Strony

niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka Obiadowa Buraczano-Kukurydziano-Ogórkowa






Opis: Sałatka nie urzeka swym wyglądem, ale jest smaczna i idealnie nadaje się do obiadu. Można do niej użyć zarówno ugotowanych buraków jak i tych tartych ze słoika, które większość z nas ma w swej spiżarni. Mała wariacja na temat buraczków pozwoli nam na odmienienie ich tradycyjnej wersji. Ja przeważnie wykorzystuję ten przepis, gdy zostanie mi końcówka buraczków w słoiku, którą nie podzielę większego grona. 
W sałatce przeważa smak słodyczy z lekkim akcentem kwasowości i chrzanu.  
Polecam.


Pochodzenie: przepis własny


Ilość: ok. 4 porcje



Składniki:
  • 2 średnie ugotowane buraki/proporcjonalna ilość buraczków ze słoika (tych zaprawianych i tartych na grubej tarce)
  • 12 łyżek kukurydzy  (0,5 puszki)
  • 8 ogórków korniszonów (każdy wielkości palca)
  • 0,5 pęczka szczypiorku/0,5 małej cebuli
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie:
  1. Całe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i włożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę./Buraczki ze słoika dodać do miski, w której będziemy mieszać sałatkę.
  2. Dodać kukurydzę.
  3. Dodać pokrojone w kostkę korniszony.
  4. Dodać posiekany szczypiorek/cebulę.
  5. Dodać chrzan.
  6. Dodać majonez.
  7. Wymieszać.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

piątek, 27 stycznia 2012

Sałatka Z Rukoli Z Burakami I Fetą








Opis: Z ową sałatką nastąpił mój "pierwszy raz" z rukolą i od tamtej pory próbując różnych przepisów, ta właśnie sałatka stała się moją ulubioną i jak na razie niezastąpioną sałatką, w której skład wchodzi rukola. Jest wyjątkowo lekka, zdrowa i możemy bez wyrzutów sumienia jeść ją garściami (ja tak przynajmniej robię). Połączenie bogatego smaku goryczy rukoli, słodyczy buraka, słoności fety i kwasowości pomidorka dostarcza nam wszystkich smaków w sałatce. Nie ma potrzeby stosować żadnych sosów sałatkowych, jedynie pieprz i sól, co również nie jest koniecznością. Ciekawe czy Wam również tak zasmakuje jak mi :)
Szczerze polecam.


Pochodzenie:  przepis dostałam od koleżanki i lekko zmodyfikowałam (w oryginale zamiast rukoli jest zielona sałata)


Ilość: ok. 1,3 l



Składniki:
  • 80 g rukoli
  • 125 g sera feta 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 250 g ugotowanych buraków
  • sól i pieprz (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Do miski, w której będziemy mieszać sałatkę, włożyć rukolę.
  2. Dodać pokrojoną w kostkę fetę.
  3. Dodać pokrojone w połówki lub ćwiartki pomidory koktajlowe (w zależności od ich wielkości).
  4. Wszystko delikatnie wymieszać.
  5. Do miski, w której będziemy podawać sałatkę, wyłożyć garść/warstwę sałatki.
  6. Posypać warstwą pokrojonych w kostkę buraków.
  7. Wyłożyć następną garść/warstwę sałatki itd. (dzięki układaniu na przemian sałatki i buraków, unikniemy pofarbowania fety na czerwono przy wymieszaniu wszystkich składników razem; natomiast gdy nie przeszkadza nam pofarbowana feta w salaterce, możemy wszystkie składniki wymieszać razem bez układania warstw).
  8. Podawać.
  9. Na talerzu można przyprawić solą i pieprzem (ja tego nie robię, ponieważ nie widzę potrzeby).

    Kremowe Serniczki Na Zimno Z Sosem Porzeczkowym








    Opis: Serniczki powstały z kremowego serka i ubitej śmietany kremówki, więc w połączeniu są jak gęsta, lekka, kremowa masa serowa. Spód ciasteczkowy smakuje jak upieczony, ponieważ jest bardzo zwarty, dzięki połączeniu masła i lepkiego syropu. A sos porzeczkowy idealnie pasuje do reszty, ponieważ dodaje kwasowości i lekkiej słodyczy przez co całość nie jest mdła.


    Pochodzenie: przepis własny (inspirowałam się popularnymi deserami sernikowymi)


    Ilość: 4 desery o poj. 250 ml  



    Składniki Na Spód Ciasteczkowy:
    • 100 g herbatników Digestives 
    • 1  łyżka masła
    • 1 łyżka Golden Syrup




    Składniki Na Masę Serową:
    • 0,5 kg serka kremowego ( np. Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)
    • 0,5 szkl. cukru pudru
    • 200 ml śmietany kremówki (30%)



    Składniki Na Sos Porzeczkowy:
    • 5 czubatych łyżek dżemu porzeczkowego
    • 2-3 łyżki zimnej lub letniej przegotowanej wody



    Przygotowanie Spodu Ciasteczkowego:
    1. Herbatniki rozdrobnić w malakserze/blenderze z dużymi nożami lub włożyć do próżniowego woreczka i zmiażdżyć wałkiem.
    2. Rozpuścić masło.
    3. Dodać do niego Golden Syrup.
    4. Wymieszać.
    5. Wlać do rozdrobionych ciasteczek.
    6. Wymieszać.
    7. Do każdego naczynia wyłożyć po równo masę ciasteczkową.
    8. Ubić masę łyżką, wyrównując ją.



    Przygotowanie Masy Serowej:
    1. Ubić śmietanę kremówkę do gęstej konsystencji.
    2. Utrzeć/Zmiksować ser wraz z cukrem przez ok. 2 min.
    3. Dodać ubitą śmietanę.
    4. Zmiksować wszystko do połączenia się składników przez krótką chwilę, czyli kilka sekund.
    5. Wyłożyć masę po równo do każdego naczynia na spód ciasteczkowy.



    Przygotowanie Sosu Porzeczkowego:
    1. Do dżemu dodać wodę i wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
    2. Wylać sos po równo do każdego naczynia na masę serową.



    Przygotowanie Końcowe:
    1. Deser schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce i podawać.

    czwartek, 26 stycznia 2012

    Krupnik Śmietankowy




     



    Opis: Krupnik to tradycyjna staropolska zupa. Przyznam, że wręcz przepadam za nią. Prosta zupa gotowana na mięsie, zresztą w podobny sposób do rosołu, bo chodzi w niej przede wszystkim o wywar z mięsa i warzyw. Na koniec jej przyrządzania dodajemy ziemniaki i kaszę, które zmieniają cały smak zupy i dodają jej tej wyjątkowości. Pewnego razu dodałam do niego serek topiony i tak pozostało do dnia dzisiejszego, ponieważ zasmakował nam jeszcze bardziej niż wersja bez zabielania. Nie wiem co ma w sobie ta zupa, ale moja córka zawsze prosi o jej dokładkę. 
    Polecam szczerze.


    Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


    Ilość: 5-7 porcji zupy; całość zupy to 3,3 l



    Składniki:
    • 2,3 l wody 
    • większa porcja mięsa drobiowego (np. szkielet + noga) lub mniejsza porcja mięsa wieprzowego (kość wieprzowa ze schabu wielkości dłoni)
    • 4 liście laurowe 
    • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
    • 3 średnie marchewki
    • 2 średnie pietruszki
    • mały kawałek selera (wielkości mieszczącej się w zamkniętej garści)
    • 2 garście pokrojonego w pół-plastry pora
    • 0,5 średniej cebuli
    • 2 średnie ziemniaki
    • 1 saszetka kaszy jęczmiennej ( można dać 1. łyżkę więcej)
    • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki



    Przygotowanie:
    1. Do garnka włożyć mięso.
    2. Zalać wodą.
    3. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk.
    4. Włączyć płomień na średni i doprowadzić do zagotowania.
    5. Dodać pokrojoną w pół-plastry marchewkę.
    6. Dodać pokrojoną w małą kostkę pietruszkę.
    7. Dodać pokrojony w małą kostkę seler.
    8. Dodać pora.
    9. Dodać cebulę.
    10. Gotować pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
    11. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    12. Dodać kaszę jęczmienną.
    13. Odlać ok. pół szklanki samego bulionu i wymieszać w nim do rozpuszczenia serek topiony.
    14. Wlać z powrotem do zupy.
    15. Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków i kaszy.
    16. Przyprawić solą i pieprzem.
    17. Odstawić z płomienia.

      poniedziałek, 23 stycznia 2012

      Sos Karmelowy







      Opis: Sos karmelowy możemy użyć do różnych dań, które chcemy zjeść na słodko, np. lody, tosty, owoce, ciastka, serniki, naleśniki, racuchy, jogurty, bita śmietana i to, co jeszcze sobie wymyślimy. Ja proponuję Wam przepis na jeden z najtańszych sposobów przygotowania sosu karmelowego w domu. Ma słodki i ostry karmelowy smak. Możecie go przechowywać bez obaw do dwóch tygodni w lodówce.
      Polecam.


      Pochodzenie:  przepis z internetu (dream about muffins)


      Ilość: ok. 0,5 l sosu karmelowego



      Składniki:
      • 330 g cukru
      • 200 ml śmietany kremówki (30%)
      • 130 g masła/margaryny



      Przygotowanie:
      1. Na rozgrzaną patelnię (lepiej nie teflonowej, bo istnieje ryzyko, że się porysuje, chyba, że jest bardzo wytrzymała) wsypać cukier. 
      2. Rozpuścić go na średnim płomieniu, często mieszając, aby się nie przypalił i mieszać do momentu, kiedy powstanie jednolity gęsty sos.
      3. Następnie wlać powoli śmietanę kremówkę i mieszać do powstania jednolitej konsystencji.
      4. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści.
      5. Odstawić z płomienia.
      6. Wlać do słoiczka/ków.
      7. Schłodzić.
      8. Przed podaniem zamieszać, a gdy tłuszcz oddzieli się na wierzchu od sosu, należy go całkowicie wybrać łyżeczką, a następnie wymieszać, aby powstała ponownie jednolita konsystencja.
      9. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
      10. Podawać jak podpowiedziałam wyżej w opisie. 

      czwartek, 19 stycznia 2012

      Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną









      Opis: Łatwy, błyskawiczny w przygotowaniu i nadający się natychmiast do spożycia, bez dodatkowego chłodzenia deser, który na pewno Wam zasmakuje. Wszystkie składniki zachowane w gęstej, płynnej konsystencji, w której przeważa serek Danio, a ziarenka kiwi fajnie chrupią. Jeśli ktoś nie lubi kiwi z powodu jej kwasowości, to bez problemu zje ten deser, ponieważ kiwi jest posłodzone, a bita śmietana łagodzi całość i deser rozpływa się w ustach. A na uwieńczenie całości, schrupmy jakieś ciasteczko z nadzieniem.
      Szczerze polecam.


      Pochodzenie: nieznacznie zmodyfikowany przepis z internetu


      Ilość: 4 porcje o poj. 250 ml (każda)



      Składniki:
      • 4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
      • 4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • 400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
      • kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
      • 4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



      Przygotowanie:
      1. Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
      2. Dodać cukier puder i wymieszać.
      3. Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
      4. Wyrównać płaszczyznę.
      5. Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
      6. Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
      7. Posypać startą czekoladą.
      8. Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
      9. Podawać.

      środa, 18 stycznia 2012

      Zupa Ziemniaczana/Kartoflanka Z Tymiankiem








      Opis: Zupa ziemniaczana to chyba jedna z najprostszych sposobów na pozbycie się zbędnych wędlin i resztki warzyw w naszej lodówce/spiżarni. Jest pożywna, sycąca i smaczna. Dodatek tymianku dodaje jej niesamowitego aromatu i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Jeśli szukasz niedrogiej zupki, którą możesz przygotować w krótką chwilę, to polecam właśnie tą zupę. Jest to tradycyjna polska zupa, która do dziś często gości na naszych stołach.


      Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


      Ilość: 2,5 porcji; całość zupy to 1,25 l



      Składniki
      • 1 skrzydełko lub pałka kurczaka + 1 l wody/1 l bulionu drobiowego (jeśli z kostki, wystarczy użyć 1 całą kostkę na 1 l wody)
      • 1 liść laurowy
      • 2 ziela angielskie
      • 2/3 płaskiej łyżki suszonego tymianku
      • 1 średnia marchewka
      • 1 średnia pietruszka 
      • 1 garść posiekanego pora 
      • 2 średnie laski kiełbasy swojskiej/śląskiej lub innej  (ok. 150 g)
      • ok. 4 średnie ziemniaki
      • 2, 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (opcjonalnie)



      Przygotowanie:
      1. Do garnka włożyć mięso i zalać wodą/wlać bulion.
      2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i tymianek.
      3. Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
      4. Gotować 10-15 min (jeśli gotujemy wywar z mięsem).
      5. Dodać pokrojoną w plasterki/pół-plasterki marchewkę.
      6. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę.
      7. Dodać por.
      8. Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą średnio-miękkie.
      9. Dodać pokrojoną w pół-plastry kiełbasę.
      10. Dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki.
      11. Gotować do miękkości ziemniaków.
      12. Doprawić solą i pieprzem (powinno być lekko pikantne).
      13. Podawać solo, z pieczywem, na ciepło,  z łyżką śmietany, jeśli chcemy.

      wtorek, 17 stycznia 2012

      Sałatka Jarzynowa







      Opis: Tradycyjna polska sałatka, która w poszczególnych regionach posiada daną nazwę i składa się z różnych składników, ale przede wszystkim przeważają w niej gotowane warzywa. Jest to chyba jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Obecna na naszych stołach w każde święta, a także na spotkaniach rodzinnych lub po prostu jako danie na śniadanie i kolacje.
      Właściwe dobranie ilości składników zawartych w sałatce jarzynowej sprawia, że jedna jej wersja smakuje nam bardziej, a druga mniej. Ja już doszłam do swoich odpowiednich proporcji i przedstawiam Wam swoją wersję tej sałatki.  Może przyda się tym, którzy jeszcze szukają "swojej" sałatki jarzynowej.
      Szczerze polecam.


      Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


      Ilość: 2 litry



      Wskazówka:
      Warzywa, które zostaną poddane gotowaniu, powinny mieć grupowo przybliżone do siebie rozmiary (np. ziemniaki tej samej wielkości, marchewki tej samej wielkości itd., aby były miękkie w tym samym czasie). 



      Składniki:
      • 6 dużych jajek
      • 6 średnich ziemniaków
      • 3 średnie marchewki
      • 3 średnie pietruszki 
      • 1/4-1/5 małego selera
      • 1 puszka kukurydzy
      • 1 puszka groszku (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
      • ogórki kiszone (zawartość słoika o poj. 1 l) lub ogórki korniszony (3/4 zawartości słoika o poj. 1 l)
      •  1/2 średniego pora
      • ok. 1 średni słoiczek Majonezu Dekoracyjnego Winiary (400 ml)
      • sól
      • pieprz



      Przygotowanie:
      1. Nieobrane i umyte ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz jajka wkładamy do jednego garnka zalanego wodą tak, aby całkowicie przykryło warzywa lub wkładamy do szybkowara.
      2. Gotujemy do miękkości, a najlepiej jak będą lekko al dente (w garnku z wodą trwa to ok. 45 min., a w szybkowarze 20 min. po włączeniu się syczącego korka), pamiętając, żeby wcześniej wyciągnąć marchew, seler i pietruszkę, aby nie były za miękkie (w szybkowarze warzywa te powinny być wyciągnięte 15 min. po włączeniu się syczącego korka).
      3. Gotowe warzywa oraz jajka wyciągamy i studzimy.
      4. Chłodzimy, aby składniki się lepiej kroiły i nie powstała miazga.
      5. Obieramy jajka ze skorupki i kroimy w kostkę.
      6. Resztę ugotowanych warzyw obieramy delikatnie nożykiem ze skórki, aby odeszła tylko sama skórka.
      7. Kroimy w małą kostkę (ja używam kratki żelaznej i krojenie idzie sprawniej).
      8. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
      9. Groszek odsączamy z zalewy.
      10. Ogórki kiszone kroimy w kostkę ok. 0,5/0,5 cm.
      11. Pora kroimy w drobną kostkę.
      12. Dodajemy majonez.
      13. Dodajemy sól i pieprz.
      14. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie zmiażdżyć warzyw.
      15. Podajemy zaraz po przyrządzeniu lub schłodzone, według upodobań, np. solo z pieczywem i wędlinami.
      16. Przechowujemy w zamkniętym lub przykrytym szczelnie naczyniu w lodówce, a sałatka zachowa dłużej świeżość.

      niedziela, 15 stycznia 2012

      Buraczki Zasmażane






      Opis: Buraczki na ciepło są idealnym dodatkiem do głównego dania, np. do ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa. Miękkie, lekko maślano-śmietankowe i słodkie, z małym dodatkiem gałki muszkatołowej, jesli mamy na nią ochotę (ja robię na przemian, raz z gałką, raz bez). Buraczki są tak pyszne, że chętnie czasami jadam je solo. 
      Serdecznie polecam.


      Pochodzenie: kuchnia polska; przepis własny


      Ilość: 4-5 porcji jako dodatek do dania głównego



      Składniki:
      • 500 g ugotowanych i obranych buraków
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżeczka mąki pszennej
      • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
      • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
      • sól
      • pieprz
      • szczypta cukru



      Przygotowanie
      1. Buraki zetrzeć na tarce na średnich oczkach (ja używam gotowych ugotowanych i obranych buraków, które są hermetycznie zamknięte).
      2. Rozpuścić masło na patelni.
      3. Dodać buraki.
      4. Przesmażać na średnim płomieniu, od czasu do czasu mieszając przez ok. 3-4 min.
      5. Oprószyć mąką.
      6. Wymieszać.
      7. Dodać śmietanę.
      8. Dokładnie wymieszać.
      9. Dodać pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową (jeśli chcemy), sól, pieprz, cukier.
      10. Wymieszać. 
      11. Odstawić z płomienia.
      12. Podawać na ciepło solo lub jako dodatek do dania głównego, np. ziemniaków lub klusek śląskich z porcją mięsa.

      czwartek, 12 stycznia 2012

      Brioche, czyli Francuska Bułka Maślana










      Opis: Domowe Brioche to nic innego jak maślana bułeczka - bardzo maślana, idealnie delikatna, o lekko gęstej i zwartej konsystencji, a zarazem puszysta i lekko krusząca się. W smaku nie za słodka ani bez wyrazu, po prostu w sam raz.
      Można przygotować ją zawsze, ponieważ wszystkie składniki oprócz drożdży, które nie zawsze mamy to podstawy w każdym domu. Chyba nie ma takiego domu, gdzie nie ma mąki, cukru, mleka i masła, a właśnie tyle potrzebujemy, aby zachwycić się smakiem domowej drożdżowej bułki maślanej.
      Dla mnie jest to mistrzowski wypiek zaraz po cieście drożdżowym z kruszonką i owocami.
      Bułka maślana najlepsza jest na świeżo, dla mnie solo, dla innych może być z dżemem. Idealna na śniadanie lub na piknik, ale również do popołudniowej herbatki, jak było u mnie. Pozostałość podzieliłam, zamroziłam i moja córka będzie zabierać ją ze sobą na drugie śniadanie. 


      Pochodzenie: kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Myszki in cucina)


      Ilość: tortownica o śred. 26 cm 



      Składniki:
      • 400 g mąki pszennej tortowej (może być również zwykła pszenna)
      • 80 g cukru
      • 25 g świeżych drożdży lub 7 g (1 saszetka) suchych drożdży instant
      • szczypta soli
      • 100 ml letniego mleka
      • 3 jajka 
      • 170 g miękkiego masła (tylko prawdziwe)



      Przygotowanie Początkowe:
      1. Jeśli używamy świeżych drożdży, to przygotowujemy zaczyn. Mianowicie do mleka kruszymy drożdże i dodajemy 1. łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.
      2. Mąkę przesiewamy do miski.
      3. Dodajemy cukier (przy użyciu świeżych drożdży dodajemy pozostałość cukru).
      4. Dodajemy drożdże.
      5. Dodajemy sól.
      6. Wlewamy mleko (przy użyciu suchych drożdży).
      7. Wbijamy jajka.
      8. Mieszamy, aby składniki się połączyły i wyrabiamy 10 min. za pomocą rąk lub 5 min. za pomocą miksera z hakiem, aby ciasto odchodziło od ścianek miski.
      9. Po tym czasie dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie przez następne 10 min. ręcznie lub 5 min. mikserem.
      10. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i łatwo odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby można dosypać 1-2 garście mąki).
      11. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na 1-1,5 godz.



      Przygotowanie Końcowe:
      1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej wyłożyć całą, czyli dno i boki).
      2. Ciasto pozbawiamy puszystości, zgniatając je i wyrabiając przez chwilę.
      3. Ciasto uformować w równy walec i podzielić na 12-14 równych części (ja zrobiłam większe kulki na około, a mniejsze w środku, ale to już zależy od nas).
      4. Z każdej części formować kuleczki.
      5. Układać je obok siebie w formie.
      6. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-60 min.
      7. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180*C.
      8. Powierzchnię wyrośniętego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
      9. Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
      10. Piec 25-30 min. do momentu, kiedy wierzchnia część ciasta uzyska brązowo-złocisty kolor, a środek będzie dopieczony (sprawdzić patyczkiem).
      11. Po upieczeniu, Brioche wyciągamy z piekarnika. 
      12. Kroimy po upływie 15-20 min., aż ciasto lekko przestygnie.
      13. Podajemy solo, z dżemem, marmoladą lub dodatkową porcją masła.

      środa, 11 stycznia 2012

      Wigilijna (i nie tylko) Słodka Kapusta Z Fasolą







      Opis: Kapusta z fasolą to jedno z naszych potraw wigilijnych, które musi obowiązkowo znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Wielu gotuje ją z grochem, ale w naszej rodzinie jest on nielubiany, więc zastępujemy go fasolą. Jest lepsza w smaku i lepiej pasuje do tego dania.
      Robi się ją bardzo łatwo i szybko (jeśli ktoś posiada szybkowar, to ugotuje 2 składniki w jednym garnku w ciągu 30 min.). 
      Kapusta jest pysznie maślana, słodka i fasolowa, z dodatkiem mąki, która lekko skleja poszczególne składniki. Jeśli dodamy ząbek czosnku, kapusta będzie miała czosnkowy posmak, co wyczujemy (ja czasami robię z czosnkiem, czasami bez, a czasami 50/50; w obu wersjach bardzo mi smakuje).
      Szczerze polecam.


      Pochodzenie: kuchnia polska; przepis dostałam od mamy


      Ilość: 4-6 porcji



      Składniki:
      • 500 g poszatkowanej białej kapusty
      • 125-150 g fasoli Jaś
      • 3 łyżki masła (tylko prawdziwe wchodzi w rachubę)
      •  1 ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli chcemy zrobić kapustę na czosnkowo)
      • 1,5 łyżki cukru
      • 1 łyżka mąki
      • pieprz
      • sól



      Przygotowanie:
      1. Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie (wody nalać 3 razy więcej niż fasoli).
      2. Ugotować ją z małym dodatkiem soli, w tej samej wodzie, aby zakryła całą fasolę, dla uzupełnienia wody, dolać zimnej  (dusić na małym ogniu przez ok. 45-50 min., od czasu do czasu mieszając i dolewając wyparowaną wodę lub ugotować fasolę w szybkowarze przez ok. 30 min.).
      3. W czasie, gdy fasola zaczęła się gotować, poszatkować kapustę.
      4. Ugotować ją w wodzie do miękkości (uważać, aby się nie rozgotowała, ma być miękka, wręcz lekko al dente) lub dodać ją przed końcem gotowania fasoli w koszyczku przeznaczonym do gotowania na parze do szybkowaru i gotować ok. 4-5 min.
      5. Odcedzić fasolę oraz kapustę.
      6. W głębszym garnku rozpuścić masło na średnim płomieniu kuchenki, nie wyłączając jej do zakończenia potrawy.
      7. Dodać do niego kapustę.
      8. Dodać 1/2 części fasoli.
      9. Pozostałą część fasoli zgnieść/ugnieść/rozgnieść (np. tłuczkiem do ziemniaków), aby powstała jakby "papka fasolowa".
      10. Dodać do garnka z kapustą i fasolą.
      11. Wymieszać składniki.
      12. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (jeśli przyrządzamy potrawę na czosnkowo).
      13. Dodać cukier.
      14. Oprószyć mąką.
      15. Wszystko dokładnie wymieszać.
      16. Zasmażać na małym płomieniu przez 3 minuty.
      17. Doprawić solą i pieprzem.

          poniedziałek, 9 stycznia 2012

          Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem I Serem Żółtym








          Opis: Ta sałatka jest moją awaryjną opcją, kiedy brakuje mi pomysłów na śniadanie, obiado-kolację lub kolację i gdy niespodziewany gość ma zamiar odwiedzić progi mojego domu. A gdy łapię lenia na zakupy, wtedy sięgam po ten przepis i wiem, że bez wypadu do sklepu, zrobię pyszną sałatkę. Wszystkie składniki mam zawsze w domu, wystarczy tylko po nie sięgnąć. Sałatka idealnie nadaje się na Wigilię, bo zawiera w sobie rybę i jest ogólnie postna. Na stole wielkanocnym również znajdzie swoje miejsce ze względu na zawarte w niej jajka. Niezawodna także na imprezach, czego sama byłam świadkiem niejednokrotnie. Jeszcze jedna ciekawostka, moja 5-letnia córka zajada ją łyżka po łyżce, a podobno dzieci nie lubią puszkowych ryb...
          Trochę przerażająca jest ilość majonezu, ale gwarantuję, że nie jest tak wyczuwalna, jak się wydaje.
          Polecam Wam sałatkę o wielokrotnym zastosowaniu okolicznościowym.

          Przepis na sałatkę podałam pół roku temu na swoim starym blogu i znalazła wielu zadowolonych smakoszy, więc na pewno nie zawiedziecie się na jej smaku.


          Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki


          Ilość: 750 ml



          Składniki:
          • 4 małe jajka
          • ok. 100 g sera żółtego
          • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
          • 1 mniejsza cebula
          • 10-14 łyżeczek majonezu
          • sól
          • pieprz
          • szczypiorek (opcjonalnie)


          Przygotowanie
          1. Ugotować jajka na twardo.
          2. Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
          3. Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
          4. Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
          5. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
          6. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
          7. Cebulę drobno posiekać.
          8. Szczypiorek posiekać.
          9. Sałatkę układać według warstw (od dołu):
           1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
           2) 1/2 sera żółtego
           3) 1/2 tuńczyka
           4) 5-7 łyżeczek majonezu
           5) 1/2 cebuli
           warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

            9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
           10. Schłodzić.


            

          niedziela, 8 stycznia 2012

          Zupa Norweska Z Łososiem









          Opis: Już dawno nie jadłam tak szybkiej w przygotowaniu, łatwej, a jednocześnie pysznej zupy. Jestem pod dużym wrażeniem jej całokształtu. Wyczuwalność łososia w zupie jest idealna - nie przesadzona, nie za mała, a ogólny smak jest oryginalny, ponieważ zupa powstaje z łososia wędzonego, co nadaje jej jeszcze lepszego smaku. Bulion wraz z dwoma warzywami zostaje zmiksowany i zaprawiony śmietaną, ale na pozór zupa ma rzadką konsystencję. Duża ilość świeżego koperku ma w niej niesamowite znaczenie, jak kropka nad "i". 
          Już nie mogę się doczekać, kiedy zrobię ją ponownie.  Kto wie, może wpiszę ją w menu potraw wigilijnych.
          Szczerze polecam.


          Pochodzenie: kuchnia norweska; przepis z internetu (w kuchni można mi wszystko)


          Ilość: ok. 2 porcje; całość zupy to 850-900 ml



          Składniki:
          • 0,5 średniego pora 
          • 1 łyżka masła
          • 2 mniejsze ziemniaki 
          • 750 ml bulionu warzywnego
          • 50 ml śmietany 36% (ja dałam śmietanę do zup 12%)
          • 100-150 g surowego wędzonego łososia
          • mały pęczek świeżego koperku



          Przygotowanie:
          1. Pora pokroić w krążki.
          2. Roztopić masło w garnku.
          3. Dodać pora.
          4. Przesmażać na średnim płomieniu, aż się zeszkli.
          5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
          6. Chwilę przesmażyć.
          7. Zalać bulionem.
          8. Gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
          9. Małą ilość zupy odlać do szklanki.
          10. Dodać śmietanę, po czym wlać to do reszty zupy. 
          11. Całość zmiksować blenderem.
          12. Dodać pokrojonego w kostkę łososia. 
          13. Gotować jeszcze ok. 2 min.
          14. Doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że łosoś jest dość słony, więc po dłuższej chwili sól puści smak w zupie i solenie zupy może okazać się zbędne; zupa powinna być lekko pikantna).
          15. Podawać na ciepło ze znaczącą ilością posiekanego koperku.

          piątek, 6 stycznia 2012

          Aromatyczne Frytki Z Klusek Śląskich








          Opis:  To danie przygotowuję wtedy, kiedy zostaje mi więcej ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego dnia. One same nie są smaczne po ponownym podgrzaniu w wodzie, a jako smażone smakują jak frytki, ale z grubszą warstwą chrupiącej skórki. Dodaję do nich przyprawy, aby danie było bardziej aromatyczne. Podaję z ketchupem lub majonezem, a czasami z sadzonym jajkiem (mój M. wbija je na patelnię, gdzie smażą się kluski i robi jajecznicę z tymi frytkami). Takim sposobem obiad lub kolacja ląduje nam na talerzu.
          Serdecznie polecam.


          Pochodzenie: lekko zmodyfikowany przepis rodzinny


          Ilość: zależna od ilości klusek




          Składniki Podstawowe:
          • ugotowane kluski śląskie (ostudzone, a najlepiej oziębione w chłodnym miejscu, aby łatwo się kroiły)
          • margaryna/olej/masło+olej
          • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek



          Składniki Dodatkowe:
          • ketchup/majonez (opcjonalnie)
          • sadzone jajko (opcjonalnie)



          Przygotowanie:
          1. Kluski pokroić na średniej grubości plastry.
          2. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
          3. Kłaść kluski na patelni.
          4. Przyprawić je z każdej strony w czasie smażenia.
          5. Smażyć z obu stron. 
          6. Podawać na ciepło, solo, z ketchupem, majonezem lub sadzonym jajkiem, ja czasami popijam kefirem :).  

          środa, 4 stycznia 2012

          Lasagne Z Sosem Bolońskim I Szpinakiem






          Opis: Jako miłośniczka lasagne klasycznej z sosem bolońskim (przepis wkrótce opublikuję na blogu), postanowiłam odtworzyć w domu wersję lazanii z dodatkiem szpinaku, którą jadłam kiedyś w polskiej restauracji. Wspominam ją bardzo miło do dnia dzisiejszego, ale nigdy nie miałam okazji jej przygotować i tym samym sumienie nie dawało mi spokoju w tej kwestii. W końcu nadszedł dzień, w którym upragniona lazania zagościła u mnie w kuchni. Przepis jest dość pracochłonny ze względu na przygotowanie 3. rodzajów sosów, ale ja tego tak nie odczułam, więc warto się poświęcić. 
          Jako, że uwielbiam klasyczną lazanię i bardzo lubię szpinak, ten rodzaj lazanii okazał się dla mnie hitem. Sos boloński i szpinak wbrew pozorom bardzo do siebie pasują. 
          Nic tylko pozostało mi serdecznie polecić lazanię z sosem bolońskim i szpinakiem, a na pewno Wam zasmakuje. 


          Pochodzenie: kuchnia włoska (twierdzą też, że pomysł na lazanię pochodzi od Amerykanów); przepis własny


          Ilość: forma o wym. 20/30 cm;  6-8 porcji



          Składniki Podstawowe
          • 250-300 g makaronu Lasagne
          • 150 g sera żółtego
          • 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
          • masło/margaryna do wysmarowania formy
          • bułka tarta do wysmarowania formy



          Składniki Na Sos Boloński:
          • 1 średnia cebula
          •  2 łyżki oliwy/oleju
          • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
          • 0,5 płaskiej łyżki mąki pszennej
          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
          • 500 g przecieru pomidorowego typu passata
          • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
          • sól
          • pieprz



          Składniki Na Warstwę Szpinakową:
          • 2 łyżki oliwy/oleju
          • 2 ząbki czosnku
          • 600 g mrożonego szpinaku (wyciągniętego wcześniej, aby się rozmroził)
          • 2 średnio-czubate łyżki naturalnego serka kremowego (dałam Philadelphię)
          • 1 płaska łyżka mąki pszennej
          • sól
          • pieprz



          Składniki Na Sos Beszamelowy:
          • 3 płaskie łyżki masła/dobrej margaryny
          • 3 płaskie łyżki mąki
          • 0,5 l mleka
          • sól
          • pieprz



          Przygotowanie Sosu Bolońskiego
          1. Posiekać drobno cebulę.
          2. Na patelni/w głębszym rondlu rozgrzać oliwę/olej.
          3. Dodać cebulę.
          4. Zeszklić ją.
          5. Dodać mięso.
          6. Dodać mąkę.
          7. Wymieszać wszystko, a mięso rozbijać w czasie smażenia, aby nie było zbyt dużo brył mięsa. Smażyć, aż uzyska jasny kolor i będzie miękkie.
          8. Dodać koncentrat pomidorowy.
          9. Dokładnie wymieszać, aż mięso uzyska jednolity kolor.
          10. Dodać przecier pomidorowy.
          11. Wymieszać dla połączenia się składników.
          12. Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
          13. Gotować ok. 5 min.



          Przygotowanie Warstwy Szpinakowej
          1. Rozgrzać oliwę/olej.
          2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
          3. Przesmażyć chwilę.
          4. Dodać rozmrożony szpinak wraz z jego sokami.
          5. Smażyć do całkowitej miękkości szpinaku (tak, aby próbując go, rozpływał się w ustach, nie może być trawiasty), czyli 10-15 minut, często mieszając.
          6. Gdy ze szpinaku wyparuje nadmiar lub całość wody, dodać serek kremowy.
          7. Wymieszać, aby uzyskało jednolitą konsystencję.
          8. Oprószyć mąką.
          9. Wymieszać dokładnie. 
          10. Doprawić solą i pieprzem.



          Przygotowanie Sosu Beszamelowego:
          1. W rondlu rozpuścić masło.
          2. Dodać mąkę.
          3. Wymieszać i zasmażać, aby składniki połączyły się, a konsystencja zgęstniała.
          4. Stopniowo w małych ilościach wlewać mleko, po każdym dolaniu, mieszając i czekając, aż konsystencja zgęstnieje.
          5. Doprawić solą i pieprzem.



          Przygotowanie Końcowe:

          1. W wysmarowanej margaryną/masłem i oprószoną bułką tartą formie do zapiekania, układać warstwy wg kolejności (licząc od dołu):
          1. 1/4 zawartości sosu beszamelowego
          2. makaron Lasagne
          3. 1/2 zawartości szpinaku
          4. makaron Lasagne
          5. 1/3 zawartości sosu beszamelowego
          6. 1/2 zawartości sosu bolońskiego
          7. makaron Lasagne 
          8. pozostałość szpinaku
          9. 1/2 zawartości sosu beszamelowego
          10. pozostałość sosu bolońskiego
          11. makaron Lasagne
          12. pozostałość sosu beszamelowego
          13. starty ser żółty
          14. bułka tarta
               2.  Nagrzać piekarnik do 180* C.
               3.  Piec pod przykryciem (aby uniknąć wysuszenia górnej warstwy makaronu) 35 min. , a po tym czasie odkryć, aby wierzch się lekko zapiekł i dopiekać jeszcze 10 min.
                4. Kroić po upływie min. 15 min., aby zapobiec rozjechaniu się warstw lazanii na talerzu (mi najlepiej smakuje na drugi dzień, podparowana w garnku z odrobiną wody lub w szybkowarze).


          wtorek, 3 stycznia 2012

          Kokosanki









          Opis: Długo nie piekłam kokosanek z powodu pewnego przepisu, do którego się kiedyś zraziłam. Było w nim za dużo mąki i kokosanki nie przypominały mi takich, które mogłabym kupić w najlepszej cukierni. Na ten przepis natknęłam się oglądając wpisy na blogu i postanowiłam przerwać pauzę w stosunku do kokosanek. Nie żałuję, bo kokosanki wyszły pyszne, miękkie, w pełni kokosowe, z nieznaczną ilością mąki, która nie zakłóca smaku i struktury kokosu. Niewielki dodatek mąki sprawia, że świeżo upieczone kokosanki są jakby lekko ciągnące, ale nie wiem czy dobrze to określiłam. Natomiast, gdy ostygną są miękkie w środku, a lekko chrupiące na zewnątrz. 
          Do przepisu chętnie powracam. Taki wypiek przygotowuje się w kilka minut. Można do niego odłożyć białka, które zostają nam z różnych powodów, następnie zamrozić je i użyć do kokosanek . Wypiek jest idealny jest do kawki, a także jako słodka przekąska na spotkaniu z rodziną lub znajomymi, gdzie w moim przypadku kokosanki zeszły mi w jeden dzień i były chętnie podjadane podczas sylwestrowej imprezy.


          Pochodzenie: przepis z internetu (Domi w kuchni)




          Ilość: ok. 34 kokosanki formowane z gałkownicy do lodów o śred. ok. 5 cm



          Składniki:
          • 3 schłodzone kurze białka 
          • 1 szkl. cukru pudru (150 g)
          • 1 op. cukru waniliowego (na 0,5 kg maki)
          • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
          • 350 g wiórek kokosowych






          Przygotowanie:
          1. Ubić na sztywno białka.
          2. Dodać cukier puder i cukier waniliowy.
          3. Chwile jeszcze ubijać.
          4. Dodać mąkę.
          5. Zmiksować przez 3-5 sek., aby mąka połączyła się z białkiem.
          6. Dodać kokos.
          7. Wymieszać dokładnie łyżką.
          8. Masę kokosową nakładać łyżką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
          9. Rozgrzać piekarnik do 170 *C.
          10. Po ok. 4 min. włożyć kokosanki.
          11. Piec 15-25 min., aż kokosanki się zarumienią.
          12. Ostudzić.
          13. Po chwili zajadać.

          poniedziałek, 2 stycznia 2012

          Marynowany Camembert Z Żurawiną










          Opis: Jest to ser, który przyrządza się 3 dni przed podaniem z powodu marynaty, w której musi sobie postać.  W 3. dzień po zamarynowaniu, ser nabiera na wewnętrznej części lekkiej brązowej barwy (na zdjęciu jeszcze tego nie widać, ponieważ było robione 2. dzień po zamarynowaniu), która staje się krucha, a środek sera wciąż pozostaje miękki.
          Wspaniały dla tych, którzy kochają tego rodzaju sery. 
          Najlepszy z francuską bagietką, aby dopełnić klimatu Francji i lekko przełamać gorycz sera. Ta zaś idealnie współgra z żurawiną. Zalewa z oliwy nadaje charakterystycznego i bogatego dla niej samej smaku, a ocet lekko kwasi całość potrawy. Papryczka chilli sama w sobie pozostaje lekko ostra. Cebula to takie dopełnienie marynowanej zakąski, które również chrupie, gdy ją zjadamy.
          Przekąska idealna na przyjęcie, co sprawdziło się u mnie na Sylwestra, a gościom bardzo zasmakowała.


          Pochodzenie:  przepis własny


          Ilość: ok. 2/3 słoika litrowego składników podstawowych wraz z zalewą



          Składniki Podstawowe

          • 1 ser camembert
          • 100 g suszonej żurawiny
          • 1 średnia cebula
          • 1 duży ząbek czosnku
          • 1 papryczka chilli (u mnie zielona)
          • 3 liście laurowe
          • 3 ziela angielskie



          Składniki Na Zalewę:
          • 200 ml letniej lub zimnej przegotowanej wody
          • 150 ml oliwy z oliwek
          • 8 łyżek octu winnego
          • 2 płaskie łyżki cukru (u mnie brązowy)
          • 0,5 płaskiej łyżki soli



          Przygotowanie:
          1. Ser pokroić na mniejsze części, które będą odpowiadać nam samym (ja pokroiłam w trójkąciki).
          2. Cebulę pokroić w średnio-cienkie plastry, rozbić na pierścienie i sparzyć wrzątkiem.
          3. Czosnek pokroić w cienkie plastry.
          4. Paprykę pokroić w cienkie pierścienie.
          5. Układać wszystko warstwami w słoiku (np. na spód jeden liść laurowy i ziele angielskie, potem kilka trójkącików sera, garstkę żurawiny, kilka pierścieni cebuli, 2 plastry czosnku i 2 pierścienie papryczki itd.).
          6. Składniki na zalewę: wodę, oliwę, ocet, cukier i sól wymieszać ze sobą.
          7. Wlać do słoika.
          8. Zamknąć słoik.
          9. Odłożyć w chłodne miejsce na 3 dni, aby całość przeszła aromatami, uważając, aby nie potrząsać energicznie słoikiem, ponieważ ser może lekko skruszyć się na czubku trójkącika (jak w moim przypadku przez nieuwagę).
          10. Gotowe podawać, pomijając tylko liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar zalewy. Serwować z pieczywem typu bułka francuska lub focaccia.