środa, 8 maja 2013

Veal Alla Milanese, czyli Włoski Kotlet Z Jagnięciny




_IGP3119



_IGP3102



_IGP3142


Opis: Veal alla milanese to włoski kotlet z jagnięciny w panierce o lekkim posmaku parmezanu, który podawany jest z sokiem z cytryny. Bardzo smaczny dla tych, którzy lubią naszego tradycyjnego polskiego kotleta schabowego, ponieważ danie jest bardzo podobne do wspomnianego. Polecam szczerze od czasu do czasu na taką wersję, która zasmakuje nawet największym tradycjonalistom. Moje dziecko dzielnie polewało sok z ćwiartki dużej cytryny po porcji mięsa, nie krzywiąc się przez ani jedną chwilę, a na koniec stwierdziła, że nie dokończy swojego kotleta bez dodatkowego soku :) Czasami zaskakuje mnie w niespodziewany sposób...


Pochodzenie: kuchnia włoska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z książki "The food of Italy"


Ilość: 4 porcje 






Składniki:
  • 4 kotlety z jagnięciny (z kością lub bez)
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 pełne łyżki startego na średnich oczkach parmezanu
  • 1/4 szkl. bułki tartej
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cytryna



Przygotowanie:
  1. Kotlety położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić na średnią grubość (u mnie akurat kotlet na zdjęciu został rozbity wyjątkowo cienko, czego nie polecam).
  2. Każdego kotleta przyprawić lekko solą i pieprzem z obu stron.
  3. Rozbełtać jajko na talerzu.
  4. Wymieszać parmezan z bułką tartą na następnym talerzu.
  5. Każdego kotleta maczać w jajku, a następnie w bułce tartej z parmezanem.
  6. Rozgrzać masło wraz z oliwą na jednej patelni.
  7. Kotlety smażyć na średnim płomieniu ok. 5 min. z każdej strony do momentu, kiedy wierzchnia warstwa się zapiecze na złocisto.
  8. Każdego kotleta podawać na ciepło i polać sokiem z ćwiartki cytryny.


8 komentarzy:

  1. Podoba mi sie ten włoski "schabowy":-). Zdjęcia niesamowicie klimatyczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że przepis wzbudził Twoje zainteresowanie.

      Usuń
  2. piękne zdjęcia :) i fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że przepis się podoba.

      Usuń
  3. veal to jest cielecina a nie jagniecina,jagniecina to lamb.

    OdpowiedzUsuń
  4. oraz: "każdego kotleta"? lubią "kotleta schabowego"? to nie jest po polsku, niestety

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...