wtorek, 18 października 2011

Bitter Chocolate Puddings, czyli Czekoladowe Puddingi Babkowe








Opis: Czekoladowe puddingi babkowe - tak określam ten wypiek w swoim tłumaczeniu. 
Bardzo podobne do Brownie, ponieważ są gęste, ciężkie, wilgotne, zakalcowate, ale gąbczaste i mega czekoladowe, więc nie dla każdego, bo nie każdy lubi smak gorzkiej czekolady (następnym razem spróbuję zrobić z czekoladą deserową, będzie to profanacja tego deseru, ale może moje dziecko zje je ze smakiem, a ja nie będę już potrzebowała dodatku bitej śmietany).
Jako, że mój mąż zareagował na ten deser bardzo pozytywnie, co nie zdarza się często (cytuję: "Ale wiesz, to ciastko dobre było, naprawdę, co ty tam dałaś, nadziałaś szprycą roztopioną czekoladę?" :) ), a warto wspomnieć, że nie lubi np. murzynka, uważam, że mogę również określić ten wypiek deserem dla facetów.
Środek ciastka wygląda jak budyń czekoladowy i tak właśnie smakuje. 
Owy wypiek podaje się na ciepło, inaczej wnętrze zastyga.
Idealnie nadaje się jako elegancki deser, ponieważ ramekiny dodają mu tej powagi, a podać go można z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Do plusów tego wypieku należy również zaliczyć błyskawiczne oraz proste wykonanie z małym nakładem kosztów oraz ilości składników.


Pochodzenie: przepis z czasopisma "Baked and Delicious"


Ilość: 4 porcje, upieczone w formach o poj. 200 ml lub 6 porcji, upieczonych w formach o poj. 150 ml (ja miałam ramekiny o poj. 200 ml)



Składniki:
  • 125 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 125 g niesolonego masła lub margaryny + odrobinę na wysmarowanie foremek
  • 150 g cukru 
  • 2 duże jajka 
  • 2 duże żółtka 
  • 50 g mąki pszennej



Przygotowanie:
  1. Foremki wysmarować masłem.
  2. Do rondla/garnuszka wlać wodę (5-7 cm od dna).
  3. Zagotować.
  4. Do rondla/garnuszka włożyć inne naczynie (tak, aby zawisło nad wodą).
  5. Włożyć margarynę i połamaną w kostkę czekoladę.
  6. Mieszać do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników na parze.
  7. Ostudzić połączoną masę (można przyspieszyć ten proces przez włożenie naczynia do zimnej wody i częste mieszanie; ale nie pozwalając na większe zgęstnienie masy).
  8. Rozgrzać piekarnik do 190*C (z termoobiegiem 180*C).
  9. W innym naczyniu utrzeć/zmiksować jajka oraz żółtka wraz z cukrem ok. 2 min.
  10. Dodać do czekolady.
  11. Wymieszać dobrze.
  12. Dodać mąkę.
  13. Dokładnie wymieszać, aby masa całkowicie połączyła się i w całości tworzyła jednolitą konsystencję.
  14. Natychmiast wylać równą ilość masy do foremek.
  15. Włożyć foremki do piekarnika.
  16. Piec do 20 min. małe foremki, a do 25 min. większe foremki, nie dopuszczając do dużego pęknięcia wierzchu ciasta, ponieważ może to spowodować wypłynięcie na wierzch czekolady, a co za tym idzie zmniejszy to ilość "budyniu czekoladowego" w środkowej części babeczki.
  17. Konsumować po 3-10 min.  po wyciągnięciu z piekarnika (można później, ale babeczkę należy jeść na ciepło, inaczej środek zastygnie i tym samym będzie twardy) i podawać solo, z cukrem pudrem, lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

12 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Uwielbiam właśnie takie ciężkie,zakalcowate i mega czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety nie mam ramekinów a jest tyle przepisów do wykonania których są niezbędne. W najbliższym czasie muszę w nie zainwestować ;) Smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. DaisyDukes możesz wykorzystać żelazne foremki do babeczek lub zrobić mniejsze porcje w foremkach do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie czekoladowe desery :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm.... uwielbiam! Wyglądają na prawdę bardzo smakowicie:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! takie mocno czekoladowe i rozpływające się w ustach;)mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm.. mam ochotę na taki pudding! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Niesamowite są, w srodku takie cudownie płynne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super babeczki, kochany zachwycony, zrobię je jeszcze nie raz:) dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super. Jak smakują to trzeba robić powtórki, pewnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają wybornie, na pewno skorzystam z tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...