Opis:  Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc  kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o  kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie. 
Pochodzenie: przepis z internetu (sto kolorów kuchni)
Ilość: bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności
   Składniki:
 -  90 ml wody
-  30 g masła
-  70 g mąki pszennej
-  2 jajka (M)
-  Szczypta soli
-  dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.
Przygotowanie:
 -  W garnuszku zagotować wodę z masłem.
-  Dodać mąkę.
-  Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
-  Odstawić z płomienia.
-  Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
-  Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.
-  Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).
-  Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1,5 cm.
-  Rozgrzać piekarnik do 220* C.
-  Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.
-  Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.
 

 
 

bardzo rzadko go jem, ale bardzo lubię ;) do zup idealny ;)
OdpowiedzUsuńdodaje do obserwowanych :P
Uwielbiam z chłodnikiem jabłkowym mojej babci. Z całą pewnością spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń