sobota, 11 maja 2013

Cupcakes'y Z Masłem Orzechowym I Dżemem Malinowym




 cupcakes z maslem orzechowym i dzemem malinowym


Opis: Cupcakes'y to proste babeczki z ciasta ucieranego z dodatkiem mleka. Ja dziś przedstawię Wam je w wersji smakowej, czyli z dodatkiem masła orzechowego w cieście jak i kremie. Dodatkowo nadziałam je dżemem malinowym. Całość bardzo smaczna. Idealna dla tych, którzy często pieką babeczki dla swoich pociech, a szczególnie nie uznają proszku do pieczenia, ponieważ ciasto nie zawiera tego składnika, a babeczki wychodzą równie smacznie. 
Prezentowane cupcakes'y są dla smakoszy masła orzechowego wręcz ucztą dla podniebienia, gdyż główny składnik jest jak wcześniej wspomniałam obecny w cieście jak również w kremie. Babeczki utrzymują świeżość do kilku dni, są wilgotne i miękkie.
Osobiście nie jestem fanką masła orzechowego, ale od czasu do czasu, czyli ok. raz na pół roku sięgam po ten produkt, aby coś z niego wykonać. Tym razem były to te cupcakes'y i jestem z nich bardzo zadowolona, gdyż bardzo posmakowały mojej rodzince.
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny powstały na podstawie przepisu na tradycyjne cupcakes


Ilość: 12-14 cupcakes'ów





Składniki Na Cupcakes'y:
  • 120 g masła
  • 100 g cukru  
  • 4 płaskie łyżki masła orzechowego (40 g)
  • 2 jajka
  • 110 g mąki


Składniki Dodatkowe:
  • 3-4 łyżeczki dżemu malinowego


Składniki Na Krem Orzechowy:
  • 125 g serka kremowego (typu Mój Ulubiony, Philadelphia)
  • 75 g gładkiego masła orzechowego
  • 30 g cukru pudru
  • ok. 2 łyżki mleka



Przygotowanie Cupcakes'ów:
  1. Masło utrzeć na puszysto.
  2. Dodać cukier.
  3. Ucierać ok. 2 min.
  4. Dodać masło orzechowe.
  5. Utrzeć do połączenia się składników.
  6. Dodać po jednym jajku za każdym razem ucierając jedno do połączenia się składników.
  7. Dodać przesianą mąkę.
  8. Utrzeć do połączenia się składników.
  9. Rozgrzać piekarnik do 180*C.
  10. Wyłożyć formę na muffiny papilotkami.
  11. Nakładać ciasto do każdej papilotki na ok. 2/3-3/4 wysokości.
  12. Piec ok. 20 min. do momentu, kiedy cupcakes będą lekko zarumienione, a patyczek włożony do środka ciasta będzie tylko lekko wilgotny (ze względu na konsystencje ciasto, ponieważ poza tym faktem patyczek nie powinien być mokry).
  13. Wyciągnąć z piekarnika chwilę po zakończeniu pieczenia.
  14. Wyciągnąć z formy ok. 5 min. po wyciągnięciu z piekarnika.
  15. Ostudzić na kratce.
  16. Z ostudzonych cupcakes'ów wyciąć ostrym końcem noża stożek do połowy każdego cupcake'a.
  17. Do wyciętej dziurki nałożyć dżem.



Przygotowanie Kremu:
  1. Ser włożyć do miski.
  2. Zmiksować na puszysto.
  3. Dodać masło orzechowe.
  4. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji (uwaga na dno miski-krem lubi osiadać się na dnie, więc należy go zeskrobać szpatułką i miksować dalej do połączenia się składników).
  5. Dodać cukier puder.
  6. Zmiksować do połączenia się składników.
  7. W razie konieczności, aby krem był bardziej gładki dodać mleko i zmiksować dokładnie dla połączenia się składników.
  8. Krem nałożyć na cupcakes'y.
  9. Schłodzić.
  10. Cupcakes'y przechowywać w chłodnym miejscu.

 spaghetti z sosem ser chrz1



Do wypieku cupcakes'ów użyłam formy na muffiny z ceramiczną powłoką, którą dostałam do przetestowania od emako.pl. Niestety forma pomimo zapewnienia nieprzywierania upieczonego ciasta do foremki, którą miała zapewnić jej powłoka ceramiczna, niestety nie spełnia zadania bez użycia papilotek. Są one niezbędne, ponieważ babeczki przywierają do formy. Powierzchnia wysmarowana tłuszczem również nie zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. W przypadku bardziej zbitych ciast jak np. z dodatkiem bananów lub kruchych babeczek, powierzchnia posmarowana tłuszczem nie przywiera, natomiast te bardziej puszyste babeczki lub ucierane (jak prezentowane w dzisiejszym przepisie) potrzebują umieszczenia ciasta w papilotkach. Jeśli ktoś preferuje wyłącznie pieczenie w papilotkach, wtedy problem znika. Oprócz tego forma jest wygodna, solidnie wykonana, z uchwytami sylikonowymi, co ułatwia jej wyciąganie z pieca. Łatwa w czyszczeniu, gdyż przy użyciu papilotek, wystarczy formę wytrzeć ręcznikiem papierowym, ale nadaje się również do mycia w zmywarce. Pojemność każdej muffiny to standardowa wielkość babeczek.


_IGP3147

 _IGP3167

_IGP3174



2 komentarze:

  1. O matulu, jakie cudne! Aż wzrok trudno od nich oderwać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten krem orzechowy w nich to obłęd!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...