środa, 5 października 2011

Kotlety Z Jajek I Surimi









Opis: Połączenie pomysłu nudnych kotletów jajecznych z paluszkami surimi/krabowymi okazało się dobrym pomysłem, ponieważ ewidentnie wygrywają z samymi kotletami jajecznymi. Teraz wiem, że danie z tego przepisu zastąpi je w piątkowe posiłki. 
Łagodny smak kotletów jajecznych z surimi wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, sałatkami lub frytkami.
Szczerze polecam.   


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: 8 średnich kotletów 



Składniki:
  • 12 paluszków krabowych
  • 3 duże ugotowane jajka
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem
  • 2-3 czubate łyżeczki posiekanego świeżego kopru 
  • 50 g sera żółtego
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej 



Przygotowanie:
  1. Paluszki surimi/krabowe oraz jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Dodać do miski.
  3. Dodać posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem.
  4. Dodać koper.
  5. Dodać potarty na średnich oczkach ser.
  6. Wsypać otręby pszenne.
  7. Wsypać bułkę tartą.
  8. Wbić jajka.
  9. Zagnieść składniki na jednolitą masę.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Formować okrągłe zwarte kulki, po czym spłaszczyć je.
  12. Rozgrzać olej na patelni.
  13. Smażyć z obu stron na średnim płomieniu do momentu uzyskania przypieczonej skorupki z wierzchu, a spoistości w środku, czyli ok. 10 min.
  14. Podawać na ciepło z ziemniakami, frytkami, surówkami, sałatkami i zimnymi sosami (u mnie koperkowo-serowy).

9 komentarzy:

  1. Ale one piękne i kolorowe. To genialny pomysł z tymi paluszkami surimi! Lubię jarskie dania, a te kotlety są rewelacyjne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Gosiu, polecam wypróbować przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm,takie egzotyczne smaki;)Fajne!,porywam kilka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. surimi nigdy nie jadłam, ale takim kotletom bym nie odmówiła. bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaś, jeśli nigdy nie jadłaś to czas to zmienić, wszystkiego trzeba w życiu skosztować, chyba, że nie lubisz owoców morza.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kotlety z jajek to smak mojego dzieciństwa i uwielbiam je do dziś:) Pomysł, bo dodać do nich surimi bardzo mi się podoba, tym bardziej, że nieraz łączę jajka na twardo z paluszkami krabowymi w pastach i sałatkach i efekt jest przepyszny! Super! Pozdrawiam Ci serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi się przepis:) lubię i jajka i surimi, a jak już to pomysł własny to tym bardziej należy docenić:)!

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro mam zamiar wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bradzo fajny pomysl. Lubie jajka i paluszki krabow. A te ostatnie jadlam tylko takie wprost z opakowania albo w salatce. Dzieki. Wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...