z tym ciastem. Powiem krótko, jest to super sposób dla takich głodomorów słodyczy jak ja. Po zjedzeniu jednego kwadracika tego słodkiego ponad wszystkie słodkości świata, jakie jadłam, ciastka odechce Wam się słodyczy na kilka godzin lub więcej (w moim przypadku tak się stało). Aż dziwne, że chętnie sięga się po następny kwadracik po upływie tego czasu. Ten idealnie kruchy i maślany spód, który znajduje się na dole krajanki, lekko łagodzi jej ogromną słodkość.
Ciasto jest również bardzo wydajne, gdyż poczęstowanie np. gości takim jednym kwadracikiem, gwarantuje podziękowanie za następny. Ogólnie ciasto jest pyszne, ale strasznie słodkie i tym samym nie każdy może je polubić.


Pochodzenie: kuchnia szkocka; przepis ogólnodostępny


Ilość: forma o wym. 20/20 cm



Składniki:

I sposób:
  • 250 g mąki pszennej
  • 175 g masła
  • 75 g cukru
II sposób:
  • 250 g kruchych ciastek (shortbread biscuits)
  • 55 g roztopionego masła/margaryny

 * (u mnie jeszcze inny przepis na ciasto, ponieważ upiekłam ciasto kruche na I sposób, ale nieszczęśliwym trafem połamało mi się, więc rozdrobniłam je w malakserze (można również zgnieść na proszek wałkiem), dodałam odrobinę masła, ciasno wylepiłam nim formę i ponownie zapiekłam). 



Składniki Na Masę Karmelową:
  • 150 g masła/margaryny
  • 150 g brązowego cukru (w ostateczności białego)
  • 400 g mleczka skondensowanego słodzonego



Składniki Pozostałe:
  • 200 g mlecznej czekolady (najlepiej niezbyt słodkiej i mdłej)



Przygotowanie Ciasta:

I Sposób :
  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub posiekać w malakserze/blenderze z dużymi nożami, aby wszystko się połączyło (niekoniecznie uzyskamy zwartą i elastyczną kulę; może być to ciasto bardziej rozpadające się).
  2. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
  3. Ciastem wylepić równo dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Nakłuć gęsto widelcem.
  5. Piec 20-30 min., aż lekko się zarumieni lub uzyska mocno żółty kolor.
  6. Ostudzić.
 II Sposób :
  1. Do malaksera/blendera z dużymi/ostrymi nożami włożyć kruche ciasteczka i zmielić je na proszek.
  2. Dodać masło i wymieszać.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180* C.
  4. Ciastem wylepić równo i ciasno dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Zapiekać ok.  20 min.
  6. Ostudzić. 



    Przygotowanie Masy Karmelowej:
    1. Do garnka/rondla (najlepiej takiego, który nie przywiera/przypala) włożyć masło/margarynę.
    2. Rozpuścić na średnim płomieniu.
    3. Dodać cukier.
    4. Mieszać chwilę.
    5. Wlać mleczko skondensowane.
    6. Podgrzewać na małym płomieniu, często mieszając, aby masa nie przypaliła się.
    7. Natychmiast wylać masę na upieczone ciasto (tylko gorąca ładnie i równo rozleje się po cieście).
    8. Odłożyć w chłodne miejsce, do momentu kiedy karmel lekko stwardnieje.



    Przygotowanie Polewy:
    1. Do garnka/rondla, na którym będzie można zawiesić grubą szklaną lub żelazną miskę, wlać wodę.
    2. Włożyć/Zawiesić miskę, która spełni wcześniej wspomniane wymogi.
    3. Włączyć płomień na największą moc i doprowadzić do zagotowania się w garnku/rondlu wody.
    4. Do miski włożyć połamaną w kostkę czekoladę.
    5. Mieszać do momentu roztopienia się czekolady/przejścia w płynny stan.
    6. Natychmiast wylać czekoladę na karmel.



    Przygotowanie Końcowe
    1. Ostudzić i włożyć do lodówki.
    2. Gdy karmel i czekolada stwardnieją, krajankę pokroić na małe kwadraty..

    19 komentarzy:

    1. hmmm skoro jest tak słodkie, to obawiam się, że to mogłoby być dla mnie za dużo :( w każdym razie wygląda bardzo smakowicie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Świetnie wygląda! Bardzo smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Rewelacja... będę musiał wypróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Nie jadłam jeszcze tej krajanki, ale ostatnio dorwałam takie lody (z ciasteczkami w czekoladzie, karmelem itp.)- pycha!

      OdpowiedzUsuń
    5. Uwielbiam wszystko co z karmelem:)

      OdpowiedzUsuń
    6. Wygląda wspaniale. W moim przypadku wywołało ślinotok:)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ojej jak to kusi :) Jest u mnie w kolejce oczekujących na wypróbowanie :D

      OdpowiedzUsuń
    8. Bardzo lubie! Szkoda, ze takie to niegrzeczne, bo moglabym jesc codziennie :)

      OdpowiedzUsuń
    9. obłędnie słodkie musi być. :)

      OdpowiedzUsuń
    10. To ciasto już od dawna za mną chodzi. Teraz zostałam ostatecznie zmotywowana do zrobienia - wygląda bosko.

      OdpowiedzUsuń
    11. zabawne serwetki masz xd
      a krajanka... wypasiona, że hej!

      OdpowiedzUsuń
    12. to ciasto chodzi za mna juz od bardzo bardzo dawna... musze je w końcu zrobić...

      OdpowiedzUsuń
    13. Wygląda MEGA! kusząco i słodko:)

      OdpowiedzUsuń
    14. przyjemnie byłoby się nią zasłodzić :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Dziękuję za miłe komentarze, krajanka lekko wzmocniła wasze chęci wykonania jej, więc do roboty kuchareczki :), a chusteczki użyczyła mi córeczka (są to chusteczki higieniczne).

      OdpowiedzUsuń
    16. Daria jakiej formy do tej krajanki użyłaś?ile na ile?krajanka wygląda obłędnie!kusisz przepisami :)

      OdpowiedzUsuń
    17. upsss....cofam pytanie :)
      doczytałam, forma 20/20, pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    18. nie wiem jakie potrawy ale wszystkie wygladaja smacznie ja chcialam tylko wtracic ze pomysly na zdjecia sa super !

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa. Cały czas uczę się, czytam, szukam i inspiruję się innymi zdjęciami, a te zdjęcia akurat zostały zrobione, wtedy kiedy wiedziałam tylko jak nacisnąć spust migawki, więc nie należy do najlepszych. Mimo to pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za miłe słowa.

        Usuń

    Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...