wtorek, 3 lipca 2012

Roladki Z Szynki W Galarecie







Opis: Roladki z szynki nadziane są farszem serowo-jajecznym z dodatkiem chrzanu. Wierzch polewamy galaretką drobiową oraz sosem majonezowym z korniszonami. Oczywiście w wersji minimalistycznej możemy zostać przy samych roladkach z farszem, roladkach z farszem zalanych galaretką lub roladkach z farszem polanych sosem majonezowym z korniszonami. Tak czy inaczej roladki świetnie sprawdzają się na imprezie, spotkaniu rodzinnym lub jako pomysł na kolację/śniadanie, ale mogą również stanowić potrawę Wielkanocną. 
Szczerze polecam. 


Pochodzenie:  kuchnia polska; przepis z gazety


Ilość: 14-16 roladek




Składniki:
  • 1/2 wrzącego bulionu drobiowego
  • 1 pełna łyżka żelatyny
  • 14-16 plastrów szynki, tj. ok. 400 g (polecam gotowaną lub gotowaną wędzoną)
  • 300 g serka kremowego (u mnie Philadelphia)
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz



Składniki Na Sos:
  • 0,5 szkl. majonezu
  • kilka posiekanych ogórków konserwowych
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18% lub 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (w zależności od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać - u mnie 2 łyżki jogurtu naturalnego)



Składniki Dodatkowe:
  • 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • kapary do dekoracji (opcjonalnie)
  • kawałek posiekanej marynowanej czerwonej papryki do dekoracji (opcjonalnie)



Przygotowanie Galaretki Drobiowej I Roladek:
  1. Do podanej ilości wody wsypać żelatynę i mieszać intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia. 
  2. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  3. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aby uzyskała zimną temp. oraz powoli zaczęła krzepnąć.
  4. W między czasie przygotować plastry szynki.
  5. Posiekać w małą kostkę jajka (ja posłużyłam się kratką do warzyw) i dodać do serka.
  6. Dodać chrzan.
  7. Wszystko wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  8. Doprawić solą i pieprzem. 
  9. Wymieszać.
  10. Serek posmarować na każdym plastrze szynki, pozostawiając ok. 0,5-1 cm nieposmarowanej końcówki szynki, aby po zwinięciu szynki, pasta nie wypływała spod spodu roladki.
  11. Zwinąć jak dywan.
  12. Każdą roladkę układać obok siebie zwinięciem do dołu.



Przygotowanie Sosu Majonezowego:
  1. Do majonezu dodać ogórki konserwowe oraz paprykę marynowaną.
  2. Wymieszać.
  3. Dodać śmietanę lub jogurt naturalny dla uzyskania oczekiwanej konsystencji sosu.
  4. Wymieszać.
  5. Doprawić solą i pieprzem.



Przygotowanie Końcowe:
  1. Lekko zastygniętą, ale wcześniej wymieszaną energicznie galaretkę wyłożyć łyżką równomiernie na roladki.
  2. Natkę pietruszki posypać równo po galaretce oraz roladkach.
  3. Sos majonezowy wylać na roladki.
  4. Roladki ozdobić kaparami oraz marynowaną papryką.
  5. Roladki z galaretką włożyć do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.
  6. Podawać wyciągnięte jak najpóźniej z lodówki.

2 komentarze:

  1. Super świetny sos chrzanowy siedzimy z całą rodzinką i zajadamy się smakołykami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Cieszę się, że rodzinka zadowolona. Pozdrawiam smacznie ;)

      Usuń

Zachęcam i z góry dziękuję za podzielenie się swoją opinią i doświadczeniami. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...