czwartek, 20 grudnia 2012

Piernik Na Piwie




piernik na piwie-3



piernik na piwie (guinness gingerbread cake)




Opis: Piernik to ciasto, które króluje na stołach podczas Bożego Narodzenia nie tylko w Polsce, ale w większości krajów. Szczerze przyznaję się ze wstydem, że nigdy wcześniej go nie próbowałam, więc przyszedł czas, aby to zmienić. Na tą chwilę boję się jeszcze przygody z naszym Staropolskim piernikiem (może zmieni się to w ciągu następnego roku), więc wypróbowałam szybką wersję piernika trochę rodem z Irlandii, ponieważ z dodatkiem Guinnessa. 
Jako, że smak Piernika staropolskiego nie jest mi znany, tego dzisiejszego mogę porównać do wypieku przypominającego korzennego Murzynka. Z tą różnicą, że tak wilgotnego Murzynka raczej się nie spotyka i to właśnie jest największą zaletą piernika na piwie, którego Wam dziś serdecznie polecam. Szczególnie w sytuacji, kiedy jeszcze nie do końca wiecie jakie ciasta będą obecne na Waszych świątecznych stołach (może to dziwnie brzmi, ale ja właśnie jestem osobą, która do ostatniej chwili nie jest do końca przekonana, co upichci lub upiecze :), więc wiem, że takie sytuacje mogą się zdarzyć) lub w ostatniej chwili chcecie upiec dodatkowo coś szybkiego w przygotowaniu.
Prezentowany piernik wyrasta niewiarygodnie, bo ponad dwa razy zwiększa swą objętość i nie należy do płaskich ciast.
Efekt zadowoli każdego wymagającego, gdyż rzadko spotyka się tak wilgotny, puszysty i miękki wypiek jak ten piernik na piwie. Podczas krojenia ciasta, po 2-4 mm po przebiciu się noża przez wierzch ciasta, nóż wręcz lekko wtapia się w ciasto, ponieważ piernik jest tak miękki; miejscami można powiedzieć, że ma odrobinę gliniastą konsystencję. Utrzymuje taką samą wilgoć jak po upieczeniu nawet 3-4 dni. Najpyszniejszy z powidłami i cukrem pudrem, ponieważ dodatek kakao nie wymaga polania go polewą czekoladową, ale gdyby istniała taka potrzeba to możecie zajrzeć tu po przepis na niezastąpioną polewę kakaową. 


Pochodzenie: przepis własny - inspirowany różnymi źródłami


Ilość: piekłam w formie 20/30 cm, ale średnia forma keksowa wydaje mi się być odpowiedniejszą




Składniki:
  • 250 ml ciemnego piwa (u mnie Guinness, ale możecie użyć innego ciemnego piwa)
  • 150 g miodu
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika (20-30 g w zależności od jakości/intensywności)



Składniki Dodatkowe:
  • 250 g powideł śliwkowych
  • cukier puder



Przygotowanie:
  1. Do garnuszka wlać piwo.
  2. Dodać miód.
  3. Podgrzać (miód powinien się jedynie rozpuścić).
  4. Odstawić z palnika.
  5. Do dużej miski wbić jajka.
  6. Wsypać cukier.
  7. Wlać olej.
  8. Zmiksować wszystko na gładką masę ok. 1 min.
  9. Do oddzielnej miski dodać mąkę.
  10. Dodać kakao.
  11. Dodać sodę.
  12. Dodać przyprawę do piernika.
  13. Wymieszać.
  14. Do dużej miski ze zmiksowanymi jajkami wlać piwo z miodem.
  15. Zmiksować dla połączenia się składników.
  16. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki (mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika).
  17. Całość zmiksować na gładką masę.
  18. Piekarnik włączyć na 170-175* C.
  19. Blaszkę posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  20. Ciasto wylać do blaszki.
  21. Włożyć do piekarnika. 
  22. Piec ok. 1 godz. do momentu, kiedy patyczek włożony do środka ciasta, będzie suchy (piekłam 10 minut dłużej). 
  23. Ciasto ostudzić na kratce.
  24. Przeciąć wzdłuż na połowę.
  25. Posmarować powidłami na dolnej części piernika.
  26. Złożyć z powrotem.
  27. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.
  28. Można przechowywać pod przykryciem, aby piernik się nie wysuszył.


5 komentarzy:

  1. Wspaniały piernik, a zastawa prześliczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastawa faktycznie piękna. A piernik musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może Pani podać wymiary blaszki, którą należy uzyć do przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wymiary blaszki zawsze podaję pod zdjęciem w tytule "Ilość" i tam wspominam, że użyłam blaszki 20/30 cm, ale dwie średnie keksówki także będą odpowiednie, tylko wtedy ciasto trzeba będzie upiec na termoobiegu w dwóch mniejszych porcjach. Mogą to być keksownicę o wymiarach przybliżonych do tych: 12/33 cm. Pozdrawiam i mam nadzieję, że się uda i będzie smakować. Pozdrawiam i chętnie przeczytam o rezultatach.

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...